Σέρρες: Εδώ ήταν το σπίτι του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά!
Date:
Δείτε την ανάρτηση του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη και την σπάνια φωτογραφία που δημοσίευσε από το αρχείο του
ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ ΗΡΩΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ!
Ή ότι τέλος πάντων απέμεινε από το οικόπεδο όπου βρισκόταν το σπίτι, το υποστατικό, οι αποθήκες κτλ. του Σερραίου ηρωα και αρχιστράτηγου των Μακεδονικών δυναμεων κατά την επανάσταση του 1821, στην οδό Ίωνος Δραγούμη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβερνήσεως, (φύλλο που υπάρχει στο αρχείο μας, αριθ. 72 της 21 Απριλίου 1924)
“Περί κηρύξεως διατηρητέου αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου του εν Σέρραις υπ΄ αριθ. 4 οικοπέδου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Εχοντες υπ΄ όψει τον νόμον 2447 άρθρον 14 εδάφιον 5 παρ. α΄και την υπ΄ αριθ. 187 συνεδρία γνώμην του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προτάσει του επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Υπουργού, απεφασίσαμε και διατάσσομεν:
Κηρύσσεται διατηρητέος αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος το εν Σέρραις υπ΄ αριθ, 4 οικόπεδον το περιλαμβανόμενον εν τω υπ΄ αριθ. 48 οικοδομικώ τετραγώνω του σχεδίου της πόλεως των Σερρών, ένθα η οικία του αρχιστρατήγου των δυνάμεων Μακεδονίας Εμμ. Παπά κατά το 1821.
Εν Αθήναις τη 26 Μαρτίου 1924
ο Αντιβασιλεύς
Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ο επί των εκκλησιαστικών κ.τ.λ. Υπυργός
Ι. Λυμπερόπουλος.
Από το περιοδικό ΓΙΑΤΙ του Ιουνίου 2001 αντιγράφω το σχόλιό με το οποίο τελείωνα το ρεπορτάζ μου:
ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΟΣ
Ούτε μια πλατεία υπάρχει στα Σέρρας, ούτε μία κεντρική οδός (πλην ενός δρόμου στις παρυφές της πόλης), ούτε μια αλάνα που να φέρει το τιμημένο όνομα του μεγαλύτερου και του ενδοξότερου Σερραίου ήρωα. Την ίδια στιγμή που για λόγους ψηφοθηρικούς ή αγνοίας υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι και πλατείες με ονόματα ήσσονος σημασίας και προσφοράς. Κι αυτό γιατί το όνομα Εμμανουήλ Παπάς ούτε πουλάει σύμφωνα με τους κανόνες των σημερινών λυμεώνων της πολιτικής ούτε ψήφους φέρνει. Ακόμη και τον αδριάντα της κεντρικής μας πλατείας το έκαναν με έρανο οι δάσκαλοι στα χρόνια της Χούντας.
-ΚΑΛΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕΣ ΝΩΡΙΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΆ!
ΒασίληςΤζανακάρης
Περιοδικό ΓΙΑΤΙ – Ιούνιος 2001