Με όσα συμβαίνουν το 2020 πολλοί είναι αυτοί που άρχισαν να ανησυχούν μήπως μας βάλει στόχο και κάποιος μετεωρίτης!

 

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που έχει συμβεί και τα ντοκουμέντα φυλάσσονται στο NhM Naturhistorisches Museum Wien της Βιέννης.

Το 1818 ένας μετεωρίτης έπεσε στις Σέρρες, δίπλα στο σημείο πρόσκρουσης ήταν δύο Γερμανοί ταξιδιώτες που το ανέφεραν στον Οθωμανό διοικητή της περιοχής.

Ο τελευταίος δεν εκτίμησε την πληροφορία και δώρισε τον μετεωρίτη στον Γερμανό γιατρό του. Έτσι ένα σπάνιας αξίας αποδεικτικό στοιχείο πέρασε τα σύνορα μας και σήμερα βρίσκεται στη κατοχή του γνωστού επιστημονικού μουσείου.

Αν ανατρέξει κανείς στο Διεθνές Δελτίο Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου θα διαπιστώσει ότι αναφέρεται επίσημα ως μετεωρίτης ελληνικής καταγωγής. Το όνομα του είναι Seres.

 

Στην Ελλάδα μετά από 164 χρόνια ο πρώτος ελληνικός μετεωρίτης που έπεσε στις Σέρρες, βρέθηκε στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Αφού είχε φτάσει αλλάζοντας χέρια στον καθηγητή χημείας, Αντρέα Σέρερ ο μετεωρίτης δωρίσθηκε τελικά το 1844 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Αποτελεί τελικώς τον μοναδικό μετεωρίτη ο οποίος έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικό έδαφος. Αν ανατρέξει κανείς στο Διεθνές Δελτίο Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου θα διαπιστώσει ότι αναφέρεται επίσημα ως μετεωρίτης ελληνικής καταγωγής.


Η σελίδα serrealismos έχει δημιουργήσει το ιστορικό αξιοθέατο στο Google Maps έξω από το Νεοχώρι Σερρών και μπορείς να δεις πού ακριβώς βρίσκεται πατώντας ΕΔΩ.
Πηγή: E-Daily.gr, news.gr

Views: 469