Πόσοι άνθρωποι έχουν άραγε τη δυνατότητα να κάνουν πράξη ένα μικρό ή ένα μεγάλο όνειρό τους και μέσα απ’ αυτό να προσφέρουν στιγμές δημιουργικής ανάσας στη δύσκολη καθημερινότητά τους; Η ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πόσοι άνθρωποι έχουν άραγε τη δυνατότητα να κάνουν πράξη ένα μικρό ή ένα μεγάλο όνειρό τους και μέσα απ’ αυτό να προσφέρουν στιγμές δημιουργικής ανάσας στη δύσκολη καθημερινότητά τους; Η Αθηνά Παρασκευαΐδου από το Ακριτοχώρι Σερρών ανήκει σε αυτή την κατηγορία των μάλλον προνομιούχων ανθρώπων που επεδίωξε -και όπως φαίνεται κατάφερε- να κάνει πράξη ένα παιδικό της όνειρο: να αποκτήσει πολλές κούκλες. Η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου την οδήγησε στη δημιουργίας μιας έκθεσης με πανέμορφες πάνινες κούκλες, που την ονόμασε «Το Ονειράκι».

   Χειροποίητες κούκλες για μικρούς και μεγάλους, κούκλες εμπνευσμένες από ήρωες της παιδικής ηλικίας, με υλικά απόλυτα ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, ραμμένες και ζωγραφισμένες στο χέρι, χωρίς κολλώδεις ουσίες και χημικά στοιχεία. Κάθε μία απ’ αυτές τις κούκλες είναι διαφορετική, ξεχωριστή, καθώς αυτή είναι και η ομορφιά της χειροποίητης δημιουργίας.

   Πέρα όμως από τις κούκλες, η Αθηνά Παρασκευαΐδου αγαπάει γενικότερα τη χειροτεχνία και τα φυσικά υλικά. Ύφασμα, κλωστές, φύλλα από μελισσοκέρια. Υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Βοηθός και συμπαραστάτης σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια είναι ο σύζυγός της Αντώνης Θεοδωρίδης.

   Η κ. Παρασκευαΐδου άνοιξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πόρτα του ζεστού και φιλόξενου σπιτιού της, που κάθε γωνιά του είναι και μια μικρή έκφραση δημιουργίας. Κι εκεί, δίπλα στον ξύλινο αργαλειό, φιλοξενείται «Το Ονειράκι». Σε αυτήν τη ξεχωριστή γωνιά υπάρχουν κούκλες, τετράδια, παραδοσιακά κιλίμια σε έντονα σχέδια και χρώματα κι όλα φτιαγμένα στο χέρι με πολλή αγάπη και μεράκι.

   «Κάθε κούκλα μου είναι διαφορετική»

   «Η κατασκευή μιας κούκλας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Παρασκευαϊδου, «είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσω, να συγκεντρωθώ, να βάλω την καθημερινότητά μου σε πιο αργό ρυθμό ύστερα από μια δύσκολη μέρα στα κτήματα, τις καλλιέργειες, τις διάφορες αγροτικές εργασίες. Επειδή είμαι και τελειομανής, η ενασχόληση αυτή επιβραδύνει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς της ζωής μου. Χρειάζεται υπομονή, γιατί σε κάθε κούκλα αφιερώνω πολύ χρόνο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο. Δεν ξέρω εξαρχής τι χαρακτηριστικά θα έχει κάθε κούκλα, στην πορεία της κατασκευής και ανάλογα με τη διάθεση και την έμπνευση που έχω βγαίνουν όλα. Γι’ αυτό και κάθε κούκλα μου είναι διαφορετική. Δεν θα μπορούσε να είναι ίδια, αλλά όλες οι κούκλες και οι χειροτεχνίες μου κρύβουν μέσα τους πολλή αγάπη, όρεξη και μεράκι».

   Οι χειροποίητες πάνινες κούκλες της Αθηνάς όλες χαριτωμένες, με χαμογελαστές φατσούλες, με πολύχρωμα μαλλιά και ρούχα, είτε κεντημένα είτε ραμμένα στο χέρι, αποτελούν, όπως λέει η ίδια, «ένα παιδικό απωθημένο, ίσως γιατί δεν είχα όσες ήθελα όταν ήμουν μικρή. Έτσι, όταν μού δόθηκε η ευκαιρία ξεκίνησα να δημιουργώ τις δικές μου κούκλες και σιγά σιγά έγινε μια όμορφη ενασχόληση».

   Όπως το σπίτι της Αθηνάς Παρασκευαϊδου, του Αντώνη Θεοδωρίδη και των δυο παιδιών τους αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας, θαλπωρής και όμορφης αισθητικής, έτσι και οι πάνινες χειροποίητες κούκλες κεντρίζουν το βλέμμα για την απλότητα που τις διακρίνει και την προσεγμένη δουλειά. Φέρνουν στο μυαλό την αθωότητα των παιδικών χρόνων, τότε που όλα ήταν διαφορετικά. Τότε, που δεν υπήρχε η τυποποίηση και η βιομηχανοποίηση στην παραγωγή των παιχνιδιών και όλα τα δώρα είχαν μια προσωπικότητα- πόσο μάλλον μια παιδική κούκλα.

   Αγάπη για τη χειροτεχνία

   Με την ίδια αγάπη που η Αθηνά Παρασκευαΐδου κατασκευάζει τις κούκλες της, κατασκευάζει -πάντα στο χέρι- τετράδια, ιδανικά για βιβλία ευχών σε βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά, όπως χαρτοκούτι, λινάτσα, φύλλα που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι για να τυλίξουν τα μελισσοκέρια. Τα εξώφυλλα, διακοσμημένα με μικρές κούκλες, ξύλινα καραβάκια, πλεκτά λουλούδια κ.ά, πάντα στην ίδια αισθητική και με οικολογικό χαρακτήρα και μήνυμα.

Advertisement
Family Kitchen

   Στο πλευρό της βρίσκεται πάντα ο σύζυγός της, ο οποίος πέρα από τις αγροτικές εργασίες ασχολείται με ξύλινες κατασκευές και την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων. Αυτός της μετέδωσε την αγάπη για τον παραδοσιακό αργαλειό και την ύφανση, κατασκευάζοντας μάλιστα και τον ξύλινο αργαλειό με τον οποίο η Αθηνά δημιουργεί όλα τα υφαντά της, όπως χαλάκια, διαδρόμους, σεμεδάκια για τραπέζια, μαξιλάρια του καναπέ. Όλα τα νήματα που χρησιμοποιεί είναι βαμβακερά ή από παλιά ρούχα που τα κόβει σε λουρίδες και στη συνέχεια τα υφαίνει.

   Το Ακριτοχώρι στους πρόποδες του Μπέλλες

   Η Αθηνά Παρασκευαΐδου ζει με την όμορφη οικογένειά της στο Ακριτοχώρι, στους πρόποδες της οροσειράς Μπέλλες, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία. Το Ακριτοχώρι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στο βόρειο τμήμα των Σερρών, που αριθμεί γύρω στους 300 κατοίκους.

   Είναι γνωστό για το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και αποτελεί ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς μοναστικό συγκρότημα, με μια εκκλησία κατασκευασμένη πάνω σε βυζαντινά πρότυπα και με ανάλογη αισθητική.

   Από το μοναστήρι, η θέα προς τον μοναδικό υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης εντυπωσιάζει, ενώ το χωριό αποτελεί σημείο πρόσβασης- εισόδου προς τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Μπέλλες, με τις χιονοσκέπαστες κορυφές του αυτήν την εποχή του χρόνου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειρόγραφα του Όρσον Γουέλς και το Όσκαρ του Ρέι Γκίλμπερτ τα νέα αποκτήματα της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών

15/01/26 3:09 μμ

Χειρόγραφα του Όρσον Γουέλς και το Όσκαρ του Ρέι Γκίλμπερτ τα νέα αποκτήματα της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και ποιμενικών σκύλων

15/01/26 3:04 μμ

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και ποιμενικών σκύλων

Ο Ομπρένοβιτς διαιτητής στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

15/01/26 3:00 μμ

Ο Ομπρένοβιτς διαιτητής στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

Δράμα: Εναερίτης έχασε τη ζωή του στη ΒΙΠΕ

15/01/26 2:55 μμ

Δράμα: Εναερίτης έχασε τη ζωή του στη ΒΙΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατηγορούμενοι για κακουργήματα ζήτησαν ποινική διαπραγμάτευση μετά από επιστροφή χρημάτων - Πέτυχαν μειωμένες ποινές

15/01/26 2:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατηγορούμενοι για κακουργήματα ζήτησαν ποινική διαπραγμάτευση μετά από επιστροφή χρημάτων – Πέτυχαν μειωμένες ποινές

Δόμνα Μιχαηλίδου: Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης και η τελευταία επιστροφή ενοικίου

15/01/26 2:44 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης και η τελευταία επιστροφή ενοικίου

Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

15/01/26 2:38 μμ

Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

15/01/26 2:32 μμ

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days στις 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

15/01/26 2:29 μμ

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days στις 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Έλληνες επιστήμονες, στελέχη ομάδας ειδικών σε πρόγραμμα του ESA

15/01/26 2:18 μμ

Έλληνες επιστήμονες, στελέχη ομάδας ειδικών σε πρόγραμμα του ESA

Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

15/01/26 1:08 μμ

Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Κλειστά τα κινητά και τα social media της 16χρονης Λόρας, οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη

15/01/26 12:57 μμ

Κλειστά τα κινητά και τα social media της 16χρονης Λόρας, οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη