Σέρρες: Ζημιές στην καλλιέργεια του καπνού στην Βισαλτία και μείωση της παραγωγής

Επιστολή στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έστειλε ο καπνικός συνεταιρισμός Βισάλτης, ζητώντας λύσεις στα προβλήματα που μειώνουν το εισόδημα των καπνοκαλλιεργητών

 

Stoiximan 300×250

Κύριοι Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών της επαρχίας ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ λόγω της μείωσης και της υποβάθμισης της παραγόμενης εσοδείας από την ασθένεια που οφείλεται στον μύκητα « phytophora parasitica «.

Ο μύκητας ζει στο έδαφος και εισέρχεται από τις ρίζες του φυτού , οι οποίες μαυρίζουν και νεκρώνονται . Η ασθένεια μεταφέρεται στα χωράφια με τα νερά της βροχής από χωράφι σε χωράφι και δεν υπάρχουν χημικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή της, παρά μόνο προληπτικά μέτρα , όπως η πολυετής αμειψισπορά στο χωράφι , η οποία καθίσταται αδύνατη λόγω του μικρού κλήρου χωραφιών που έχουν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μας.

Όλα τα παραπάνω επιφέρουν σημαντική μείωση στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή μας. Η ασθένεια της φυτόφθορας του καπνού δεν εντάσσεται στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ και γι’ αυτό θα θέλαμε τη λήψη μέτρων σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Ελπίζουμε ότι θα ενστερνιστείτε τα παραπάνω προβλήματα και θα προβείτε σε άμεσες λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή τους. Κατόπιν αυτού περιμένουμε για τις δικές σας ενέργειες. 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *