7.9 C
Serres

Σέρρες, Καρπουχτσής Κώστας: Αν ο Τύμβος Καστά ήταν…. Τατόι

Date:

του Κώστα Καρπουχτσή Οικονομολόγου,  μέλους ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση και επένδυση σε κλάδους και τομείς που θα επιφέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ο τρόπος σχεδιασμού των σημαντικών αυτών πόρων, πραγματοποιήθηκε όμως χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς την ανάδειξη τοπικών προτεραιοτήτων (είναι άλλωστε γνωστό πως δεν υπήρχε συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό δράσεων).

Ήδη διαβάζουμε ανακοινώσεις για τις  πρώτες δράσεις που θα τύχουν χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης σε διάφορους τομείς,  Περιβάλλον, Ενέργεια, Υποδομές, Πολιτισμός κλπ.

Ανάμεσα σε αυτές βλέπουμε να εντάσσονται προς χρηματοδότηση δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού, όπως π.χ. η ανάπλαση του κτήματος Τατοϊου με ένα ποσό περίπου 40 εκ.€.

Εύλογα διερωτάται κανείς: «τι γίνεται με τον Τύμβο Καστά;»

Το μνημείο που αποκαλύφθηκε στις Σέρρες πριν μερικά χρόνια και έτυχε παγκόσμιου θαυμασμού και προβολής των ευρημάτων του… αναμένει ακόμη την χρηματοδότηση που θα βάλει τις βάσεις και θα δώσει νέες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.


Η συνέχιση της ανασκαφής, αλλά κυρίως η προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα του χώρου, η ψηφιοποίηση των ευρημάτων, πρέπει να είναι πρώτα στην ατζέντα των φορέων του τόπου μας.

Όπως είχε δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς ενώπιον των μεγαλύτερων παραγωγικών φορέων του τόπου, κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2020:

συμβούλεψε πως θα πρέπει οι φορείς του τόπου ΜΟΝΟΙ τους (σ.σ. όπως είπε χαρακτηριστικά δεν πρέπει να περιμένουν ούτε την Κεντρική Κυβέρνηση ούτε την Ε.Ε.) να εκπονήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, βασιζόμενοι στο αξιοθαύμαστο μνημείο της Αμφίπολης. Καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ανάδειξη του μνημείου και η ευκαιρία ανάπτυξης θα πάει…χαμένη!

Η νυν Κυβέρνηση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ (που κυβερνούσε υπό το βάρος των μνημονίων) ότι φρέναρε και παραμελούσε το έργο της ανάδειξης του μνημείου στον τύμβο Καστά.

Τώρα που υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει η βούληση και ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο χρηματοδότησης και ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου του τόπου μας;

Εκτός αν βολευόμαστε με τις χωρίς ειρμό και αποσπασματικές χρηματοδοτήσεις έργων που μπορεί να είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν είναι ούτε στρατηγικές, ούτε με όραμα και φαντάζουν ως καθρεφτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς μπροστά π.χ. στα 40.000.000€ της ανάδειξης του Τατοϊου.

ΣέρρεςΣέρρες, Καρπουχτσής Κώστας: Αν ο Τύμβος Καστά ήταν.... Τατόι

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες, Π. Στεφάνου: “Δεν μπορούν να αξιολογήσουν κάποιοι που δεν έχουν οι ίδιοι αξιολογηθεί”

Επιμορφωτικές-ενημερωτικές συνεδρίες θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων...

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις- Νέα υπογραφή σύμβασης από την Περιφέρεια

Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση και επισκευή...

Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Ν.Σερρών: Τακτική Γενική Συνέλευση & Διενέργεια Εκλογών

Τo Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Κουρέων Κομμωτών Ν. Σερρών...

Πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες το ετήσιο Συνέδριο Παγωτού ΚΡΙ ΚΡΙ- video

Οι σημαντικές επενδύσεις, η αύξηση των πωλήσεων και των...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα