Σέρρες: Κατάληψη της ΔΕΥΑΣ από εργαζόμενους- Διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο -Video
Date:
Κλειστές ήταν το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023 οι πόρτες εισόδου στο κτήριο της ΔΕΥΑ Σερρών καθώς οι εργαζόμενοι προέβησαν στη κατάληψη του κτηρίου με αφορμή τη συμμετοχή τους στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ζητώντας την απόσυρση του και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις καθώς είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ή μέσω ΣΔΙΤ .
Ο Πρόεδρος των εργαζομένων ΔΕΥΑ Σερρών κ. Αθανάσιος Θεοδωρίδης τονίζει πως με το νομοσχέδιο αυτό, η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργούμενης Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ και το σωματείο συνταξιούχων του ΙΚΑ Ν. Σερρών
Εν τω μεταξύ Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, εκτάκτως, το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ και εξέδωσε το ψήφισμα 63/2023 που αναφέρει πως
Συντάσσεται με τις θέσεις που κατατέθηκαν από την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α στη διαβούλευση του ήδη κατατεθέντος στην Βουλή σχεδίου νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων».
Ζητεί την κατάλληλη επαναδιατύπωσή του, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο υπαγωγής των ΔΕΥΑ στην ΡΑΕ που μετονομάζεται πλέον σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Η υπαγωγή αυτή συνιστά άμεση και ευθεία παρέμβαση στον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ (ν. 1069/1980), τον οποίο παρακάμπτει και ανατρέπει το παγιωμένο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ.
Ζητεί την κατάλληλη επαναδιατύπωση του ή και απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων, ώστε να απαλειφθεί κάθε διάταξη που παραπέμπει σε διαδικασία άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του φυσικού πόρου που λέγεται νερό.
Υπενθυμίζει τις αποτυχημένες προσπάθειες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων όπως το Παρίσι και το Βερολίνο για ιδιωτικοποίηση των παροχών ύδατος και την επιστροφή τους στο πρότερο καθεστώς ελέγχου της διαχείρισης και τιμολόγησης του νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κράτος.
Επισημαίνει πως οι ΔΕΥΑ αποτελούν κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό, ιδρύονται από τους Δήμους, ανήκουν στους Δήμους και στις οικείες τοπικές κοινωνίες, τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητας τους, συνεπώς στον τομέα λειτουργίας της κάθε ΔΕΥΑ δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, που να έχει ανάγκη εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης από μια Ρυθμιστική Αρχή.
Υπενθυμίζει τις σχετικές με τη λειτουργία ΣΔΙΤ στα δίκτυα Ύδρευσης της χώρας μας, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και τις επιφυλάξεις που επισήμως διατυπώθηκαν για το εν λόγω νομοσχέδιο από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και την ίδια την ΡΑΕ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΠΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ