36.9 C
Serres

Σέρρες: Σε αναμονή… ανθρώπινα οστά στοιβαγμένα σε νάιλον σακούλες περιμένουν στα Β’ Κοιμητήρια- Video

Date:

Εικόνες που σοκάρουν,  βγαλμένες ίσως από μια άλλη εποχή. Στα Β΄ Κοιμητήρια Σερρών, μέσα σε σακούλες πεταμένα και στοιβαγμένα ανθρώπινα οστά .

Με δεδομένη την έλλειψη χώρου και τη σωστή διαχείριση,  εφαρμόζεται η πρακτική της εκταφής του νεκρού μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος . Η διαδικασία συνοδεύεται από γραφειοκρατικές και άλλες διατυπώσεις από τους οικείους του εκλιπόντος οι οποίες  είναι συγκεκριμένες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς  της λειτουργίας των κοιμητηρίων, το προσωπικό οφείλει να ενημερώσει την οικογένεια για την υποχρεωτική εκταφή, μερικές εβδομάδες πριν. Με αυτή την ενημέρωση η οικογένεια πρέπει να ολοκληρώσει τις ενέργειες που απαιτούνται και παράλληλα να διατυπώσει την επιθυμία της για την επανατοποθέτηση των οστών και να δεσμευτεί για την παρουσία της στο κοιμητήριο την καθορισμένη ημερομηνία εκταφής.

Το τυπικό εκταφής τελείται από το προσωπικό του κοιμητηρίου. Η αποκομιδή των οστών του νεκρού ακολουθείται σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας και το πρωτόκολλο που ορίζει η θρησκευτική , πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Όπως κατά το τυπικό της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης, η τοποθέτηση των οστών γίνεται σε λευκό σεντόνι μετά τον καθαρισμό τους με νερό και τον ραντισμό τους με βασιλικό και κρασί ενώ προηγείται τρισάγιο. Αν όμως δεν επιθυμεί τη φύλαξη τα οστά τον νεκρών ρίχνονται μέσα σε ένα βαθύ “πηγάδι” που το ονομάζουν χωνευτήρι.

Με βάση το συγκεκριμένο τελετουργικό και δεδομένων των εικόνων που καταγράψαμε, με τα οστά νεκρών μέσα σε νάιλον σακούλες σκουπιδιών, να ξεχύνονται έξω από αυτές,  στοιβαγμένες και στρυμωγμένες  σε μια άκρη του οστεοφυλακίου,  η υπεύθυνη για τα κοιμητήρια και Αντιδήμαρχος Μάγδα Μπάρμπα απάντησε στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ και παραδέχθηκε πως όντως υπάρχει πρόβλημα καθώς τα χωνευτήρια και τα δύο είναι γεμάτα  εδώ και πολύ καιρό,  γεγονός που τους αναγκάζει να κάνουν λιγότερες εκταφές  προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, ώστε να δημιουργηθεί και 3ο χωνευτήριο. 

Τώρα που ανεβαίνουν μάλιστα και οι θερμοκρασίες το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο και σύμφωνα με τα όσα είπε η υπεύθυνη των Κοιμητηρίων η λύση που εξετάζουν για την δημιουργία νέου χωνευτηρίου απαιτεί χρόνο.

Από ότι φαίνεται το πρόβλημα είναι παλιό, δεν προέκυψε τώρα, ωστόσο όμως η εύρεση λύσης είναι επιτακτική καθώς εκτός των άλλων και η δυσοσμία που αναδεύεται είναι έντονη και αποπνικτική. Τα ερωτήματα πάντως που προκύπτουν δεν βρίσκουν απαντήσεις μέχρι στιγμής, καθώς σύμφωνα με την κυρία Μπάρμπα τα οστά που βρίσκονται σε σακούλες θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο, που τον ψάχνουν,  χωρίς όμως αυτό να λύνει το πρόβλημα, ενώ αν προστεθεί και το γεγονός πως γίνονται λιγότερες εκταφές, καταλαβαίνει κανείς πως θα υπάρξει πρόβλημα χώρου και στα κοιμητήρια.ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΣέρρεςΣέρρες: Σε αναμονή... ανθρώπινα οστά στοιβαγμένα σε νάιλον σακούλες περιμένουν στα Β'...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Αναμένονται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές- video

Αλλαγή στον καιρό αναμένεται να δούμε αυτήν την εβδομάδα...

Σέρρες: Για 5η μέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος-Έχει κάψει 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης -Video

Για 5η ημέρα συνεχίζετε η πυρκαγιά  στο όρος Όρβηλος...

Στην ευχέρεια του καταστηματάρχη το ωράριο λειτουργίας τα απογεύματα στην αγορά των Σερρών- video

Δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι καταστηματάρχες για το θερινό...

Πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί- Παράταση ζητούν οι λογιστές- video

Συνάντηση με τον Υφυπουργό οικονομικών Χρίστο Δήμα είχαν 52...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα