Κλειστές ήταν το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023 οι πόρτες εισόδου στο κτήριο της ΔΕΥΑ Σερρών καθώς οι εργαζόμενοι προέβησαν στη κατάληψη του κτηρίου με αφορμή τη συμμετοχή τους ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Κλειστές ήταν το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023 οι πόρτες εισόδου στο κτήριο της ΔΕΥΑ Σερρών καθώς οι εργαζόμενοι προέβησαν στη κατάληψη του κτηρίου με αφορμή τη συμμετοχή τους στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ζητώντας την απόσυρση του και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις καθώς είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ή μέσω ΣΔΙΤ .

Advertisement
 

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων ΔΕΥΑ Σερρών κ. Αθανάσιος Θεοδωρίδης τονίζει πως με το νομοσχέδιο αυτό, η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργούμενης Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ και το σωματείο συνταξιούχων του ΙΚΑ Ν. Σερρών

Εν τω μεταξύ Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, εκτάκτως, το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ και εξέδωσε το ψήφισμα 63/2023 που αναφέρει πως

Συντάσσεται με τις θέσεις που κατατέθηκαν από την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α στη διαβούλευση του ήδη κατατεθέντος στην Βουλή σχεδίου νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Ζητεί την κατάλληλη επαναδιατύπωσή του, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο υπαγωγής των ΔΕΥΑ στην ΡΑΕ που μετονομάζεται πλέον σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Η υπαγωγή αυτή συνιστά άμεση και ευθεία παρέμβαση στον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ (ν. 1069/1980), τον οποίο παρακάμπτει και ανατρέπει το παγιωμένο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Ζητεί την κατάλληλη επαναδιατύπωση του ή και απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων, ώστε να απαλειφθεί κάθε διάταξη που παραπέμπει σε διαδικασία άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του φυσικού πόρου που λέγεται νερό.

Advertisement
Family Kitchen

Υπενθυμίζει τις αποτυχημένες προσπάθειες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων όπως το Παρίσι και το Βερολίνο για ιδιωτικοποίηση των παροχών ύδατος και την επιστροφή τους στο πρότερο καθεστώς ελέγχου της διαχείρισης και τιμολόγησης του νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κράτος.

Επισημαίνει πως οι ΔΕΥΑ αποτελούν κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό, ιδρύονται από τους Δήμους, ανήκουν στους Δήμους και στις οικείες τοπικές κοινωνίες, τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητας τους, συνεπώς στον τομέα λειτουργίας της κάθε ΔΕΥΑ δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, που να έχει ανάγκη εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης από μια Ρυθμιστική Αρχή.

Υπενθυμίζει τις σχετικές με τη λειτουργία ΣΔΙΤ στα δίκτυα Ύδρευσης της χώρας μας, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και τις επιφυλάξεις που επισήμως διατυπώθηκαν για το εν λόγω νομοσχέδιο από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και την ίδια την ΡΑΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΠΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

25/10/25 10:28 πμ

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Μουλάρια και κορμοί δέντρων - Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

25/10/25 10:20 πμ

Μουλάρια και κορμοί δέντρων – Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

"Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι": Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την "βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου"

25/10/25 10:12 πμ

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι”: Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την “βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου”

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/25 10:04 πμ

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

25/10/25 9:49 πμ

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Μεσογείου: «Πρέπει να ξαναβρεί την αποστολή της, ως γέφυρα και όχι ως σύνορο»

24/10/25 9:31 μμ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Μεσογείου: «Πρέπει να ξαναβρεί την αποστολή της, ως γέφυρα και όχι ως σύνορο»