Στεφάνι κατέθεσε σήμερα το πρωί στο μνημείο προς τιμή του λοχία Δημήτριου Ίτσιου , ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, με αφορμή την 80η επέτειο μνήμης της Μάχης των Οχυρών. ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στεφάνι κατέθεσε σήμερα το πρωί στο μνημείο προς τιμή του λοχία Δημήτριου Ίτσιου , ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, με αφορμή την 80η επέτειο μνήμης της Μάχης των Οχυρών.

Advertisement
 

Ο υφυπουργός ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό υλικό και έγραψε για τον Δημήτριο Ίτσιο:

«Εμβληματικός ήρωας του ελληνογερμανικού πολέμου έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Διαχρονικό παράδειγμα γενναιότητας και ανιδιοτέλειας

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που  οι Γερμανοί επιτέθηκαν στα ελληνικά οχυρά με βομβαρδισμούς. Οι Έλληνες παρά τη μικρή στρατιωτική τους δύναμη, αμύνθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία και προξένησαν τρομακτικές απώλειες στον εχθρό. 

Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι και τις 8 Απριλίου, με τα οχυρά Ρούπελ και Παλιουριώνες να έχουν μείνει άθικτα. Για πρώτη φορά οι Γερμανοί βομβάρδιζαν αντιπάλους που όχι μόνο δεν τράπηκαν σε φυγή, αλλά ανταπέδωσαν τα πυρά. Ανένδοτος ο ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος είχε πει ««Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται». Το απόγευμα της 8ης Απριλίου τελικά οι Γερμανοί ζήτησαν εκεχειρία για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους.  Η μάχη έληξε με συνθηκολόγηση και παράδοση του οχυρού.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 80 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

Το μήνυμα του απέστειλε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, για την σημερινή ημέρα.

«Σήμερα 80 χρόνια μετά τη «Μάχη των Οχυρών» ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πολεμιστών του Ρούπελ, του Ιστίμπεη, του Λίσσε, του Περιθωρίου, του Εχίνου, της Νυμφαίας κ.α. συνεχίζουν να συγκινούν. Όπως και των σκυρόδετων πολυβολείων στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες.

Χρέος όλων μας να διατηρήσουμε άσβεστο το μήνυμα της θυσίας τους, με τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, αλλά και τη διάσωση και την ανάδειξη των θρυλικών οχυρώσεων της «Γραμμής Μεταξά» στις Σέρρες και στη Δράμα, που αποτελεί κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.»

Advertisement
Babis

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 80 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

Το δικό του μήνυμα για τη μάχη των Ελλήνων που υπερασπίστηκαν τα Οχυρά ενάντια στους Γερμανούς,  έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών , κύριος Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

«Το απαράμιλλο θάρρος και ο ηρωισμός των υπερασπιστών των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά λειτούργησαν σαν κυματοθραύστης των ναζιστικών ορδών, οι οποίες αναγκάστηκαν να αποδώσουν στρατιωτικές τιμές, κατά την αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, μετά την περικύκλωση των Οχυρών, που ακολούθησε την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας. Η λιτή απάντηση του Διοικητή των Οχυρών προς το γερμανικό τελεσίγραφο, ότι δηλαδή «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται», αποτελεί το σύγχρονο «Μολών Λαβέ», αντάξιο του Λεωνίδα και της απάντησης του τελευταίου Αυτοκράτορα προς τον Οθωμανό Σουλτάνο. Για εμάς τους Σερραίους κατέχει ξεχωριστή θέση το παράδειγμα του Λοχία Ίτσιου, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός του οποίου τον οδήγησαν στην αθανασία που αρμόζει. Το σύνθημά μας ας είναι για μία ακόμη φορά ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ και το φρόνημά μας, έναντι οποιασδήποτε επιβουλής, από όπου κι αν προέρχεται.»


 
 
 
 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας