10.8 C
Serres

Σέρρες: Εντοπίστηκαν δυο εστίες καταρροϊκού πυρετού στον δήμο Βισαλτίας

Date:

Μετά τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, σε αιγοπρόβατα και βοειδή, που εντοπίσθηκαν το τελευταίο διάστημα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας , η ασθένεια έφτασε και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

 

Σύμφωνα με το eproodos.gr, δύο εστίες εντοπίσθηκαν σε Θερμά και Δάφνη και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο για την συγκεκριμένη επιζωοτία.

Καθίσταται σαφές ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε με τσιμπήματα κουνουπιών ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο μοναδικός κίνδυνος είναι η απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου και η οικονομική ζημία που συνεπάγεται. Ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι τόσο καταστροφική νόσος καθώς το ποσοστό θνησιμότητας των ζώων που πλήττονται δεν ξεπερνά το 3%.

Αντίθετα, στην περίπτωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς αν ένα ζώο βρεθεί θετικό θα πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι, με μεγάλες συνέπειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης (ΦΕΚ Β΄ 1727/28.08.2008) για τον καταρροϊκό πυρετό, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, γύρω από κάθε εστία οριοθετείται ζώνη ελέγχου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την κάθε μολυσμένη εκτροφή (Τμήμα 4, 4.3/Παράρτημα V, 5.3, 4), ζώνη προστασίας, με ακτίνα 100 χιλιομέτρων από κάθε μολυσμένη εκτροφή και ζώνη επιτήρησης, η οποία επεκτείνεται 50 χιλιόμετρα από τα όρια της ζώνης προστασίας.

Στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

«α) Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) το ταχύτερο δυνατό.

β) Στις εκτροφές ζώων ευαίσθητων στη νόσο, εφαρμόζεται κλινική επιτήρηση, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων αίματος, όπου κριθεί απαραίτητο, για την εφαρμογή μοριακών δοκιμών, για την ανίχνευση του γονιδιώματος του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

γ) Εφαρμόζεται εντατικά το πρόγραμμα επιτήρησης για τον Καταρροϊκό Πυρετό του προβάτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 494/52485 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 635Β’/27.02.2020).

δ) Στις εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων στη νόσο, εφαρμόζεται έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων και συγκεκριμένα, τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος (ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού) ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.»

ε) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων ευαίσθητων στη νόσο από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης. ωστόσο, οι μετακινήσεις ζώων από τη ζώνη προστασίας στη ζώνη επιτήρησης επιτρέπονται…» υπό προϋποθέσεις.

Για τη διαμετακόμιση των ζώων είναι απαραίτητα τα κάτωθι:

• Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν να έχουν εξετασθεί κλινικά και να μην εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

• Στο προς σφαγή ζώα, πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο να έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).





• Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

• Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια των κτηνιατρικών αρχών.

Συμπτώματα της νόσου

Τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν:

• υψηλό πυρετό (μέχρι και 42ο C),

• πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών,

• διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες (ρουθούνια),

• επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια,

• φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια).

Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες, τότε παρατηρείται:

• έντονη απώλεια βάρους,

• τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία, λόγω υπεραιμίας και συμφόρησης της στεφανιαίας αύλακας της χηλής που οδηγεί στη χωλότητα.

Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση.

Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα. Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα

ΠολιτικήΑγροτικάΣέρρες: Εντοπίστηκαν δυο εστίες καταρροϊκού πυρετού στον δήμο Βισαλτίας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΝ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Αφορά όλους τους επαγγελματίες αγρότες Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Ποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ποιες θέσεις Με απόφαση του Υπουργού...

Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα