Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου βρίσκεται, 3,5 χλμ από την Τερπνή και η ιστορία του είναι στενά συνδεμένη με την περιοχή.

Σέρρες: Παρεκκλήσι Αγίου Μανδηλίου Τερπνής -Γιατί ονομάστηκε έτσι, η ιστορία του

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου βρίσκεται στον ημιορεινό όγκο της Τερπνής, 3,5 χιλιόμετρα από την Τερπνή και η ιστορία του είναι στενά συνδεμένη με την περιοχή.

Advertisement
 

Κτίστηκε το 1916, από κατοίκους της Τερπνής οι οποίοι είχαν καταφύγει στο βουνό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το χωριό τους, καθώς αυτό είχε μετατραπεί σε μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο ορεινό τους καταφύγιο έκτισαν καλύβες, μετά από προτροπή του τότε Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας έκτισαν και ένα εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου, επειδή την ημέρα που ξημέρωσε μετά το ανέβασμά τους στο βουνό γιόρταζε το Άγιο Μανδήλιο, ήταν δηλ η επόμενη ημέρα από της Παναγίας. Αυτό το εκκλησάκι προσωρινά αντικατέστησε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπήρχε στο εγκαταλελειμμένο χωριό τους.

Μέχρι το τέλος του πολέμου (1918), το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου ήταν ο τόπος θρησκευτικής λατρείας των Τερπνιωτών, και το μέρος όπου τελούνταν όλες οι θρησκευτικές τους τελετές, σύμφωνα με το psterpnis.blogspot.com

Το 1958 κατεδαφίστηκε εξαιτίας της κακής του κατάστασης και ξανακτίστηκε από τα θεμέλια από το 16 ο Σύνταγμα Πεζικού (υπό τις διαταγές του Συν/χη Παπαδημητρίου).
Ένα ποταμάκι περνούσε δίπλα από το εκκλησάκι και χώριζε στα δύο το υπέροχο πλατανόδασος, όμως πριν χρόνια αλλάχτηκε ο ρους του ποταμού για να αποφευχθούν οι πλημμύρες και πλέον κυλάει παράπλευρα του πλατανόδασους. Αν και τελευταία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας σπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες έχει νερό, αντίθετα με το χειμώνα που προσφέρεται ακόμη και για υπέροχη παραποτάμια βόλτα.

Advertisement
ΔΕΗ
Σέρρες: Παρεκκλήσι Αγίου Μανδηλίου Τερπνής - Γιατί ονομάστηκε έτσι, η ιστορία του

Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου τιμάται ιδιαίτερα από τους Τερπνιώτες με καθολική αργία στις 16 Αυγούστου. Όλοι σχεδόν οι Τερπνιώτες το συγκεκριμένο διήμερο 15 και 16 Αυγούστου θα ανέβουν στο εκκλησάκι στον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία και θα διασκεδάσουν στις υπαίθριες ταβέρνες και αναψυκτήρια που λειτουργούν.

Advertisement
MEGA

Παλιά όπως θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια οι γονείς μας με τις οικογένειές του εις ανάμνηση των γεγονότων του 1913 ανέβαιναν στο Άγιο Μανδήλιο την ημέρα γιορτής της Παναγίας και κοιμόταν εκεί φεύγοντας το απόγευμα της 16ης Αυγούστου. Το 1986 ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με την παρότρυνση του χοροδιδασκάλου του Γιάννη Τουλάκη ξεκινάει εκδηλώσεις με τα χορευτικά του τμήματα και γίνεται ακόμη και επίδειξη πάλης.

Αυτό με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται για χρόνια μέχρι που συμβαίνει κάποιο ατύχημα στην πάλη και σταματάνε όλες οι εκδηλώσεις παράδοσης. Μετά χρόνια συνεχίζει τις εκδηλώσεις ο σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης για 9 χρόνια, ονομάζοντάς τες “Συνάντηση απανταχού των Τερπνιωτών”. Φέτος λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα ο κόσμος θα ανέβει και πάλι όπως κάνει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα να ζωντανέψει το υπέροχο πλατανόδασος. Ραντεβού για Τερπνιώτες και μη στο Άγιο Μανδήλιο.

Τι είναι το Άγιο Μανδήλιον

Tο Άγιο Μανδήλιο είναι ένα από τα απολεσθέντα κειμήλια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα κομμάτι ύφασμα επάνω στο οποίο έχει αποτυπωθεί με θαυματουργό τρόπο (Αχειροποίητος Εικόνα) η εικόνα του προσώπου του Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με αυτό θεραπεύτηκε ο βασιλιάς της Έδεσσας Άβγαρος Ε΄.Η εικόνα είναι γνωστή και ως Εικόνα της Έδεσσας.

Ο Σ. Ευστρατιάδης, για την περίπτωση αυτή, γράφει τα εξής στο Αγιολόγιό του: «Ἡ τῆς ἀχειροποίητου εἰκόνος τοῦ Χριστοῦ ἀνακομιδὴ ἐκ τῆς Ἐδέσσης, ἔνθα ἐφυλάττετο μετὰ τῆς ἐπιστολῆς τοῦ Αὐγάρου, ἐγένετο ἐπὶ τῆς βασιλείας Ρωμανοῦ τοῦ Λεκαπηνοῦ τὸ 944 καὶ κατετέθη εἰς τὸν ἐν Βλαχέρναις ναὸν τῆς Θεοτόκου, ἐξ οὗ μετετέθη εἰς τὸν ἐν Φόρῳ ναὸν τῆς Θεοτόκου, κατὰ δὲ τὸ 967 Νικηφόρος ὁ Φωκᾶς μετεκόμισεν ἐξ Ἐδέσσης καὶ τὴν κέραμον, ἐφ᾿ ἣς ἀπετυπώθη ὡσαύτως ἡ εἰκὼν τοῦ Χριστοῦ, διὰ τὸ εἶναι ταύτην πλησίον τῆς ἀχειροποίητου εἰκόνος ἐν Ἐδέσσῃ ἐν τῷ αὔτῳ τόπω. Τὴν περὶ τῆς εἰκόνος παράδοσιν διέσωσεν ὁ Ἱστορικὸς Εὐσέβιος (Ἐκκλ. Ἱστ. βιβλ. Α´, κεφ. ιγ´). Ἡ εἴκων ἀπεστάλη ὑπὸ τοῦ Κυρίου πρὸς τὸν τοπάρχην Ἐδέσσης Αὔγαρον διὰ τοῦ ἀποστόλου Ἀνανίου μετ᾿ ἐπιστολῆς τοῦ Κυρίου πρὸς τὸν Αὔγαρον εἰς ἀπάντησιν προηγουμένης ἐπιστολῆς τοῦ τοπάρχου (ἴδ. ταύτας ἐν τοῖς Μηναίοις καὶ τοῖς Συναξαρισταῖς)»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

23/10/25 9:55 μμ

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»

23/10/25 9:52 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»