Σέρρες: Πονοκέφαλος η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα – video
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την 1η Μαρτίου 2025 στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης έχει τεθεί σε λειτουργία. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο 2024. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο όμως επαγγελματίες του χώρου τονίζουν πως υπάρχουν προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει πως τα όποια ζητήματα έχουν ανακύψει με την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα συζητηθούν στη νέα διαμόρφωση της κλαδικής σύμβασης και τονίζει επίσης πως οι επιχειρήσεις για να είναι ασφαλείς θα πρέπει να επιλέξουν τον απολογιστικό τρόπο για το ψηφιακό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και όχι το προδηλωμένο καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να μπουν πρόστιμα.
Οι εργοδότες που δεν κάνουν ορθή χρήση καθώς και οι όποιες παραβάσεις επιφέρουν βαριά πρόστιμα . Η απόκλιση καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000€.Ενώ όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500€.Προς το παρόν υπάρχει μια μικρή περίοδος χάριτος , ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά πάνω από 70 % των επιχειρήσεων εφαρμόζει ήδη το ψηφιακό πρόγραμμα.