Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
8.7 C
Serres

Σέρρες: Η «Περσεφόνη», το μοναδικό ρομπότ – ξεναγός στο Σπήλαιο Αλιστράτης (φωτο)

Τέλος Ιουλίου αναμένεται στο Σπήλαιο Αλιστράτης η «Περσεφόνη», το ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας που θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός του σπηλαίου. Η εφαρμογή του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης στο σπήλαιο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία που θα λάβει «σάρκα και οστά» από το καλοκαίρι.

Το ρομπότ με το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης, που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου (το λογισμικό) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα ξεναγεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου αλλά και θα απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών. Η «Περσεφόνη» αποτελεί το ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στο Σπήλαιο Αλιστράτης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Intereg, με την ονομασία i-cave.

Σπήλαιο Αλιστράτης4

Τα επόμενα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού

To 2o βήμα αφορά την εφαρμογή του QR μέσα στο Σπήλαιο όπου θα μπορούν οι επισκέπτες μέσω εφαρμογή τους στο κινητό τηλέφωνο τους να περιηγούνται και να παίρνουν πληροφορίες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και θα μπορούν να ακούσουν τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης και στα Αρχαία Ελληνικά.

Επιπρόσθετα, θα παρέχει όχι μόνο την δυνατότητα 3D απεικόνισης των βιοσπηλαιολογικών χαρακτηριστικών του Σπηλαίου (είδη νυχτερίδων, Αlistrati beroni) αλλά και την δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης της μυθολογικής ενοίκου του Σπηλαίου της Περσεφόνης.

Σπήλαιο Αλιστράτης3

Το 3ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη VR (virtual reality) για την απεικόνιση στους επισκέπτες των διαδρόμων του Σπηλαίου στους οποίους δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης αλλά και την ψηφιακή απεικόνιση της δημιουργίας του Σπηλαίου. Η εφαρμογή αυτή θα αναπτύσσεται σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στον περιβάλλον χώρο του Σπηλαίου.

Το 4ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιγράφου του ρομπότ ξεναγού σε έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο και τον αντίστοιχο προγραμματισμό του για την ξενάγηση αντιγράφοντας τις κινήσεις του ρομπότ-ξεναγού.




Babis

Το 5ο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Σπηλαιολογικού μουσείου εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα αναπαριστά με ολογράμματα το Σπήλαιο της Αλιστράτης -αλλά και θα παρουσιάζονται εκθέματα όχι μόνο του Σπηλαίου Αλιστράτης αλλά και των άλλων Σπηλαίων της περιοχής, όπως και ίχνη από την προϊστορική δραστηριότητα των ανθρώπων των Σπηλαίων που κατοικούσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Σπήλαιο Αλιστράτης2

«Με την ανάπτυξη των παραπάνω εφαρμογών θα καταστήσουν το Σπήλαιο της Αλιστράτης ως θερμοκοιτίδα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού όχι μόνο για τα Σπήλαια της Ελλάδας αλλά και για όλα τα Σπήλαια του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι μπορούν και οι μικρές Δημοτικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αποδεικνύουν παγκόσμια τις ψηφιακές τους πρωτοτυπίες» τονίζει ο επιστημονικός Διευθυντής του Σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης.

Επαναλειτουργεί το Σπήλαιο – Τήρηση αυστηρών μέτρων

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών, ο κ. Καρτάλης τόνισε πως με την παράδοση και τη λειτουργία του εξελιγμένου ρομπότ για την ξενάγηση αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ξεναγών και των επισκεπτών, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας.

Με την άρση των πρώτων περιορισμών επαναλειτουργεί το Σπήλαιο Αλιστράτης από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τηρώντας όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Το κάθε γκρουπ επισκεπτών αποτελείται από 20 άτομα και τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων κατά την ξενάγηση.

Σπήλαιο Αλιστράτης

Πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΣέρρες: Η «Περσεφόνη», το μοναδικό ρομπότ – ξεναγός στο Σπήλαιο Αλιστράτης (φωτο)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Περιπτώσεις που η ασφαλιστική σου μπορεί να αρνηθεί την αποζημίωση και πώς να το αποφύγεις

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, που η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να...

Από τη Γη στο Ποτήρι: Η Διαδρομή του Γλυκάνισου του Ούζου Πλωμαρίου

Ο γλυκάνισος είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 30 Απριλίου

Σήμερα 30 Απριλίου και σύμφωνα το εορτολόγιο είναι ...

Σέρρες, Δείτε βίντεο & φωτο: Πρωτομαγιά στον Κουπατσιανό- Κάθε λεπτό είναι απλά μαγικό!

Κάθε λεπτό στον Κουπατσιανό είναι απλά μαγικό! Το τοπίο...

Τελευταία Νέα