Η Ελπίδα και ο Λάζαρος φτάνουν στο σπίτι της κυρίας Άννας στην Ορέσκεια Σερρών. Η ίδια βγαίνει στο πλατύσκαλο και τους καλωσορίζει. Τους περίμενε με ανυπομονησία, όχι μόνο για να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Ελπίδα και ο Λάζαρος φτάνουν στο σπίτι της κυρίας Άννας στην Ορέσκεια Σερρών. Η ίδια βγαίνει στο πλατύσκαλο και τους καλωσορίζει. Τους περίμενε με ανυπομονησία, όχι μόνο για να παραλάβει τα φάρμακά της, αλλά περισσότερο για να πει μια κουβέντα.

 

 

Τις δύσκολες αυτές ημέρες του περιορισμού, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών της Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν πώς και πώς μια παρεούλα, μιας και τα παιδιά τους πολλές φορές βρίσκονται μακριά.

 

Η Ελπίδα και ο Λάζαρος είναι δύο από τους αστυνομικούς της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Σερρών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μαζί με τους συναδέλφους τους, έχουν γίνει οι προστάτες των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή κατά την οποία ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας.

Με το που μπαίνουν στην αυλή, αφήνουν το πακέτο στα σκαλιά, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και φωνάζουν την κυρία Άννα. Η ίδια τους χαιρετά και λέει με καμάρι: «Είμαι μια χαρά, προσέχω». «Να μένεις σπίτι, ό,τι χρειάζεσαι να μας παίρνεις τηλέφωνο, εμείς είμαστε εδώ», της λέει η Ελπίδα, η οποία φορά την μάσκα και τα γάντια της, με βασικό σκεπτικό να προστατεύσει τους ηλικιωμένους.

 

Αυτό είναι ένα μέρος της καθημερινότητας των αστυνομικών της ΚΑΜ Σερρών, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κυρίως σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και οι οποίοι μένουν στα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού.

«Η αποστολή των ΚΑΜ δεν είναι μόνο η καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά η διείσδυση μέσα στο κοινωνικό σύνολο χωριών που είναι απομακρυσμένα από την πόλη. Εξυπηρετούμε ειδικά ανθρώπους της τρίτης ηλικίας», εξηγεί μιλώντας στο Thestival η προϊσταμένη της ΚΑΜ Σερρών, Ελπίδα Ζαγορά.

 

 

Κλήση για γνήσιο υπογραφής αλλά κι για λίγη…συντροφιά

 

Οι τρεις αστυνομικοί (Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας) της ΚΑΜ Σερρών βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Όπως τονίζει η κα Ζαγορά, δέχονται κλήσεις για θεώρηση γνήσιου υπογραφής, για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, αλλά ακόμη και για… αποστολές που δεν συνδέονται άμεσα με τα καθήκοντά τους. Για να ανταλλάξουν μια κουβέντα με παππούδες και γιαγιάδες και για να τους κάνουν λίγη παρέα.

«Θέλουν μια παρέα, μια συντροφιά. Είχανε ένα άνθρωπο να τους επισκέπτεται αλλά τώρα λόγω κορωνοϊού πρέπει να προσέχουν. Προσπαθούμε να προστατέψουμε τους μεγάλους ανθρώπους γιατί αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο», αναφέρει η προϊσταμένη της ΚΑΜ Σερρών.

Advertisement
Babis

 

 

 Αστυνομικοί κοντά σε ανθρώπους στα απομακρυσμένα χωριά

 

«Έχουμε δεθεί, με αισθάνονται σαν παιδί τους και αυτό θέλω»

Οι αστυνομικοί της ΚΑΜ μεταφέρουν στο κατώφλι των κατοίκων της περιοχής φάρμακα και ψώνια που στέλνουν τα παιδιά τους από την πόλη των Σερρών. Όσοι εξυπηρετούνται από τις ΚΑΜ γνωρίζουν τα δρομολόγια και ποια ημέρα και ώρα θα έρθουν στην πόρτα τους. Βγαίνουν στο μπαλκόνι για να παραλάβουν το δέμα τους και πιάνουν την συζήτηση.

Οι περισσότεροι είναι άνω των 80 ετών. Η μόνη τους παρηγοριά ήταν να βγουν από το ένα σπίτι και να πάνε στο άλλο για να πιούνε καφέ και να συζητήσουν. Λόγω της καραντίνας, πλέον δεν τους επιτρέπεται.

«Είναι πειθαρχημένοι και ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών να μείνουν σπίτι. Όταν χρειάζεται να βγουν έξω, τους εξηγώ την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν και τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσουν», αναφέρει η κα Ζαγορά και προσθέτει: «Έχω μπει στον ρόλο των παιδιών τους, τους βοηθάω όσο μπορώ. Έχω δεθεί μαζί τους, με αισθάνονται σαν παιδί τους και αυτό θέλω. Θέλω να τους δώσω να καταλάβουν ότι είμαστε κοντά τους».

 

Οι ηλικιωμένοι από την πλευρά τους, θέλοντας να ανταποδώσουν την φροντίδα, προσφέρουν πολλές φορές στους αστυνομικούς πίτες, γλυκά του κουταλιού και διάφορα άλλα καλούδια, με τα οποία λένε κι εμπράκτως ένα «ευχαριστώ»

Το γεγονός δε ότι εχουν μπει μέσα στην οικογένειά τους, αποδεικνύεται και από το ότι πολλές φορές, οι άνδρες και οι γυναίκες της ΚΑΜ είναι καλεσμένοι σε γάμους και βαφτίσια. Άλλωστε οι παππούδες και οι γιαγιάδες, δεν έχουν μεγαλύτερη χαρά!


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα - video

03/02/26 7:37 μμ

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα – video

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

03/02/26 7:29 μμ

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

03/02/26 7:23 μμ

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

Η Π.Ε. Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική - video

03/02/26 7:15 μμ

Η Αντιπεριφέρεια Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική – video

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό - video

03/02/26 7:07 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό – video

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν - Το μπρόκολο στο φεγγάρι - video

03/02/26 6:54 μμ

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν – Το μπρόκολο στο φεγγάρι – video

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε την κατάκοιτη θεία του

03/02/26 6:43 μμ

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση την κατάκοιτη θεία του

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 6:33 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 6:31 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 6:29 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

03/02/26 6:28 μμ

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 6:27 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση