8.8 C
Serres

Σέρρες: Γίνε δότης Μυελού των Οστών- Ανήμερα του 2ου Παλλατίδειου Ημιμαραθώνιου στο Σιδηρόκαστρο

Date:

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου διοργανώνει την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 τον 2ο Παλλατίδειο Ημιμαραθώνιο 21 χλμ, Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 6 χλμ και παιδικό αγώνα 1000 μέτρων, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου του νομού Σερρών.

 

Ανήμερα των αγώνων ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης μας καλεί να  δώσουμε δείγματα για  να γίνουμε Δωρητές Μυελού των Οστών

 

 

 

 

 

 

Δίνουμε δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) για να ταχτοποιηθούμε και ίσως μια μέρα κληθούμε να σώσουμε μια ΖΩΗ. Είναι τόσο απλό και ανώδυνο πια να σώσεις μια Ζωή

 

 

 

2ος Παλλατίδειος Ημιμαραθώνιος δρόμος epiloges tv

 

Τι είναι ο μυελός των οστών 

Ο Μυελός είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος και κυρίως στα οστά της λεκάνης και του στέρνου. Περιέχει αρχέγονα κύτταρα τα οποία όταν ωριμάσουν μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Αρχέγονα κύτταρα υπάρχουν και στο αίμα σε μικρό ποσοστί, ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός τους ανευρίσκεται και στο αίμα του ομφαλίου λώρου.

 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Μυελός των Οστών δεν έχει σχέση με τον νωταίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.

 

Τι είναι μεταμόσχευση Μυελού των Οστών;

Μεταμόσχευση Μυελού των οστών είναι η αντικατάσταση του πάσχοντος Μυελού των Οστών με κύτταρα από ένα υγιή δότη, τα οποία μεταγγίζονται ενδοφλέβια στον ασθενή, ακριβώς όπως μια μετάγγιση αίματος. Ο Μυελός εγκαθίσταται μέσα στα οστά του λήπτη, όπου αντικαθιστά τον ανεπαρκή Μυελό του και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα.

 

Ποιοι χρειάζονται μεταμόσχευση του Μυελού των Οστών?

Η μεταμόσχευση Μυελού των Οστών γίνεται για θεραπεία ασθενών που έχουν μυελική απλασία (ανεπάρκεια του μυελού να φτιάξει τα κύτταρα του αίματος), λευχαιμία (παραγωγή παθολογικών κυττάρων), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα, ή μυελική καταστροφή (από ακτινοβολία ή φάρμακα). Παλαιότερα, αυτοί οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο, σήμερα μπορούν να σωθούν αν λάβουν μυελικό μόσχευμα.






 

Ποιος μπορεί να γίνει δότης Μυελού των Οστών;

Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 50 χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας), με την παρακάτω διαδικασία:

• Ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθελοντισμού, της δωρεάς προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά του μυελού του.

• Συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες κρίνεται η καταλληλότητάτου να συμπεριληφθεί στους εθελοντές.

• Συμπληρώνει ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.α.), τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά.

• Υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζει την επιθυμία του να περιληφθεί στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή του για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί δωρητής Μυελού των Οστών με τους εξής τρόπους:

• Λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα). Το δείγμα αποστέλλεται στο ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών). Το ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή προχωρά σε εργαστηριακή ανάλυση δείγματος (HLA τυποποίηση) και καταχώρηση του δότη στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).Τότε ο δότης ενημερώνεται για την καταχώρηση του στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

ή

• Λήψη μικρής ποσότητας αίματος (15 ml περίπου – λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος), προκειμένου να καθορισθεί ο ιστικός του τύπος (HLA) για να μπορεί να συγκριθεί με εκείνους των ασθενών. Τα HLA αντιγόνα του εθελοντή δότη καταγράφονται στο αρχείο του Κέντρου Δοτών και το Εθνικό Αρχείο Δοτών του ΕΟΜ, από τον οποίο και αναφέρονται στο Διεθνές Αρχείο. Αντίθετα, τα προσωπικά του στοιχεία παραμένουν τοπικά και δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν εκτός του προσωπικού του Κέντρου όπου στρατολογήθηκε ο εθελοντής και της Εθνικής «Δεξαμενής» εαν ο ίδος έχει συγκατατεθεί γι’ αυτό.

• Ο εθελοντής δότης μπορεί να παραμείνει στο αρχείο ως τα 50 του χρόνια. Εχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στην υγεία του ή στα προσωπικά του στοιχεία.

• Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.

Πώς γίνεται η λήψη του μοσχεύματος;

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μπορούν να συλλεγούν από το δότη με δύο τρόπους: είτε 1) από την φλέβα με τη διαδικασία της αφαίρεσης (λευκαφαίρεση), είτε 2) με την Παλαιότερη μέθοδο με συλλογή μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

1) Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί τη μοναδική θεραπεία ίασης για πολλούς ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Για να είναι δυνατή η μεταμόσχευση, πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή αιμοποιητικά κύτταρα από υγιή δότη, τα οποία θα αντικαταστήσουν το αίμα του ασθενούς που πάσχει. Τα αιμοποιητικά αυτά κύτταρα λέγονται «αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα» και είναι εγκατεστημένα στο μυελό των οστών. Τα κύτταρα αυτά ωριμάζουν ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου σε ώριμα κύτταρα υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων που αποκαλούνται αυξητικοί παράγοντες.
 

 

 

 

 

 

 

 

ΥγείαΣέρρες: Γίνε δότης Μυελού των Οστών- Ανήμερα του 2ου Παλλατίδειου Ημιμαραθώνιου στο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

H καθημερινή δραστηριότητα που μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσω θεραπείας σε...

Η δύναμη της οικογένειας στις δύσκολες στιγμές – Πώς να μιλήσετε στα παιδιά

Η περίοδος των εορτών, ενώ συχνά είναι γεμάτη χαρά,...

Μακιγιάζ: Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”

Στενή είναι η σχέση του μακιγιάζ και της ψυχολογίας,...

Έξι συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν μια θρόμβωση- Τι πρέπει να κάνετε

Τα συμπτώματα που έχει η φλεβική και η αρτηριακή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα