5.9 C
Serres

Σέρρες: Το πρώτο ρομπότ που υποκαθιστά τη μητρική φροντίδα στα μοσχάρια στο Παραλίμνιο!(Video)

Date:

Μια ρομποτική… «μαμά» για τάισμα μικρών μοσχαριών χρησιμοποιεί φάρμα, στο Παραλίμνιο Σερρών. 

Το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα, που αναπληρώνει το αίσθημα της μητρότητας στα νεογέννητα μοσχαράκια, μέχρι και τον απογαλακτισμό τους, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα κι είναι εγκατεστημένο στη Φάρμα του αγελαδοτρόφου Γιώργου Λιάρα, στο Παραλίμνιο Σερρών. Χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρουσία, παρά μόνο για τον εφοδιασμό του με σκόνη γάλακτος, το ρομπότ, μόλις αναγνωρίσει ένα νηστικό μοσχαράκι, του ετοιμάζει το γεύμα του. 

 
Πριν γνωρίσει τη ρομποτική του μητέρα, κάθε μοσχαράκι έχει καθίσει για δύο ημέρες σε ένα ειδικό χώρο της σταβλικής εγκατάστασης, όπου τρέφεται με μητρικό γάλα και παρακολουθείται η υγεία του. Κατόπιν μεταφέρεται σε ξύλινους κλωβούς όπου ο αγελαδοτρόφος του μαθαίνει να τρώει από πλαστική θηλή. Μόλις τελειώσει η εκπαίδευσή του, του τοποθετείται το περιλαίμιο που το συνδέει ασύρματα με το ρομπότ και ξεκινά η περίοδος της δίμηνης μηχανικής σίτισής του. Παρά την έλλειψη της μητρικής φροντίδας, στα πρώτα κρίσιμα βήματα της ζωής τους, ο κ. Λιάρας υποστηρίζει πως τα μοσχαράκια μεγαλώνουν πιο σωστά με τη βοήθεια του ρομπότ. 

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ωστόσο δεν είναι κάτι καινούριο για τη Φάρμα του κ. Λιάρα. Στις υπηρεσίες των αγελάδων της εκτροφής του βρίσκεται εδώ και καιρό και ο Juno, ένα ρομπότ που φροντίζει ώστε η τροφή να είναι διαρκώς προσβάσιμη από τα ζώα. Και για τη συγκεκριμένη εργασία ο δραστήριος αγελαδοτρόφος από το Παραλίμνιο Σερρών, υπεραμύνεται της χρήσης αυτοκινούμενων μέσων, όπως ο Juno, έναντι της ανάθεσής της σε κάποιον εργάτη.

Η μονάδα διαθέτει, επίσης, σύστημα με τέντες, που έχει ως αποστολή να διαμορφώνει ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας μέσα στο στάβλο, σε κάθε εποχή, ενώ χρησιμοποιεί και ένα ημιαυτόματο αρμεκτήριο, το οποίο κάποια στιγμή στο μέλλον σκέφτεται να το αντικαταστήσει με ένα ρομποτικό.






Σύμφωνα με την κτηνίατρο, διδάκτορα του ΑΠΘ Κατερίνα Σουφλέρη, τέτοιου είδους αυτοματισμοί εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη του ζώου και αποφεύγονται τα ανθρώπινα λάθη. Όπως είπε, αν εξασφαλίσουμε από την αρχή τη σωστή διατροφή τα μικρά μοσχάρια δεν θα έχουν ασθένειες και μεγαλώνοντας θα μπορέσουν  να εκδηλώσουν όλο το γενετικό δυναμικό τους και να παράγουν πολύ περισσότερο και καλύτερης ποιότητας γάλα.

Μια εκτροφή απαιτεί φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ενώ με τα νέα εργαλεία της τεχνολογίας εξασφαλίζεται η σωστή διατροφή και ανάπτυξη, ανέφερε η κ. Σουφλέρη. Σημείωσε ότι το κόστος αυτών των αυτοματισμών έχει μειωθεί αρκετά, και τα οφέλη πολύ περισσότερα, για μια εκτροφή με πάνω από 100-150 ζώα. «Οι κτηνοτρόφοι επένδυσαν πολλά για να εκσυγχρονίσουν τις εκτροφές τους, στη διάρκεια της κρίσης. Με τις νέες τεχνολογίες στη διάθεσή τους έχουν μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία για να τα παρακολουθήσουν σωστά και να τα αξιολογήσουν χρειάζονται κτηνίατρο. Πλέον οι αγελαδοτρόφοι μας είναι επιχειρηματίες και έχουν καταλάβει ότι με τη συμβολή ενός κτηνιάτρου μπορούν να παν μπροστά τη μονάδα τους και να διαχειρίζονται σωστά ολόκληρη την εκτροφή».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

ΠολιτικήΑγροτικάΣέρρες: Το πρώτο ρομπότ που υποκαθιστά τη μητρική φροντίδα στα μοσχάρια στο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών – video

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Τοπική Διοίκηση  Διεθνούς Ένωσης...

“Δεν αγοράζεις βενζίνη, αν δεν φοράς κράνος”: Εκστρατεία για την καταπολέμηση των δυστυχημάτων – video

Μία εκστρατεία για την καταπολέμηση των δυστυχημάτων που οφείλονται...

Σέρρες: Χριστουγεννιάτικα bazaar στην πλατεία Ελευθερίας -video

Τα χριστουγεννιάτικα bazaar στην πλατεία Ελευθερίας άνοιξε τις πύλες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα