Την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες που οδήγησε στον θάνατο ενός 11χρονου και στον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών, ζήτησε ο εισαγγελέας Σερρών. Εντολή ... Περισσότερα

Σέρρες: Συγκλονίζει η μητέρα φίλου του 11χρονου που σκοτώθηκε στην έκρηξη: «Έχουμε φόβο» – Αιχμές για την πραγματογνωμοσύνη

Epiloges Press

Epiloges Press

Την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες που οδήγησε στον θάνατο ενός 11χρονου και στον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών, ζήτησε ο εισαγγελέας Σερρών.

Εντολή για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και την απόδοση ποινικών ευθυνών ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών για την σημερινή έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια του διαλείμματος μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα του ολοήμερου.

Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του μαθητής της ΣΤ’ τάξης, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη έγινε στον παλιό καυστήρα πετρελαίου μετά από εργασίες αντικατάσταση με σύστημα γεωθερμίας. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Σερρών Γιώργος Νυχτοπάτης εξήγησε στο newsit.gr, ότι στο σχολείο «θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστήρα πετρελαίου σε καυστήρα με γεωθερμία», ενώ θα γίνουν έρευνες για το τι προκάλεσε την έκρηξη του παλιού καυστήρα.

«Στο σχολείο βρισκόταν ο εργολάβος του έργου και όχι ο συντηρητής του καυστήρα κατά τις σημερινές εργασίες«, σημείωσε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Πού αποδίδει την έκρηξη ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου

Ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», λέει ο κύριος Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Advertisement
Family Kitchen

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

13/03/26 10:56 μμ

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής

13/03/26 10:47 μμ

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής

Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο

13/03/26 10:35 μμ

Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο

Κατερίνα Καινούργιου: Μια φορά νήστεψα 40 μέρες και πήρα 4 κιλά, όλο ψωμιά έτρωγα

13/03/26 10:23 μμ

Κατερίνα Καινούργιου: Μια φορά νήστεψα 40 μέρες και πήρα 4 κιλά, όλο ψωμιά έτρωγα

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025

13/03/26 10:18 μμ

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025

Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη έχει πει ότι δεν υπήρχε κρατική εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών

13/03/26 10:15 μμ

Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη έχει πει ότι δεν υπήρχε κρατική εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Συνελήφθη αστυνομικός για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια

13/03/26 10:12 μμ

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Συνελήφθη αστυνομικός για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια

Βρετανία: Για πρώτη φορά ο πρώην πρίγκιπας Άντριου, ο Πίτερ Μάντελσον και ο Τζέφρι Έπστιν εμφανίζονται μαζί σε μια φωτογραφία

13/03/26 10:02 μμ

Βρετανία: Για πρώτη φορά ο πρώην πρίγκιπας Άντριου, ο Πίτερ Μάντελσον και ο Τζέφρι Έπστιν εμφανίζονται μαζί σε μια φωτογραφία

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ "διασκεδάζει" να προσφέρει τα ίδια παπούτσια στους υπουργούς του

13/03/26 9:59 μμ

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ “διασκεδάζει” να προσφέρει τα ίδια παπούτσια στους υπουργούς του