34.2 C
Serres

Σέρρες : Χρήστος Μπουτσίδης -Από το Γενικό Λύκειο Σκουτάρεως στη Goldman Sachs της Wall Street

Date:

Από το Γενικό Λύκειο Σκουτάρεως στη Goldman Sachs της Wall Street.

 Διαδρομή ασυνήθιστη για παιδιά από το μικρό αγροτικό χωριό του Σκουτάρεως του Νομού Σερρών. Παρ’ όλα αυτά, συναρπαστική, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.

 

 

Αρχικά, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου η ποιότητα των συμφοιτητών και των καθηγητών του του δίνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη – μετέπειτα- καριέρα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών τον Ιούλιο του 2006, μετακομίζει στο Troy της Νέας Υόρκης, για να συναντήσει έναν ακόμα επιτυχημένο απόφοιτο του Τμήματος, τον καθηγητή Πέτρο Δρινέα (CEID ’97), και να πραγματοποιήσει διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer στη Νέα Υόρκη πάνω στο θέμα τον προσεγγιστικών αλγορίθμων για προβλήματα γραμμικής άλγεβρας.

Η ερευνητική του δουλειά δημοσιεύεται σε μερικά από τα κορυφαία συνέδρια στον τομέα της θεωρητικής πληροφορικής και ως φυσικό επακόλουθο του αποφέρει το βραβείο του καλύτερου φοιτητή του Τμήματος της χρονιάς του.

Μετά το πέρας των διδακτορικών του σπουδών ακολουθούν ερευνητικές θέσεις σε φημισμένα εργαστήρια μεγάλων εταιρειών πληροφορικής – αρχικά στο Τμήμα Μαθηματικών του εργαστηρίου T.J. Watson της ΙΒΜ στην Νέα Υόρκη και έπειτα στο Τμήμα έρευνας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη της Yahoo.

Τον Ιούνιο του 2015, αποφασίζει να αφήσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες και να στραφεί σε αυτές της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων που προέρχονται από οικονομικούς υπολογισμούς. Η Goldman Sachs, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της, του προσφέρει τη συγκεκριμένη δυνατότητα έως και σήμερα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτησή σας από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών; Τι οφέλη θεωρείτε ότι σας προσέφερε το Πανεπιστήμιο Πατρών στη μετέπειτα πορεία σας;

Θα χαρακτήριζα την πορεία μου στις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια ως έναν μαραθώνιο γνώσης και συλλογής πολύτιμων εμπειριών. Προσπαθώ καθημερινά να μαθαίνω κάτι καινούριο πάνω στον τομέα μου, αυτόν της εφαρμογής έξυπνων αλγορίθμων για ανάλυση μεγάλων δεδομένων, και να γίνομαι καλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για συλλογή τέτοιων γνώσεων και εμπειριών, τις οποίες και εκμεταλλεύομαι συνεχώς. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αναμφισβήτητα μου προσέφερε τη βάση και μου έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα πορεία μου.

Η υψηλή ποιότητα των σπουδών που έλαβα στο ξεκίνημα της καριέρας μου αποτελεί και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε επαγγελματικής μου επιτυχίας.

Από την προσωπική σας εμπειρία, πόσο διαφέρει η έρευνα στις ΗΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα; Κατά τη γνώμη σας, πού υπερέχει και σε τι υστερεί το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στην ερώτηση αποκλειστικά για την έρευνα πάνω στον τομέα της πληροφορικής, στον οποίο και εξειδικεύομαι. Η έρευνα στις ΗΠΑ, σε σχέση με αυτήν στην Ελλάδα, παρουσιάζει τόσο διαφορές όσο και ομοιότητες. Μια από τις ομοιότητες βρίσκεται στο επίπεδο των επιστημόνων, που είναι υψηλό και στις δυο χώρες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έρευνα που παράγεται να είναι παρόμοιας επιστημονικής αξίας.

Η δεύτερη ομοιότητα είναι στο γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ οι επιστήμονες ασχολούνται με επίκαιρα και σημαντικά θέματα, οπότε και υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος στα ερευνητικά προβλήματα τα οποία τους απασχολούν. Μια σημαντική διαφορά θεωρώ ότι βρίσκεται στα εφόδια που παρέχονται στους επιστήμονες στις ΗΠΑ, σε σχέση με αυτά που παρέχονται στους αντίστοιχους στην Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ διατίθενται πολλά χρήματα για έρευνα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ιδιωτικούς οργανισμούς, τα οποία συμβάλλουν ώστε ο επιστήμονας να αποτελεί μέρος ενός καλοκουρδισμένου ρολογιού το οποίο αφοσιώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή πρωτοπόρων ιδεών.

Αντίθετα, στην Ελλάδα τα χρήματα που διατίθενται για έρευνα είναι ελάχιστα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να επικεντρωθούν στο επιστημονικό τους έργο απερίσπαστοι, πολλές φορές μάλιστα στερούμενοι σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως ταξίδια για επιστημονικά συνέδρια και εξοπλισμό προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων.








Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έρευνα στο ελληνικό πανεπιστήμιο να προχωράει μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, συγκριτικά με τις πραγματικές δυνατότητες των επιστημόνων του.

Ποιες βελτιώσεις θα θέλατε να δείτε τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών;

Ευχαριστώ για την ερώτηση και την ευκαιρία που μου δίνεται να προτείνω κάποιες βελτιώσεις. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής κάνοντας δυο προτάσεις – πιθανώς ανάλογες βελτιώσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλο το Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη δυνατότητα περισσότερων επισκέψεων των φοιτητών του Τμήματος σε πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και σε εταιρείες στο εξωτερικό. Θεωρώ πως τέτοια ταξίδια θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, ειδικά για τους προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος.

Το Τμήμα θα μπορούσε να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους ταξίδια για τους φοιτητές του. Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με τη χρήση διδακτικών συγγραμμάτων.

Θα ήθελα να δω τη χρήση περισσότερων αναγνωρισμένων συγγραμμάτων, ακόμα και στα αγγλικά, σε σχέση με σημειώσεις καθηγητών του Τμήματος. Θεωρώ πως και οι δυο αυτές αλλαγές θα αυξήσουν το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών στο Τμήμα.

Πιστεύετε πως είναι πιο προσοδοφόρο για τους αποφοίτους να συνεχίσουν τις σπουδές ή την αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία; Τι θα τους συμβουλεύατε;

Θα συμβούλευα ανεπιφύλακτα όλα τα παιδιά, μετά την αποφοίτηση τους από το ελληνικό πανεπιστήμιο, να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας ή την συνέχιση των σπουδών τους σε κάποια χώρα στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, καθώς και πολλές χώρες στην Ευρώπη, για παράδειγμα, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς.

Όταν κάποιος έχει περάσει ένα κομμάτι της ζωής του στην Ελλάδα, καλό είναι να δει κάτι διαφορετικό εκτός της χώρας μας και μετά να κάνει μια πιο συνειδητή επιλογή για το τι ταιριάζει καλύτερα στον ίδιο από επαγγελματική καθώς και προσωπική σκοπιά.

Στους κλάδους της πληροφορικής και των οικονομικών, τους οποίους και τυχαίνει να γνωρίζω καλύτερα, η επαγγελματική πορεία στις ΗΠΑ υπερέχει σε πολλούς, αν όχι σε όλους τους τομείς, σε σχέση με αυτή στην Ελλάδα.

Ένα στοιχείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα είναι σε αυτό της διαφορετικότητας (diversity). Το εργασιακό περιβάλλον στην Αμερική είναι μια μίξη πολλών διαφορετικών τρόπων σκέψης και χαρακτήρων, μιας και το εργατικό δυναμικό προέρχεται από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Η έκθεση σε αυτή τη διαφορετικότητα συμβάλλει δραματικά στην επαγγελματική αλλά και προσωπική ανάπτυξη του καθενός μας, ανάπτυξη σαφέστατα πιο δύσκολη στη μονοδιάστατη κουλτούρα της ελληνικής πραγματικότητας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια επικεντρώνονται στη συνέχιση της επαγγελματικής μου πορείας στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στην χρησιμοποίηση «έξυπνων» αλγορίθμων για την αποτελεσματική και γρήγορη ανάλυση μεγάλων δεδομένων που προέρχονται από οικονομικούς υπολογισμούς

. Η ανάγκη για έξυπνους υπολογισμούς τέτοιου είδους στη Wall Street τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και για τα επόμενα 3-5 χρόνια, μου προσφέρει όλες τις απαραίτητες προκλήσεις τις οποίες αναζητώ σε αυτό το σημείο της καριέρας μου. Θεωρώ ότι οι επιστήμονες του τομέα της πληροφορικής έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν όσον αφορά γνώσεις για έξυπνη ανάλυση μεγάλων οικονομικών δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας αλλαγής προς αυτήν την κατεύθυνση σε πολλές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και σε άλλες μικρότερες χρηματιστηριακές εταιρίες. Τα μελλοντικά μου σχέδια συνοψίζονται στο να αποτελέσω κομμάτι αυτής της αλλαγής.

Συνέντευξη στη Δέσποινα Σκέντζου
[Πανεπιστήμιο Πατρών]
Επιστήμη- ΤεχνολογίαΣέρρες : Χρήστος Μπουτσίδης -Από το Γενικό Λύκειο Σκουτάρεως στη Goldman Sachs...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έλληνας επιστήμονας πίσω από την εκθεση του ILO που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τη ζέστη – «αθόρυβο δολοφόνο»

Την προηγούμενη Πέμπτη, 25 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του...

Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

'Ατομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά...

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα