Σέρρες ,υπόθεση Πολυχρονιάδη: “Τα ευρήματα στο βουνό δείχνουν έγκλημα…”
Date:
Τα ευρήματα στο βουνό σε συνδυασμό με αυτά που εντόπισαν οι συγγενείς στο σπίτι του, οδηγούν στην εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας.
Το «Τούνελ» βρέθηκε πάλι στο χωριό και ακολούθησε με συγγενή τη δύσβατη διαδρομή του θανάτου. Η εικόνα μίλησε από μόνη της και έδωσε απαντήσεις ακόμη και στους πιο δύσπιστους.
Το μακάβριο μυστικό της εξαφάνισης του Θανάση Πολυχρονιάδη, κρυβόταν στο πυκνό δάσος Φλαμουρίου, έξω από τη Βέργη. Η πλατφόρμα και το τρακτέρ του που εντοπίστηκαν τυχαία από έναν βοσκό, ήταν σκεπασμένα από χιόνια σε μια πλαγιά του δάσους, ψηλά στο βουνό.
Μια μέρα μετά σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων, οι αστυνομικοί βρήκαν ότι είχε απομείνει από τον άτυχο ηλικιωμένο.
Σκοτάδι από τον ιατροδικαστή…
Τη νεκροψία διενήργησε ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης. Στο κρανίο και στα υπόλοιπα διαθέσιμα μέρη του σκελετού του Θανάση Πολυχρονιάδη, ήταν εμφανή ίχνη δοντιών από άγρια ζώα. Η νεκροψία δεν οδήγησε σε σαφή συμπεράσματα αφού το πτώμα ήταν διαμελισμένο. Για το λόγο αυτό τα αίτια θανάτου θεωρούνται άγνωστα και είναι αδύνατον να προσδιοριστούν από τα υπάρχοντα ευρήματα.
Το τρακτέρ του ανασύρθηκε με εξαιρετική δυσκολία και μεταφέρθηκε μαζί με την πλατφόρμα σε ειδικό χώρο της αστυνομίας, προκειμένου να εξεταστούν από κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
«Είναι έγκλημα…»
Ο απόστρατος Αστυνομικός Διευθυντής Θανάσης Κατερινόπουλος που βρέθηκε στο στούντιο του «Τούνελ», εκτιμώντας τα στοιχεία της έρευνας, μίλησε ανοιχτά για δολοφονική ενέργεια σε βάρος του άτυχου αγρότη. Τόνισε ότι το κίνητρο δεν ήταν η ληστεία αφού τα λάδια βρέθηκαν στην πλατφόρμα, αλλά οικονομικές και προσωπικές διαφορές.
«Δεν παθαίνει κάποιος άνοια απ’ τη μια στιγμή στην άλλη…»
Σχετικά με το ενδεχόμενο ο άτυχος αγρότης να παρουσίαζε συμπτώματα άνοιας και να έχασε τον προσανατολισμό του, το «Τούνελ» επικοινώνησε με την νευρολόγο – ψυχίατρο, διευθύντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης και πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, Δόκτωρα Παρασκευή Σακκά.
Η ειδική επιστήμονας εξήγησε πως ένας άνθρωπος δεν παρουσιάζει άνοια από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην περίπτωση που κάποιος είχε εκδηλώσει δείγματα άνοιας στο παρελθόν, αλλά αυτά ήταν σε αρχικό στάδιο, θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει αντιληπτά από τον περίγυρο του. Τόνισε ακόμα πως αν κάποιος σε αυτή την ηλικία, νιώσει μια απειλή, ψυχολογική πίεση ή φόβο, μπορεί να χάσει τον προσανατολισμό του, να περάσει σε κατάσταση σύγχυσης και να μπερδευτεί.
«Τα είχε …τετρακόσια»
Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο «Τούνελ» ο γαμπρός του άτυχου αγρότη Θόδωρος Αλιατίδης, ανέφερε:
«Είναι πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα που μας βασανίζουν ως οικογένεια. Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος μας επέστρεψε στο σπίτι και απορούμε τι ήταν αυτό που τον έκανε να φύγει. Φαίνεται πως κάποιοι τον μετέφεραν στο βουνό», τόνισε.
Σε σχετική ερώτηση της Αγγελικής Νικολούλη για το αν υπήρχε περίπτωση να πάει στο βουνό για να μαζέψει ξύλα, απάντησε:
«Εδώ και αρκετά χρόνια είχε σταματήσει να πηγαίνει στο βουνό για οποιοδήποτε λόγο. Τα ξύλα που χρησιμοποιούσε προέρχονταν από δικά του κτήματα, δεν τα έκοβε μόνος του και υπήρχαν στην αυλή του σε επάρκεια για τις ανάγκες του. Ακόμα κι αν αποφάσιζε ν’ ανέβει στο βουνό, θα το έκανε μες στη νύχτα;».
Ανέφερε ακόμα πως από τον τραπεζικό λογαριασμό του Πολυχρονιάδη έγινε ανάληψη ενός ποσού μερικών εκατοντάδων ευρώ , λίγες μέρες πριν την εξαφάνιση.
«Στο σπίτι δεν βρέθηκαν καθόλου χρήματα, παρά το γεγονός ότι μετά από συνεννόηση με την κόρη του είχε αφήσει ένα ποσό για να πληρωθεί ένας λογαριασμός. Επειδή πολλά ακούγονται για το αν ξεχνούσε ή αν έχασε τον προσανατολισμό του, πρέπει να πω πως η οικογένεια δεν είχε τέτοια δείγματα. Προσωπικά ρώτησα τους συγχωριανούς του, αλλά και τους ανθρώπους που τον είδαν τελευταίοι στο ελαιουργείο και όλοι μου είπαν πως τα είχε …τετρακόσια», είπε χαρακτηριστικά.
Το «Τούνελ» στη διαδρομή του θανάτου…
Η ρεπόρτερ του «Τούνελ» κατέγραψε με την κάμερα της εκπομπής τη διαδρομή που φέρεται να ακολούθησε το τρακτέρ του Θανάση Πολυχρονιάδη από το σπίτι του στη Βέργη, μέχρι το σημείο που βρέθηκε. Μαζί της ήταν και ο ανιψιός του άτυχου αγρότη, Στέλιος Πολυχρονιάδης. Όπως φάνηκε στα πλάνα, μέχρι το σημείο που βρέθηκε το τρακτέρ, ο δρόμος είναι δύσβατος, απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από τη Βέργη και φθάνει σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων. Συνήθως τον χρησιμοποιούν ξυλοκόποι, κυνηγοί και θηροφύλακες.
«Κατά τη γνώμη μου, ο θείος μου δεν θα κατάφερνε να φτάσει τόσο μακριά καθώς ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές και επικίνδυνος για ένα τρακτέρ με πλατφόρμα και μάλιστα φορτωμένη με λάδι. Στον δρόμο αυτό ανεβαίνει με δυσκολία αυτοκίνητο 4χ4 , όχι ένα παλιό τρακτέρ σαν το δικό του. Πρέπει να είσαι πιλότος για να φτάσεις εδώ πάνω… Δεν πιστεύω να ανέβηκε εδώ μόνος του ηλικιωμένος άνθρωπος μες στη νύχτα…», τόνισε ο ανιψιός του.
«Γιατί να κρύψει το τρακτέρ εδώ;»
Ο ίδιος είπε στην ρεπόρτερ της εκπομπής:
«Μάθαμε πως το τρακτέρ βρέθηκε όρθιο μαζί με την πλατφόρμα που ήταν φορτωμένη με λάδι. Κάποιος το οδήγησε στο σημείο, δεν έπεσε από κάποιο ύψωμα. Γιατί ο θείος μου να πάει μέχρι εκεί; Τι λόγο είχε να κρύψει το τρακτέρ; Δεν υπήρχε περίπτωση κατά τη γνώμη μου να έκανε αυτή τη διαδρομή μες στη νύχτα, μ’ αυτό το παλιό όχημα που δεν είχε φώτα», τόνισε ο Στέλιος Πολυχρονιάδης. Επιβεβαίωσε τη μαρτυρία που έφτασε στο «Τούνελ», πως την επομένη της εξαφάνισης αγρότης βρήκε μια ελιά στον ελαιώνα του πεσμένη πάνω στο δρόμο, σαν κάτι βαρύ να είχε περάσει από πάνω της. Η φορά της έδειχνε πως αυτό που έσπασε τον κορμό του δέντρου, κατευθυνόταν από το χωριό προς τον δασικό δρόμο που οδηγεί στο Φλαμούρι.
Ο επικεφαλής του ΟΦΚΑΘ Χρήστος Ράμος, που συμμετείχε από την αρχή στις έρευνες, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής.
Χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσβατη την περιοχή και την πλαγιά που βρέθηκε το τρακτέρ. Μέλη του ΟΦΚΑΘ πήγαν στο σημείο και εκτιμούν πως κάποιος οδήγησε το τρακτέρ εκεί και δεν έπεσε από το δρόμο.
«Προσωπική μου άποψη είναι πως ο κύριος Θανάσης δεν πήγε μόνος του εκεί μέσα στη νύχτα, ή δεν οδήγησε αυτός το τρακτέρ του», ανέφερε ο κ. Ράμος.
«Η οικογένεια ζητά δικαιοσύνη…»
Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου αγρότη, Στέργιος Σαραϊδάρης, είπε στο «Τούνελ»:
«Είναι πολλά τα ερωτήματα που απασχολούν την οικογένεια και περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών των Αρχών. Πρώτα απ’ όλα η εικόνα του σπιτιού, δείχνει σύμφωνα με τους συγγενείς πως υπήρξε παρέμβαση τρίτου προσώπου που μπήκε μέσα στο χώρο και φρόντισε να εξαφανίσει κάποια ίχνη ή να καλύψει κάποια άλλα. Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με την οικογένεια, είναι ακόμα το γεγονός πως από το κινητό τηλέφωνο του θύματος είχαν διαγραφεί όλες οι πρόσφατες κλήσεις».
Ανέφερε πως ένα εύλογο ερώτημα είναι, το τι μπορεί να ανάγκασε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να βγει από το σπίτι του.
«Για ποιο λόγο να κατευθυνθεί με το τρακτέρ και την πλατφόρμα στο συγκεκριμένο σημείο σε μια δασική έκταση την συγκεκριμένη ώρα; Θεωρούμε πως αν του συνέβη κάτι κι έχασε τον προσανατολισμό του, θα είχε χαθεί κοντά στο χωριό. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και θεωρώ ότι θα ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη. Από κει και πέρα η οικογένεια θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.