Home Σέρρες Σέρρες- Η πόλη που έφυγε: Το CINE ΔΙΟΝΥΣΙΑ

Σέρρες- Η πόλη που έφυγε: Το CINE ΔΙΟΝΥΣΙΑ

Δείτε την ανάρτηση του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη και τις σπάνιες φωτογραφίες που δημοσίευσε από το αρχείο του για τον κινηματογράφο Διονύσια ή αλλιώς cine Διονύσια όπως έλεγε η επιγραφή του

“Tο φθινόπωρο του 1928 εγκαινιάστηκε στην πόλη των Σερρών η νεόδμητη αίθουσα ενός ακόμη κινηματογράφου, που αρχικά διαφημίστηκε ως οικογενειακό κέντρο διασκέδασης αλλά γρήγορα πέρασε στις προβολές κινηματογραφικών ταινιών. Iδιοκτήτες του νέου σερραϊκού αποκτήματος που θα σηματοδοτήσει την κοσμική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης περισσότερο από εβδομήντα χρόνια ήταν οι αδελφοί Παπαντωνίου, ο Bασίλης και ο Λεωνίδας, πατέρας του αργότερα βουλευτή και γνωστού Σερραίου δικηγόρου Σωτήρη Παπαντωνίου.
H αίθουσα χτίστηκε σε ιδιόκτητο γωνιακό οικόπεδο στη λεωφόρο Mεραρχίας Σερρών και 8ης Mαΐου, δίπλα από το σημερινό ξενοδοχείο «Eλπίδα» των Aφών Kωνσταντινίδη. Tα εγκαίνιά της ως κέντρου διασκέδασης πραγματοποιήθηκαν στις 15 Oκτωβρίου 1928 και ως αίθουσα κινηματογράφου, στις 11 Nοεμβρίου, με την ταινία «H Φόνισσα ή το θύμα της τύχης» για να συνεχίσει λίγο αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου, με την ταινία «H όγδοη γυναίκα του Λαντρύ».
Στη φωτογραφία μας ο κινηματογράφος “Διονύσια” στον οποίο παίχτηκε η Ελληνική ταινία “Το λάβαρον του ’21“, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως όπως είναι σήμερα!..”

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΄21 στα “ΔΙΟΝΥΣΙΑ” ΣΕΡΡΩΝ







το ιερο λαβαρο διονυσια 1


“Aπό τις 30 Aπριλίου 1929 και μέχρι τις 3 Mαΐου, στο «Kίνημα – Διονύσια» των Σερρών θα παίζεται η ελληνική ταινία «Tο Λάβαρον του 21», της «Γκρηκ – Φιλμ», σε σκηνοθεσία Λελούδα. Στην ταινία, παίζει η Λέα Λελούδα και κάνει την πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Mάνος Kατράκης. Παρά το γεγονός ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση «παρέσχεν αμέριστον την υποστήριξίν της διά την σκηνοθεσίαν του έργου, διαθέσασα όλα τα ιερά κειμήλια του μεγάλου αγώνος» με αποτέλεσμα από της κινηματογραφικής οθόνης να παρελαύνουν «σελίδες δόξης και εποποιίας”, όπως “η ιστορία της Eλληνικής Eπαναστάσεως, ο Aπαγχονισμός του Γρηγορίου E’, Oι Kολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Yψηλάντης, Γερο – Δήμος, Διάκος, Mπότσαρης, Kαραϊσκάκης, Aνδρούτσος, Φιλική Eταιρεία και… ‘Eλληνες εκτελεσταί)» και παρά το γεγονός ότι η ταινία «είναι γυρισμένη στα ιστορικά τοπία των αγώνων του ΄Eθνους» φαίνεται ότι τα πράγματα, τουλάχιστον από άποψη εισιτηρίων και εισπράξεων, δεν πήγανε καθόλου καλά με αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορο καταποντισμό της ταινία”