36.9 C
Serres

Σέρρες: Δεν ξεχνάμε τα αδέσποτα- “Οδηγίες για πρώτες βοήθειες σε ζώα με θερμοπληξία”- video

Date:

Αναζητούν την ανθρώπινη φροντίδα και προστασία τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν,  ειδικά τώρα, τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ευτυχώς για αυτά, υπάρχουν πολίτες που ανοίγουν τις πόρτες τους προκειμένου να τους προσφέρουν δροσερό νερό και τροφή.

Το κατάστημα Φιλόζωου  επαγγελματία  της πόλης μας αποτελεί καταφύγιο για έναν αδέσποτο σκυλάκο ο οποίος καθημερινά τον επισκέπτεται και απολαμβάνει τη ραστώνη του, νιώθοντας ευπρόσδεκτος όχι μόνο αυτός, αλλά και η φίλη του. Λίγο νερό μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Κατά την περίοδο όπου επικρατούν υψηλές θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη μέριμνα και για τους τετράποδους φίλους μας. Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη  απειλεί όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα αδέσποτα,  τα οποία είναι απολύτως εκτεθειμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες  γεγονός που “επιβάλλει” τόσο σε εμάς τους πολίτες, όσο και στις δημοτικές αρχές να  μεριμνήσουμε για την φροντίδα τους. Μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των αδέσποτων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι η αφυδάτωση και η θερμοπληξία.

Οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να τοποθετήσουν ποτίστρες στα κεντρικά σημεία των Δήμων και να επιτρέψουν την παραμονή των αδέσποτων σε δημόσια κτήρια όταν αναζητούν προστασία. Ενώ εμείς οι πολίτες το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε να τοποθετήσουμε έξω από τις οικίες μας ή τους χώρους εργασίας μας ένα μπολ με νερό.

Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σκιερό σημείο ώστε να ξαποσταίνουν τα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια. Σε ότι αφορά τα κατοικίδια οι κηδεμόνες τους θα πρέπει την περίοδο αυτή να πάρουν κάποια πιο “αυξημένα’’ μέτρα. Ο κτηνίατρος Βασίλης Πετρίδης μας δίνει χρήσιμες συμβουλές και τονίζει πως δεν πρέπει να αφήνουμε τα ζώα μας ούτε για 5΄λεπτα μόνα τους στο αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη θάλασσα .Στα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται:

  • η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα – “panting”
  • ο έντονος ερυθρός χρωματισμός της γλώσσας
  • ο κόκκινος ή ωχρός στοματικός βλεννογόνος
  • το παχύρρευστο, κολλώδες σάλιο
  • κατάπτωση, αδυναμία, ναυτία,
  • έμετος (ο οποίος κάποιες φορές μπορεί να περιέχει αίμα)
  • διάρροια
  • καταπληξία και κώμα

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε το κατοικίδιο μας ή ένα αδέσποτα να έχει υπερθερμανθεί θα πρέπει αφού πρώτα φροντίσουμε για την μεταφορά του σε μέρος σκιερό,  στη συνέχεια να  του δώσουμε χλιαρό νερό, μετά να  δροσίσουμε  τα πέλματα των ποδιών του και να δροσίσουμε το στήθος και την κοιλιά του με μια υγρή πετσέτα και φυσικά να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΣέρρεςΣέρρες: Δεν ξεχνάμε τα αδέσποτα- "Οδηγίες για πρώτες βοήθειες σε ζώα με...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δύο κουρές μοναχών στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ....

Περιπατητικός τουρισμός στις Σέρρες: Το φαράγγι με τα 8 πέτρινα γεφύρια και το εγκαταλειμμένο χωριό Λάκος- video

Ο περιπατητικός τουρισμός αποτελεί μορφή ενεργούς κινητικά εναλλακτικού τουρισμού...

Σέρρες: Έκαναν λιτανεία για να βρέξει στον Δραβήσκο -Video

Λιτανεία για την ανομβρία που επικρατεί στον νομό, τελέστηκε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα