Σέρρες : Τον όρο Μακεδονία συμπεριλαμβάνουν 50 Σερραϊκές εταιρείες – Δυσβάσταχτο το κόστος κατοχύρωσης (video)
Date:
50 περίπου επιχειρήσεις στον Νομό Σερρών συμπεριλαμβάνουν τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, και θα πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν διεθνώς τα σήματά τους και τις επωνυμίες τους για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εξωτερικές αγορές.
Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Σερρών, Δημήτρης Γιαννάκης, οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να επιβαρυνθούν με ένα δυσβάστακτο κόστος για την κατοχύρωση του ονόματος, και πως το θέμα έχει πολιτικές διαστάσεις.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών βορείου Ελλάδος καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».
Όσον αφορά στον νομό Σερρών περίπου 50 επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, και θα πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν διεθνώς τα σήματά τους και τις επωνυμίες τους για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εξωτερικές αγορές.
Οι 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία», έχουν επιδείξει σοβαρή ολιγωρία στο θέμα καθώς στο γραφείο της Γενεύης δεν υπάρχει ούτε μία ελληνική κατοχύρωση ονόματος, ενώ υπάρχουν δύο από εταιρείες των Σκοπίων, και στο ευρωπαϊκό μητρώο του Αλικάντε έχουν καταχωρισθεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες με ονομασία προέλευσης ή με επωνυμία τον όρο «Μακεδονία».
Μια λύση χαμηλότερου κόστους που μπορεί να ακολουθήσουν οι ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Σταύρου, είναι η υπογραφή διμερών συμφωνιών ανά αγορά διοχέτευσης των προϊόντων.
Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τέλος, και επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θεωρεί αυτονόητο ότι θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.