Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης έξι παράτυποι μετανάστες αποπειράθηκαν να αποδράσουν από την κλειστή δομή στο Κλειδί

Epiloges Press

Epiloges Press

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Δευτέρας, 18 Αυγούστου, στις αστυνομικές αρχές, έπειτα από απόπειρα απόδρασης έξι παράτυπων μεταναστών από την κλειστή δομή φιλοξενίας στη θέση «Κλειδί» του Δήμου Σιντικής, στις Σέρρες.

Οι μετανάστες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί πρόσφατα από την Κρήτη στη συγκεκριμένη δομή, εκμεταλλεύτηκαν την έντονη βροχόπτωση προκειμένου να διαφύγουν από τις εγκαταστάσεις.

Οι πέντε εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άμεσα από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο έκτος κατάφερε προσωρινά να διαφύγει. Η αστυνομία ωστόσο κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει το πρωί της Τρίτης, σε μικρή απόσταση από τη δομή.

Πρόκειται για 21χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς έπειτα από επιχείρηση αναζήτησης σε δασώδη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ μαζί με τον 21χρονο συλληφθέντα, αποπειράθηκαν να αποδράσουν από τη δομή του δήμου Σιντικής άλλοι πέντε Αιγύπτιοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, ωστόσο δεν τα κατάφεραν χάρη στην άμεση αστυνομική επέμβαση.

Από εκείνη την ώρα σήμανε συναγερμός και αστυνομικοί που ενισχύθηκαν με διμοιρίες από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς ξεκίνησαν την αναζήτηση σε όλη την περιοχή.

Οι πέντε συνελήφθησαν, ενώ και ο έκτος που διέφευγε συνελήφθη το πρωί της Τρίτης. Ο 21χρονος κατηγορείται για απόδραση και άλλοι πέντε για απόπειρα απόδρασης. 

Την έντονη ανησυχία της  και τη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών με σχετική  επιστολή προς τον 

1.  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

2.- Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνο ΠΛΕΥΡΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)  

 3.- Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Με την επιστολή τους προς όλους τους αρμόδιους οι αστυνομικοί ζητούν άμεση αποκατάσταση της περίφραξης, ενίσχυση με προσωπικό και τεχνικά μέσα, καθώς και 24ωρη παρουσία διμοιριών υποστήριξης.

Advertisement
MEGA

Παράλληλα, δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται την απόδοση ποινικών ευθυνών σε αστυνομικούς, υπογραμμίζοντας πως οι ευθύνες ανήκουν σε όσους έλαβαν αποφάσεις χωρίς να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλείας. Ήδη, από τις 26 Ιουλίου 2025,  με επίσημη ανακοίνωσή τους  είχαν  καταγγείλει ότι δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας της δομής, η οποία μετατράπηκε εσπευσμένα από Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Κράτησης Μεταναστών.

Παρά τις επισημάνσεις και τις – παρεμβάσεις τους η Ένωση Αστυνομικών τονίζει πως δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια ή παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων. Η λειτουργία της δομής επαφίεται αποκλειστικά στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των αστυνομικών που εκτελούν καθημερινά υπηρεσία υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Αποκατάσταση της περίφραξης, όπου αυτή έχει καταστραφεί ή αφαιρεθεί, και ενίσχυσή της με συρματοπλέγματα τύπου ΝΑΤΟ (κονσερτίνα).
  • Υπογειοποίηση των υπέργειων καλωδίων ρεύματος, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των κρατουμένων.
  • Απομάκρυνση οικίσκων που βρίσκονται κοντά στα όρια της περίφραξης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα απόδρασης (σκαλωσιές).
  • Άμεση τοποθέτηση πέντε (5) σκοπιών – οικίσκων για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης.
  • Κατασκευή υπερυψωμένων σκοπιών, σύμφωνα με την αρχική μελέτη, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε.
  • Ενίσχυση με επτά (7) βαθμοφόρους αστυνομικούς, για την κάλυψη των αναγκών σε αξιωματικούς υπηρεσίας και βοηθούς διοικητή.
  • Διαρκή και 24ωρη παρουσία Διμοιριών Υποστήριξης και Ομάδων Ο.Π.Κ.Ε.
  • Διάθεση κατάλληλων υπηρεσιακών μέσων, όπως περιπολικά, μεταγωγικά και λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού.

Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά:

Η Ένωσή μας δεν αποδέχεται την απόδοση ποινικών ευθυνών σε αστυνομικούς για αποδράσεις κρατουμένων σε μία δομή που δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας και λειτουργίας. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή ανήκουν αποκλειστικά σε όσους έλαβαν αποφάσεις χωρίς να διασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ζητούμε την άμεση και συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση όλων των ελλείψεων υποδομών.

Η ασφάλεια των αστυνομικών, των κρατουμένων και της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί και δεν θα θυσιαστεί στο βωμό της προχειρότητας, της αδιαφορίας ή οποιασδήποτε σκοπιμότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος "Ορφέας" Σερρών - Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά - video

02/02/26 11:33 μμ

Έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος “Ορφέας” Σερρών – Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά – video

Η κοπή βασιλόπιτας του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ) - video

02/02/26 11:18 μμ

Η κοπή βασιλόπιτας του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ) – video

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά: Πάνω από 2.000 οι επισκέπτες - video

02/02/26 11:10 μμ

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά: Πάνω από 2.000 οι επισκέπτες – video

"Φωτιά και ατσάλι": Εντυπωσιακή άσκηση πυρός Leopard 2 HEL - video

02/02/26 11:01 μμ

“Φωτιά και ατσάλι”: Εντυπωσιακή άσκηση πυρός Leopard 2 HEL – video

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο του δήμου βούλιαξε σε τρύπα

02/02/26 10:53 μμ

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο του δήμου βούλιαξε σε τρύπα – “Εντυπωσιακό σιντριβάνι” έλουσε διαμέρισμα – video

Διπλό μήνυμα ενίσχυσης και στήριξης προς τους αστυνομικούς των Σερρών - video

02/02/26 10:42 μμ

Διπλό μήνυμα ενίσχυσης και στήριξης προς τους αστυνομικούς των Σερρών – video

Βασιλόπιτα με χαμόγελα και συναδελφικότητα από τον Σύλλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Σερρών - video

02/02/26 10:30 μμ

Βασιλόπιτα με χαμόγελα και συναδελφικότητα από τον Σύλλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Σερρών – video

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

02/02/26 10:03 μμ

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

02/02/26 9:57 μμ

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI

02/02/26 9:41 μμ

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI: – Με επιτυχία η παράδοση 2 συστημάτων πλατφόρμας για τις φραγάτες

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

02/02/26 9:34 μμ

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

02/02/26 9:29 μμ

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

Σχολιάστε

5 + τέσσερα =