17.5 C
Serres

Σέρρες: Ποιος είναι ο καθηγητής και συγγραφέας Γιάννης Δίγκας – “Η καλοσύνη, είναι η μόνη μορφή ανωτερότητας που αναγνωρίζω”

Date:

“Η καλοσύνη, είναι η μόνη μορφή ανωτερότητας που αναγνωρίζω” είναι το μότο που τον εκφράζει απόλυτα, όπως δηλώνει ο καθηγητής και συγγραφέας Γιάννης Δίγκας ο οποίος θεωρεί ότι το γράψιμο είναι ακόμη μια “πηγή ευτυχίας” στη ζωή του

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε όπως μας την μεταφέρει με ανάρτησή του στο facebook o Jack Balletas

#Whoiswho by Jack Balletas -Guest 30/1/21- #IoannisDigkas

Δηλώνουμε γοητευμένοι από την αγάπη και το ήθος που τον διακρίνει. Διαβάζοντας τα διηγήματα του, αγαπήσαμε τους χαρακτήρες των ηρώων του. Ευχαριστηθήκαμε βλέποντας τον ενθουσιασμό του για τον νέο κόσμο που του παρουσιάστηκε μπροστά του, με την συγγραφή. Πάμε με χίλια Ioannis Digkas και μέσω του #Whoiswho πήραμε το θάρρος να τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα για την ζωή του. Αυτός πολύ απλόχερα και σε χρόνο ρεκόρ, μας έστειλε με μεγάλη ευχαρίστηση απαντήσεις, για όλα τα “θέματα” της κοσμοιστορίας του.

1. Ποιος είναι και τι επαγγέλλεται ο Γιάννης Δίγκας;

– . Είναι καθηγητής κοινωνικών επιστημών και διδάσκει κατά το τρέχον σχολικό έτος στο 4ο ΓΕΛ και στο 4ο Γυμνάσιο Σερρών.

2. Πού περάσατε τα πρώτα χρόνια της ζωής σας και με τι ασχοληθήκατε;

– .Πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην αγαπημένη πόλη των Σερρών όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στη συνέχεια σπούδασα παιδαγωγικά στο Α.Π.Θ, κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με τη διδακτορική μου διατριβή στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., στο επιστημονικό πεδίο της Κοινωνιολογίας του Δικαίου.

3. Οικογενειακή σας κατάσταση.

– .Είμαι παντρεμένος με τη Δικηγόρο Σερρών Νατάσα Πεταλά κι έχουμε δυο μικρές κόρες, τη Μαρία και την Κατερίνα, 12 και 7 ετών αντίστοιχα.

4. Που ξεκινήσατε τα πρώτα επαγγελματικά σας βήματα και ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

– .Στην αρχή της επαγγελματικής μου πορείας εργάστηκα σε απομακρυσμένη από το αστικό κέντρο επαρχία του Νομού Αχαΐας, υπήρχε η δυσκολία της μετακίνησης καθώς ήταν ορεινή και δύσβατη περιοχή, δυσκολία όμως που νιώθω την ανάγκη να πω πως μετριαζόταν κατά πολύ από τη “ζεστασιά” της ψυχής των ανθρώπων εκεί, στον σκληρό αλλά ευλογημένο εκείνο τόπο.

5. Είναι ο χώρος του σχολείου, ένας δύσκολος χώρος;

– . Όχι, καθόλου, είναι ένας χώρος “πηγή” χαράς και ευτυχίας ανείπωτης.

6. Σε τι ξεχωρίζετε από τους άλλους “δασκάλους””;

– . Σε τίποτε, όλοι οι δάσκαλοι, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία τους, αγαπούν τα παιδιά και δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους κατά την άσκηση του λειτουργήματος που έχουμε την ευτυχία, την ευλογία θα πω, να υπηρετούμε.

7.Ποσο δύσκολο είναι ταυτόχρονα να γράφεις βιβλία;

– . Καθόλου δύσκολο, συγχωρήστε με που επαναλαμβάνομαι αλλά είναι ακόμη μια “πηγή ευτυχίας” στη ζωή μου.





8.Πόσο επίπονο είναι το φτιάξιμο ιστοριών για εσάς;

– . Το πλέον επίπονο “κομμάτι” είναι η εξεύρεση του θέματος. Πρέπει, πρώτα απο όλα, να έχεις μια καλή ιστορία να διηγηθείς.

9. Συναντήσατε στην πορεία σας δασκάλους που σας γοήτευσαν;

– . Βέβαια, πολλοί δάσκαλοί μου υπήρξαν πρότυπα ζωής υπέροχα.

10. Αν σας έλεγαν να διαλέγατε ανάμεσα στις δύο σας ιδιότητες, ποια θα διαλέγατε;

– . Δίχως κανένα δισταγμό, αυτή του δασκάλου.

11. Υπάρχει κάποιο μότο στη ζωή σας;

– . Ναι, υπάρχει, είναι “Η καλοσύνη, είναι η μόνη μορφή ανωτερότητας που αναγνωρίζω“, νομίζω πως το είπε ο Μπετόβεν αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος, πάντως, με εκφράζει απόλυτα.

12. Πείτε μου κάποια στιγμή που διδάσκοντας κάποιους μαθητές, βρεθήκατε σε δύσκολη θέση.

– . Έχοντας επίγνωση του πόσο υπερβολικό ή ματαιόδοξο ακούγεται αλλά με κάθε ειλικρίνεια, ποτέ ή τουλάχιστον δεν θυμάμαι να υπήρξε

13. Ένα περιστατικό που σημάδεψε της ζωή σας.

– . Δεν έχω πλήρη συνείδηση της επίδρασής του στον ψυχισμό και στη ζωή μου γενικότερα αλλά πιστεύω πως είναι ο θάνατος του πατέρα μου, όταν ήμουν τεσσάρων ετών και κύρια, ο ηρωικός μετέπειτα αγώνας της μητέρας μου που μας μεγάλωσε ολομόναχη δίχως να μας λείψει ποτέ τίποτε, σε εμένα και τον αδερφό μου, δουλεύοντας “σκυλίσια” και όντας και ‘μάνα και πατέρας μαζί”.

14.Αν ξεκινούσατε απ’την αρχή, θα γινόσασταν ξανά καθηγητής;

– . Θα το προσπαθούσα με όλες μου τις δυνάμεις.

15. Μια συμβουλή προς τους νέους ονειροπόλους που ξεκινάνε τωρα την σχέση τους με την γραφή!!!

– Να είναι αισιόδοξοι διότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν και εκτιμούν το διάβασμα και το καλό βιβλίο και επίσης πολλοί αξιόλογοι και γενναιόδωροι άνθρωποι που θα τους συμπαρασταθούν στην προσπάθειά τους, όπως κάνετε εσείς τώρα με εμένα και για αυτό σας ευχαριστώ θερμά, όπως και τους φίλους ακροατές που θα με τιμήσουν εξαιρετικά διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη. Σας ευχαριστώ.

ΠολιτισμόςΣέρρες: Ποιος είναι ο καθηγητής και συγγραφέας Γιάννης Δίγκας - "Η καλοσύνη,...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σήμερα οι «αυγομαχίες» στην Καστανούσσα Σερρών

Ένα από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι...

Αναβιώνει σήμερα το έθιμο της Δρακοκτονίας στο Νέο Σούλι Σερρών

Ένα έθιμο, που χάνει τις ρίζες τους στα βάθη...

Σέρρες: Επί το έργον Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Νοσοκομείο Σερρών- video

Οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα βρήκαν  πολλούς  στις Υπηρεσίες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα