Το Σάββατο 16 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΔΗΣ Σερρών εκδήλωση της Τ.Ο. του ΚΚΕ και του Τ.Σ. της ΚΝΕ, με αφορμή τα 46 χρόνια από την εξέγερση του ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το Σάββατο 16 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΔΗΣ Σερρών εκδήλωση της Τ.Ο. του ΚΚΕ και του Τ.Σ. της ΚΝΕ, με αφορμή τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

Στην εκδήλωση μίλησε, η Ανδρινοπούλου Βάσια, μέλος του Τ. Γραφείου του ΚΚΕ και ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα. 

 

 

 Η Β. Ανδρινοπούλου ανέλυσε τον λόγο για τον οποίο εκδηλώνονται πραξικοπήματα στη σύγχρονη εποχή, την ταξική ουσία του ζητήματος εναλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης, από δημοκρατικό σε δικτατορικό και το αντίστροφο. Μίλησε για τις οικονομικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα πριν το 1967, την αναδιοργάνωση του μετεμφυλιακού κρατικού μηχανισμού με την παρέμβαση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κύρια οι Η.Π.Α και λιγότερο η Αγγλία. Εξήγησε πως φτάσαμε στην 21η Απρίλη 1967, με τα κατώτερα τμήματα του στρατού – τους συνταγματάρχες, να εξασφαλίζουν τη στήριξη ή την ανοχή της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών έχοντας τις «ευλογίες» των Η.Π.Α. πως κινήθηκαν δυναμικά και πήραν στα χέρια τους τη διακυβέρνηση. Το καθεστώς της 21ης Απρίλη εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων. Προώθησε τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις. 

 

 

Επί 7 χρόνια οι Απριλιανοί αξιοποίησαν όλες τις θέσεις εξουσίας που κατείχαν για να πλουτίσουν οι ίδιοι και να βολέψουν τους παρατρεχάμενους τους με το λαό να «πληρώνει το μάρμαρο». Για να πετύχει την αποδοχή της παραπάνω πολιτικής η δικτατορία συνδύασε την ωμή καταστολή με την ευελιξία. 

 

Advertisement
Babis

Έγινε αναφορά στις εξελίξεις που επέβαλαν την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης με το λαϊκό κίνημα να ξεπερνάει την παγωμάρα των πρώτων χρόνων της δικτατορίας. Να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένο, με αιτήματα και στόχους πάλης που ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα δικά του αυτοτελή συμφέροντα. Κύριος παράγοντας όμως στον οποίο βασίστηκε η στέρεη ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος ήταν η ισχυροποίηση ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά της εμπροσθοφυλακής του. Η ισχυροποίηση δηλαδή του ΚΚΕ. 

 

 

Χρονικό σημείο σταθμός σε αυτήν την πορεία αποτέλεσε η 12η ολομέλεια της Κ.Ε. το 1968. Το κόμμα αποφάσισε την επαναλειτουργία των οργανώσεων του στην Ελλάδα και τον οργανωτικό διαχωρισμό του από τους φορείς του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Παράλληλα, στο δυνάμωμα του κινήματος συνέβαλλε η ίδρυση της ΚΝΕ, αλλά και η επανακυκλοφορία του παράνομου Ριζοσπάστη.  

 

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις μεγάλωσαν το ρήγμα στο εσωτερικό της χούντας και προκάλεσαν τη σκλήρυνση της στάσης της. Το τελικό χτύπημα στη χούντα έδωσε η τουρκική εισβολή και κατοχή στη Β. Κύπρο, τον Ιούλη του ΄74.

 

Η Ομιλία έκλεισε με συμπεράσματα για το σήμερα για αιτήματα του Πολυτεχνείου. Η κερδοφορία των μονοπωλίων προστάζει μισθούς και συντάξεις πείνας, εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, διάλυση της δημόσιας υγείας, παιδείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και του χωριού. Προστάζει εργαζομένους και λαό με σκυμμένο κεφάλι, μοιρολάτρες και ανήμπορους να αντιδράσουν στη σφαγή τους. Την ίδια ώρα εντείνεται η καταστολή και η τρομοκρατία απέναντι σε όσους διαφωνούν σε όλες τις χώρες, ενώ ενισχύονται ακροδεξιές, φασιστικές και ρατσιστικές φωνές. Τα  αιτήματα του Πολυτεχνείου δε θα βρούνε δικαίωση όσο η χώρα μετέχει σε ιμπεριαλιστικούς . οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Αντίθετα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου μπορούν να βρούνε δικαίωση μόνο με τη σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Έξω από τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προκαλεί η συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

12/09/25 9:18 μμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

Φωτιά τώρα στα Οινόφυτα – Καίει χαμηλή βλάστηση

12/09/25 9:17 μμ

Φωτιά τώρα στα Οινόφυτα – Καίει χαμηλή βλάστηση

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Ζοάο Μάριο! (p)

12/09/25 6:45 μμ

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Ζοάο Μάριο! (p)