Στην παλαιά ιερά Μονή του Αγ. Πνεύματος, στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Εμμ. Παπά, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, 9 ... Περισσότερα

Σερρών Θεολόγος: «Το Άγιον Πνεύμα φανερώνει τον Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου»

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην παλαιά ιερά Μονή του Αγ. Πνεύματος, στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Εμμ. Παπά, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, 9 Ιουνίου 2025, ημέρα κατά την οποία η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας τιμά το «πανάγιον καὶ ζωοποιόν καὶ παντοδύναμον Πνεῦμα, τὸν ἕνα τῆς Τριάδος Θεόν, τὸ ὁμότιμον καὶ ὁμοούσιον καὶ ὁμόδοξον τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ».

Η ως είρηται ιερά μάνδρα, κτίσθηκε το έτος 1857, επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Σερρών κυρού Ιακώβου, σε κατάφυτη περιοχή του χωρίου Άγ. Πνεύμα, με συνδρομές των ευλαβών κατοίκων, λειτουργούσα έως τις αρχές του 1900, ως ανδρώα ιερά Μονή.

Σερρών Θεολόγος: «Το Άγιον Πνεύμα φανερώνει τον Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου»

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, η οποία τελέσθηκε υπαιθρίως, υπό τον υπεραιωνόβιο ευσκιόφυλλο πλάτανο, στον προαύλιο χώρο της ιεράς Μονής, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ομίλησε επικαίρως, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η αγία Μητέρα μας Εκκλησία, εσύναξε όλους μας σήμερον, προκειμένου να δοξάσουμε τον εν Τριάδι υμνούμενο και δοξαζόμενο Θεό, να συγκροτήσουμε εν ενότητι πίστεως και πλατυσμώ αγάπης την οικογένειά Του, να αποκτήσουμε πείρα ότι είμεθα χαρισματικώς μέλη του μυστικού και αγίου Σώματός Του, της Εκκλησίας Του, της πρώτης και καλλίστης δημιουργίας Του, να διδαχθούμε, από τα μηνύματα του ιερού Ευαγγελίου, να στερεωθούμε στην πίστη και τον πνευματικό μας αγώνα, να ακούσουμε λόγον Θεού, να γίνουμε σύσσωμοι και σύναιμοι με Εκείνον, κοινωνούντες Δεσποτικού Σώματος και Αίματος.

Σερρών Θεολόγος: «Το Άγιον Πνεύμα φανερώνει τον Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου»

Σήμερον, δευτέρα, μετά την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, ημέρα, προβάλλουν ενώπιόν μας, ως αφορμή γόνιμου αναστοχασμού, δύο γεγονότα με ιδιαίτερη σημειολογία. Ο Πύργος της Βαβέλ, από την μία πλευρά, το έργο αυτό της αλαζονείας, της υπερηφανείας και του εγωϊσμού των ανθρώπων, που έφερε στην ανθρώπινη ιστορία την διάσπαση, την διαίρεση, την διασπορά, την ασυνεννοησία και από την άλλη, η ενοποιός, καθαρτική, φωτιστική, αγιαστική, εν είδει πυρίνων γλωσσών, κάθοδος του Παναγίου Πνεύματος στους μαθητές του Κυρίου μας, οι οποίοι, με την δύναμη αυτής της πυρφόρου δωρεάς, εσαγήνευσαν, με την σαγήνη του Ευαγγελίου, ολόκληρη την οικουμένη στην θεογνωσία και την εν Χριστώ σωτηρία.

Σήμερον, εορτάζει η Εκκλησίας μας την φανέρωσή Της στον κόσμο, την πορεία Της προς τα έθνη, την έκχυση του Φωτός της Πεντηκοστής, ως προϋπόθεση σωτηρίας. Όργανα αυτού του έργου υπήρξαν οι μαθητές του Κυρίου μας, οι οποίοι, με την χάρη του Αγίου Πνεύματος έγιναν Κήρυκες και Ευαγγελιστές της αληθείας Του. Το Άγιον Πνεύμα, ο άλλος Παράκλητος συνεχίζει το έργο του Χριστού, μας οδηγεί στην σώζουσα αλήθεια, που απεκάλυψε στην πληρότητά της ο Κύριός μας, μας φανερώνει τον Ιησού Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, μας μυσταγωγεί στην εν Χριστώ ζωή και γίνεται ο παρηγορητής και συμπαραστάτης μας στον πνευματικό μας αγώνα, που έχει ως κύριο σκοπό να κρατήσουμε το Άγιο Πνεύμα στον έσω της καρδίας άνθρωπο, αιώνιο και παντοτινό οικιστή.

Σερρών Θεολόγος: «Το Άγιον Πνεύμα φανερώνει τον Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου»

Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι αναζητούν υποκατάστατα αυτής της θείας δωρεάς, μέσα από μία ζωή χωρίς φως, αξίες, αρετές, ιδανικά και αγάπη. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους, κατρακυλώντας σ’ έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.

Όμως, η απροθυμία της κοινωνίας μας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει τα σωτήρια διδάγματα του Κυρίου μας, που ακεραιώνουν, αγιάζουν και φωτίζουν τον άνθρωπο, ως θείο πλάσμα, είναι ξεκάθαρα και αποκλειστικά αποτέλεσμα της προσωπικής μας οικτρής και προκλητικής αποτυχίας, του σκοταδιού, που εξακολουθούμε να φέρουμε, από επιλογή μέσα μας. Ένα σκοτάδι, που ενσυνείδητα ο άνθρωπος επιλέγει και πολλαπλασιάζει, διότι έτσι καλύπτει, δικαιολογεί και βολεύει τα σκοτεινά του έργα. Η απροθυμία του σημερινού σκοτισμένου ανθρώπου να ακολουθήσει την οδό του Κυρίου, τον οδηγεί σε τραγικές αποτυχίες, σε επώδυνες κρίσεις, σε καταστροφικά αδιέξοδα.

Advertisement
Babis

Ο Σωτήρας Χριστός, δια της Εκκλησίας Του, ανιστά τον κόσμο μέσα από αυτό το οντολογικό, ηθικό και πνευματικό τέλμα. Ο Κύριός μας φανερούται και βιούται μέσα στην Εκκλησία, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, μέσα από την Οποία, ο άνθρωπος αγιάζεται, πραγματώνεται, ως υιός Θεού, ιεροποιείται και ωραιοποιείται.

Σερρών Θεολόγος: «Το Άγιον Πνεύμα φανερώνει τον Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου»

Ως παντοδύναμος Θεός, Κτίστης, Δημιουργός και Συντηρητής του παντός, ως Αυτοζωή, Ειρήνη και Αγάπη, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού.

“Ἐλθὲ, Παράκλητε Ἀγαθέ, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, σκήνωσον ἐν ἡμῖν, μείνον μεθ’ ἡμῶν καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν”!».

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγ. Τριάδος, πέριξ του Καθολικού της ιεράς Μονής και τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού. Συμπροσευχητικώς παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δημήτριος Νότας, μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χρυσού, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Αγ. Πνεύματος και μέγα πλήθος του λαού του Θεού.

Τέλος, μετά και τη διανομή του αντιδώρου, μέλη τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, χόρεψαν και τραγούδησαν πατροπαράδοτους, μελωδικούς σκοπούς, από την πλούσια ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

03/04/26 12:30 πμ

Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο - Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

03/04/26 12:26 πμ

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

03/04/26 12:12 πμ

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α' ΚΑΠΗ Σερρών - video

03/04/26 12:05 πμ

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

02/04/26 11:44 μμ

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

02/04/26 11:37 μμ

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

02/04/26 9:18 μμ

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

02/04/26 9:15 μμ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

02/04/26 8:50 μμ

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

02/04/26 8:49 μμ

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις - video

02/04/26 11:48 μμ

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις – video

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

02/04/26 8:24 μμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι