Date:
Στοιχεία και δεδομένα για την κόπωση παρουσίασε σε διάλεξη στο ΤΕΦΑΑ Σερρών ο Αμερικανός καθηγητής Roger M. Enoka
«Κακιά λέξη» χαρακτήρισε την κόπωση, με την έννοια ότι χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλά διαφορετικά πράγματα, ο καθηγητής Ρότζερ Ενόκα (Roger M. Enoka) από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ (University of Colorado, Boulder, USA), σε διάλεξή του στο ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ, με θέμα «Understanding the fatigue experienced by persons with multiple sclerosis».
Όπως εξήγησε ο Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος βρέθηκε στις Σέρρες κατόπιν πρόσκλησής του από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Σερρών Ιωάννη Αμοιρίδη, η κόπωση είναι μια κατάσταση που περιγράφεται καλύτερα από το πόσο κουρασμένο αισθάνεται ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή.
Στη διάλεξη που δόθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου IMPULSES (ERANET-NEURON), στο οποίο συμμετέχει ως επιστημονικά υπεύθυνος ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημήτρης Πατίκας και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα στο θέμα της κόπωσης σε υγιείς πληθυσμούς και σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
Μετά την περιγραφή μεθόδων που εφαρμόστηκαν σε υγιή άτομα και σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και περιγράφουν την κόπωση σε επίπεδο φυσιολογίας (π.χ. πόσο αντέχει κάποιος να κάνει κάτι) και σε γνωστικό επίπεδο (π.χ. πόσο καλά ανταποκρίνεται ένα άτομο σε γνωστικές λειτουργίες, όταν κουράζεται), ο Αμερικανός καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κόπωση είναι μια κατάσταση που περιγράφεται καλύτερα από το πόσο κουρασμένο αισθάνεται ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή ή από το πώς ανακαλεί καταστάσεις από το παρελθόν για το πόσο κουράστηκε (π.χ. πόσο κουράστηκε την περασμένη εβδομάδα).
Παρά την υποκειμενικότητα αυτής της αυτοαξιολόγησης, προτάθηκε ότι ο πιο κοντινός στην πραγματικότητα τρόπος ποσοτικοποίησης της κόπωσης κάποιου/ας είναι απλώς να τον/την ρωτήσει πόσο κουράστηκε, όπως ρωτάει κανείς κάποιον/α πόσο πονάει. Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η ποσοτικοποίηση της κόπωσης με αυτόν τον τρόπο είναι κλινικά πολύ χρήσιμη, και γίνεται με απλό τρόπο: ζητώντας από τον εξεταζόμενο να σημειώσει πάνω σε μια γραμμή μήκους 10 εκατοστών σε ποιο σημείο θεωρεί ότι βρίσκεται ή βρέθηκε σε ό,τι αφορά την κόπωσή του, με το ένα άκρο της γραμμής να αντιστοιχεί στο «καθόλου κόπωση» και το άλλο στο «υπερβολική κόπωση».
Μεταξύ των διακεκριμένων προσκεκλημένων στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Stéphane Baudry (Université Libre de Bruxelles, Βέλγιο) και ο αναπληρωτής καθηγητής Thomas Lapole (Université de Saint-Etienne, Γαλλία), ως εταίροι του έργου, καθώς και οι συνεργάτες τους.
Τη διάλεξη, αφορμή για την οποία υπήρξε το πρώτο workshop του έργου που διοργανώθηκε στη χώρα (2-4 Μαΐου), ώστε να γίνουν εργασίες προετοιμασίας των πειραμάτων που θα γίνουν στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και ΤΕΦΑΑ Σερρών, προλόγισε ο πρόεδρος του Τμήματος, και παρακολούθησαν μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του Τμήματος.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ