27.7 C
Serres

Σέρρες: Ασφαλές το νερό των Σερρών, λέει η ΔΕΥΑΣ (video)

Date:

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews για την υψηλή συγκέντρωση νιτρικών στο νερό των Σερρών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κος Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Ο κος Χαλκιόπουλος βλέπει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα εξυπηρετεί σκοπιμότητες και γίνεται μία εκμετάλλευση  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού για να δημιουργήσει ανησυχία και αγωνία σε ανθρώπους 
Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κόντη  αναφέρεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχετεύσεων (ΕΔΕΥΑ), αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 50 mg/L.

Η απάντηση της ΔΕΥΑΣ

Τα επίπεδα νιτρικών στο πόσιμο νερό της ΔΕΥΑΣ βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, σχεδόν στο μισό, του ανώτερου επιτρεπτού ορίου των 50mg/L που θέτει η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020/2184 αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ανωτέρω διευκρίνιση κρίνεται επιβεβλημένη μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα Realnews(Κυριακή 21 Μαρτίου 2021), όπου γίνεται λόγος για πολύ υψηλά και εντελώς ακατάλληλα επίπεδα νιτρικών σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ αυτών και την πόλη των Σερρών.
Η ΔΕΥΑΣ επενδύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια στην ποιότητα του νερού. Σημαντικές παρεμβάσεις και έργα διασφαλίζουν ότι το νερό που φθάνει στις βρύσες των καταναλωτών είναι απόλυτα ασφαλές και πόσιμο. Οι δημότες μπορούν έχουν επίσημη πληροφόρηση για θέματα ποιότητας του νερού τόσο από τη ΔΕΥΑ Σερρών όσο και από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:
“Σε απάντηση του από 11/03/2021 άρθρου της Real News με τίτλο “Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές” του κ. Αλέξανδρου Κόντη, στο οποίο αναφέρεται ότι 27 πόλεις της χώρας μας παρέχουν επικίνδυνο νερό λόγω νιτρικών στους καταναλωτές τους, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, αναφέρει τα εξής:
Όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), καθώς και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. ακολουθούν και εφαρμόζουν την ισχύουσα εθνική Νομοθεσία, καθώς και την αντίστοιχη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης με δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των απαιτουμένων μικροβιολογικών, φυσικοχημικών ως και ραδιενεργών παραμέτρων. Η εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας ελέγχεται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας.


Όσον αφορά το θέμα των νιτρικών το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης, το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με την σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από 30 χρόνια. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το όριο είναι 10 mg/l, αλλά για άζωτο που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως τακτικό μέλος της EurEau (Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ενώσεων Επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης) επικοινώνησε με τις αντίστοιχες Ενώσεις των Επιχειρήσεων Ύδρευσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα Κρατών-Μελών στα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει σύσταση στην νομοθεσία τους για “όριο τα 10 mg/l”. Καμία Εθνική Ένωση Επιχειρήσεων Ύδρευσης από τις 7 χώρες δεν είχε γνώση ενός τέτοιου ορίου. Επομένως, η αναφορά από το δημοσίευμα στο παραπάνω όριο είναι ψευδής και ανυπόστατη.
Εντύπωση, επίσης, μας προξενεί το γεγονός ότι το δημοσίευμα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο παρέχει δημόσια πρόσβαση και διαφάνεια για την ενημέρωση των πολιτών και όχι για να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της επιστημονικής αλήθειας.
Τα θέματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημόσια παρεχόμενο νερό είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευαίσθητα διότι συνδέονται άμεσα με τη δημόσια υγεία, ενώ η δημοσίευση “ειδήσεων” ανάλογων με αυτών του δημοσιεύματος χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τους φορείς που εμπλέκονται και ασχολούνται εντατικά και συστηματικά με το θέμα αυτό, όπως το Υπουργείο Υγείας και οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης, μπορεί να μετατρέψει πολύ εύκολα την πληροφόρηση σε παραπληροφόρηση και να δημιουργήσει αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινό.
Επιμέρους μελέτες ή προσωπικές γνώμες και απόψεις μπορεί να έχουν ένα επιστημονικό και ενδεχομένως δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να συνιστούν την επίσημη “γραμμή πλεύσης” για σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία. Στις περιπτώσεις αυτές δεσμευτική είναι μόνο η Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικός συνομιλητής του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέχουν ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας”.

Ο κος Χαλκιόπουλος πάντως ζητά από τους πολίτες να μην ανησυχούν και διαβεβαιώνει ότι το νερό των Σερρών από τη βρύση είναι ασφαλές 

ΕλλάδαΣέρρεςΣέρρες: Ασφαλές το νερό των Σερρών, λέει η ΔΕΥΑΣ (video)

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καθαρισμός οικοπέδων από χόρτα- Ξεκίνησε να μοιράζει πρόστιμα ο δήμος Σερρών -video

Πρόστιμα ξεκίνησε να μοιράζει ο δήμος Σερρών σε όσους...

Άρωμα Κρήτης στον Προβατά Σερρών- Ξεσήκωσαν τον κόσμο οι Κρητικοί- video

Ενθουσιασμένοι από την όμορφη βραδιά ήταν και οι κάτοικοι...

Αστεροσκοπείο Αθηνών -Αυξημένη η επικινδυνότητα για πυρκαγιές και στις Σέρρες το επόμενο τριήμερο

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη...