Σέρρες: Σημαντική ανακάλυψη- Νέο εύρημα στην αρχαία Αμφίπολη (φωτογραφίες)
Date:
Σημαντική εξέλιξη είχε η πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στον χώρο της Ακρόπολης της Αμφίπολης, όπου η τελευταία ανασκαφή διενεργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κομμάτια ενός μεγάλου ρωμαϊκού κτηρίου, η διερεύνηση του οποίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον και στην επόμενη ανασκαφική περίοδο που τοποθετείται ετησίως μέσα στο καλοκαίρι.
Η ανασκαφή που γίνεται με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που εκπροσωπεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δρ Δημήτριος Δαμάσκος, βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης, σε ένα μεγάλο ελληνιστικό οικοδόμημα το οποίο υπάρχει κάτω από τη μεταγενέστερη πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄. Δίπλα σε αυτό οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα κομμάτια του οικοδομήματος της ρωμαϊκής εποχής. Πρόκειται. όπως λένε, για μια πολύ καλή κατασκευή, την οποία όμως προς το παρόν δεν μπορούν να ταυτίσουν με κάτι συγκεκριμένο, αφού είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.
Όπως άλλωστε ξαναέγραψε το makthes.gr και η «Μακεδονία της Κυριακής» η ανασκαφή στην Ακρόπολη της Αμφίπολης πραγματοποιείται στο πλαίσιο πενταετούς (2019-2023) ερευνητικού προγράμματος της ΕΦΑ Σερρών και του Πανεπιστημίου Πατρών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Όλη η ιστορία της ανασκαφής σε ένα site
Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρός της τώρα είναι η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας που πρόσφατα ανέβηκε στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει όλη την ιστορία της ανασκαφής. O χρήστης του διαδικτύου μπορεί να πλοηγηθεί σε ένα πολύ λειτουργικό, σαφές και κατανοητό ενημερωτικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει ένα χρονολόγιο από την έναρξη των εργασιών στην Ακρόπολη (πολύ πριν τη συγκεκριμένη ανασκαφή) μέχρι σήμερα, φωτογραφικό υλικό με την πορεία των εργασιών, σκηνές της ανασκαφής, αλλά και μια γενική βιβλιογραφία για την Αμφίπολη και ιδίως για τις ανασκαφές στην Ακρόπολη. «Θέλουμε όλο αυτό να αποτελεί μια βιβλιογραφική βάση δεδομένων για την ανασκαφή. Προσπαθούμε από εδώ και πέρα να εμπλουτίσουμε το site με πρόσθετο ενημερωτικό υλικό ή ό,τι άλλο προκύπτει», λέει στο makthes.gr ο Δημήτρης Δαμάσκος.
Επιπλέον, στην κατηγορία «Πολυμέσα» του ιστότοπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται στην ανασκαφή, μεταξύ αυτών δημοσιεύματα της «Μακεδονίας» και του makthes.gr, όπως επίσης και ένα παλιό ντοκιμαντέρ για την Αμφίπολη παραγωγής ΕΡΤ, το οποίο ανέβηκε πρόσφατα στο Ertflix και περιλαμβάνει μια γενική εικόνα για τις ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο, πολύ πριν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Παράλληλα, στο site γίνεται αλληλεπίδραση με τα Social Media της ανασκαφής (Facebook, Instagram), πράγμα που δείχνει την κινητοποίηση των αρμόδιων ώστε να υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από αυτήν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι όταν γίνονται οι εργασίες. «Προσπαθούμε να έχουμε την ανασκαφή στην επικαιρότητα με διάφορους τρόπους», επισημαίνει ο κ. Δαμάσκος.
Ωστόσο, στο πλαίσιο του φωτογραφικού υλικού δεν εικονίζονται αρχαιολογικά ευρήματα από την πρόσφατη ανασκαφή αλλά μόνο γενικές εικόνες και όψεις της μέσα από τις οποίες ο παρατηρητικός αναγνώστης και αρχαιολόγος μπορεί να εντοπίσει τις αλλαγές στον χώρο οι οποίες αποτυπώνονται σε γενικές λήψεις, είτε από εδάφους είτε μέσω drone. Οι δε αεροφωτογραφίες είναι πολύ κατατοπιστικές για την εικόνα και τη μεταβολή του χώρου της Ακρόπολης στα σημεία που σκάπτονται τα τελευταία χρόνια.
«Δεν φτάνει μια ζωή για να σκάβει κανείς στην Αμφίπολη»
Παρόλα αυτά όπως συνηθίζουν να λένε οι επιστήμονες η Ακρόπολη της Αμφίπολης είναι ένας τεράστιος χώρος, επομένως θα αργήσουν πολύ να εξαχθούν συμπεράσματα και αποτελέσματα για τη γενικότερη εικόνα της. «Η Αμφίπολη, γενικά, ακριβώς λόγω της μεγάλης της έκτασης προσφέρεται για ανασκαφές και έρευνες για περισσότερες ερευνητικές ομάδες, αλλά και για έρευνες οι οποίες ξεπερνούν πολλές φορές και το προσδόκιμο ηλικίας όλων ημών. Προφανώς δεν φτάνει μια ζωή για να σκάβει κανείς στην Αμφίπολη, επομένως δεν θεωρώ ότι έχουμε αποτελέσματα τα οποία αλλάζουν άρδην την εικόνα του χώρου αυτά τα χρόνια. Πριν την έναρξη των ανασκαφών το 2019 δεν είχαμε εικόνα για την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή Ακρόπολη, που είναι και το κέντρο της πόλης διαχρονικά. Γνωρίζουμε ελάχιστα γι αυτές τις εποχές και οι τρεις μήνες που έχουμε σκάψει τώρα δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», λέει ο Δημήτριος Δαμάσκος.
Περιορισμένη χρηματοδότηση
Πάντως, αυτό που μπορεί, κατά τα άλλα, να ειπωθεί σε όλους τους τόνους είναι πως η χρηματοδότηση της ανασκαφής προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών και τους οικείους πόρους της ΕΦΑ Σερρών. «Πρόκειται για μια χρηματοδότηση σχετικά περιορισμένη που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να επεκταθούμε περισσότερο ανασκαφικά. Χρειαζόμαστε και άλλα χρήματα. Ελπίζουμε αυτός ο ιστότοπος να προσελκύσει κάπως ένα κοινό το οποίο μπορεί να ενδιαφερθεί για τη χρηματοδότηση του έργου», σημειώνει ο καθηγητής.
Σημειωτέον ότι τόσο από την ΕΦΑ Σερρών όσο και από το Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει η πρόθεση το υλικό του site να μεταφραστεί στα αγγλικά ώστε με αυτόν τον τρόπο να δοθεί πρόσβαση στην παγκόσμια κοινότητα, γεγονός που θα σημάνει μεγαλύτερη δημοσιότητα για τη ανασκαφή, η οποία είναι πολύ σημαντική για όλη τη Μακεδονία. «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σκάβουμε στο κέντρο μιας φημισμένης αρχαίας πόλης, του οποίου την πολεοδομία αγνοούμε. Γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για τα νεκροταφεία, για τα τείχη, για την ξύλινη γέφυρα, για το ελληνιστικό γυμνάσιο που βρίσκεται στα βόρεια της Ακρόπολης, αλλά ο δημόσιος χώρος της πόλης από την ύστερο 5ο αιώνα της ίδρυσης της Αμφίπολης έως και τον 4ο μεταχριστιανικό αιώνα ανασκαφικά και αρχαιολογικά βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Έχουμε ενδείξεις, έχουν ανασκαφεί τμήματα κτηρίων πριν από εμάς και προσπαθούμε τώρα να αποκτήσουμε μια εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε», καταλήγει ο κ. Δαμάσκος.
Έτσι είναι εμφανής η σημασία του site στο οποίο όμως υπάρχει ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα που είναι θέμα χρόνου να λυθεί: μπαίνοντας κανείς στον σύνδεσμο βλέπει την ένδειξη ότι η σύνδεση δεν είναι ασφαλής, όμως αυτό είναι λάθος αφού το ο ιστότοπος είναι πανεπιστημιακός κι έτσι μπορεί κανείς να περιηγηθεί ελεύθερα και με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα στη σύνδεση.
Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε ΕΔΩ
πηγή makthes.gr