Μετά από 86 ολόκληρα χρόνια ενεργούς συμμετοχής και αγωνιστικής πορείας στα  συνδικαλιστικά δρώμενα το Σωματείο των Εμπορορραπτών Ν. Σερρών αποχαιρέτισε την ενεργό  δράση και σφράγισε για πάντα τις πόρτες του, αφήνοντας την αγκαλιά τόσο της ΟΕΒΕΣΣ, όσο και  του επιχειρηματικού κόσμου των Σερρών. 

Ιδρυθέν και συσταθέν το 1935 και με αγωνιστική δράση μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του  1990, το Σωματείο των Εμπορορραπτών Ν. Σερρών ευημέρησε, γιγαντώθηκε, στήριξε τους  επαγγελματίες που εκπροσωπούσε και τελικά υποτάχθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που  επέταξε ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ενδυμάτων. Το  χειροποίητο “custom made” έδωσε τη σκυτάλη στη μαζική παραγωγή, προσιτών οικονομικά  ρούχων, και οι επαγγελματίες ράπτες τον 21ο αιώνα σχεδόν αφανίστηκαν.

Advertisement

Οι περισσότεροι από αυτούς ακολούθησαν το δρόμο του εμπορίου, προκειμένου να βιοποριστούν και το Σωματείο  των Εμπορορραπτών χωρίς αντικείμενο και μέλη αποτελεί πλέον σήμερα μόνο ένα κειμήλιο του  ένδοξου παρελθόντος των επαγγελματοβιοτεχνών, τότε που η Ομοσπονδία είχε υπό τη σκέπη της  144 σωματεία. 

“Είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων, έτσι ορίζουν οι κανόνες της εξέλιξης” δήλωσε ο επί  πολλά έτη Πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Βαγενάς, ο οποίος σε μία σεμνή, εθιμοτυπική  διαδικασία, παρέδωσε το βράδυ της Τετάρτης (8/12/2021) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒΕΣΣ  και στον Πρόεδρο Σωτήρη Κοτσαμπά το χαρτοφυλάκιο του Σωματείου. Κατά τη σύντομη ομιλία  του προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒΕΣΣ ο Νίκος Βαγενάς θυμήθηκε πως το  Σωματείο των Εμπορορραπτών ήταν πάντοτε παρόν σε όλους τους αγώνες για την προάσπιση  των δικαιωμάτων των μελών του, ενώ τόνισε τη σημασία συνασπισμού των επαγγελματιών και  την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση. 

Advertisement

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήρης Κοτσαμπάς, λαμβάνοντας το λόγο μίλησε  για ένα ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός, σε μια εποχή που τα σωματεία, λόγω της ιδιαιτέρως  επιβαρυμένης οικονομικής πραγματικότητας, θα έπρεπε να αυξάνονται και όχι να μειώνονται. Αν  και το εν λόγω Σωματείο είχε εδώ και χρόνια παύσει στην ουσία τη λειτουργία του, εξήγησε πως για όλους τους επαγγελματίες η λυπηρή αυτή εξέλιξη θα έπρεπε να ληφθεί ως ήττα και σοβαρός  προβληματισμός για το μέλλον. 

Να σημειωθεί πως μετά από ώριμη σκέψη και απόφαση ο Νίκος Βαγενάς παρέδωσε όλα τα  αρχεία του Σωματείου, ηλικίας 86 ετών, στα γενικά αρχεία του κράτους, ως ιστορική πηγή,  εργαλείο και σημείο αναφοράς μιας παρελθούσας εποχής στα χέρια ενδεχόμενων μελλοντικών  μελετητών. Η ΟΕΒΕΣΣ παρέλαβε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του αρχείου και το  διαφυλάττει ως μάρτυρας και θεματοφύλακας του πολιτισμικού “θησαυρού” της πόλης των  Σερρών. 

Από το Γραφείο Τύπου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

09/08/25 8:34 μμ

Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

09/08/25 8:31 μμ

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

09/08/25 8:20 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

09/08/25 8:12 μμ

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

09/08/25 8:09 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» στην Κρηνίδα Σερρών

09/08/25 8:07 μμ

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» σήμερα στην Κρηνίδα Σερρών

Σέρρες – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα σε τμήμα της πόλης

09/08/25 7:59 μμ

ΔΕΥΑΣ – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα 11 Αυγούστου σε τμήμα της πόλης

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

09/08/25 7:54 μμ

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα - Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

09/08/25 7:46 μμ

Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα – Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

09/08/25 7:40 μμ

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

09/08/25 7:35 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

09/08/25 7:30 μμ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη