Δώδεκα άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από την ιδιαίτερα εθιστική και θανατηφόρα ουσία – Στη σύληση τάφων οδηγούνται οι ναρκέμποροι για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση Για ένα νέο ναρκωτικό-«ζόμπι» που ... Περισσότερα

Σιέρα Λεόνε: Ναρκωτικό με θραύσματα ανθρωπίνων οστών κάνει «ζόμπι» τους χρήστες του

Epilogestv

Epilogestv

Δώδεκα άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από την ιδιαίτερα εθιστική και θανατηφόρα ουσία – Στη σύληση τάφων οδηγούνται οι ναρκέμποροι για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση

Για ένα νέο ναρκωτικό-«ζόμπι» που εμπεριέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη προκαλέσει δεκάδες θανάτους στη Σιέρα Λεόνε, την πάμφτωχη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο και εθιστικό ναρκωτικό, το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οδηγεί τους ναρκέμπορους στη σύληση τάφων για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση, αρπάζοντας τα οστά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επικαλούμενη πληροφορίες της Daily Star, το «Kush» είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό που παρασκευάζεται από τοξικές χημικές ουσίες, βότανα, κάνναβη, απολυμαντικά και θραύσματα ανθρώπινων οστών.

Τα ακριβή του συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανά παρτίδα, ωστόσο χρησιμοποιούνται συχνά και θανατηφόρα οπιοειδή όπως η φεντανύλη. Πρόκειται για ένα συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, το Φρίταουν, εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, απεικονίζουν δεκάδες νέους και νέες να καπνίζουν στους δρόμους το μυστηριώδες ναρκωτικό, το οποίο είναι εξαιρετικά εθιστικό ύστερα από μία και μόνο χρήση.

Λαμβάνοντας το ναρκωτικό, ο χρήστης αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν ζόμπι…

Οι εικόνες δείχνουν νέους και νέες να κάθονται κάτω στο δρόμο με σκυμμένο το κεφάλι να γελούν και μερικές φορές να κοιμούνται όρθιοι.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με το «kush», οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας εκτιμούν ότι, περίπου 12 χρήστες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στη Σιέρα Λεόνε, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι παράνομο, το ναρκωτικό πωλείται ελεύθερα και καπνίζεται άνετα στους δρόμους.

Ένας 25χρονος συλλέκτης σκουπιδιών που βρέθηκε στην άκρη ενός σκουπιδότοπου στο Φρίταουν, και παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ, που έκανε χρήση του «kush» δήλωσε ότι ο χρήστης διαλογιζόταν συνεχώς, κοιμόταν, κι όταν ξυπνούσε, θα έτρωγε, προτού κάνει την επόμενη δόση. «Το καπνίζουν όλη μέρα, ξοδεύουν πολλά χρήματα για αυτό κάθε μέρα», λέει ένας εκ των συγγενών των χρηστών.

Το κόστος του, περίπου 9 ευρώ, είναι μια μικρή περιουσία σε μια χώρα με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 465 ευρώ ετησίως.

Το συνθετικό ναρκωτικό εμφανίστηκε πριν από έξι χρόνια στη χώρα της δυτικής Αφρικής και ο τρόπος παρασκευής του είναι αρκετά πρόχειρος.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, παρασκευάζεται και διανέμεται από εγκληματικές συμμορίες.

Πρόκειται για ένα ναρκωτικό, «ένας συνδυασμός διαφόρων χημικών ουσιών και φυτών που μιμούνται την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που εμπεριέχει η κάνναβη», δήλωσε ο Αμπτνούλ Σεκού Κάργκμπο, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την «Daily Star», ιατρικός εμπειρογνώμονας αποκάλυψε ότι τα θραύσματα ανθρωπίνων οστών περιέχουν ίχνη θείου, τα οποία ενισχύουν την επίδραση του ναρκωτικού – και για το λόγο αυτό οι ντόπιοι έχουν επιδοθεί στη σύληση «χιλιάδων τάφων».

Ένα άλλο θύμα, ο 25χρονος Αμπού Μπακάρ παραδέχτηκε στο βρετανικό δίκτυο «Channel 4 News» ότι εγκατέλειψε την καριέρα του στη μουσική καθώς με το ναρκωτικό έγινε σαν «ζόμπι».

«Εξαιτίας της χρήσης του ναρκωτικού, δεν μπορούσε να μελετήσω, να γράψω. Με το «Kush» δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα».

Advertisement
ktimatologio

Όπως πολλοί άλλοι, είναι τώρα άστεγος και ζει σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε.

Άλλοι που έχουν δει την επίδραση του ναρκωτικού στον ανθρώπινο οργανισμό επισημαίνουν: «Το Κush σε πάει σε έναν άλλο κόσμο όπου δεν γνωρίζεις καν τον εαυτό σου».

H 22χρονη Kadiatu είναι μία από αυτούς που εθίστηκαν στο «kush».

«Μερικές φορές όταν ξυπνάω από τον ύπνο χωρίς να καπνίζω, πονάνε και το σώμα και οι αρθρώσεις μου», λέει χαρακτηριστικά. «Αφού καπνίζω, κάνω δύο με τρεις ρουφηξιές, αρχίζω να διαλογίζομαι, η διάθεσή μου ανεβαίνει και μετά τρώω πολύ.

«Ήμουν μια εύθυμη γυναίκα με πολλά μοδάτα φορέματα … Κοιτάξτε τα μαλλιά στο κεφάλι μου – δεν πλέκω τα μαλλιά μου πια γιατί δεν με ενδιαφέρει η εμφάνισή μου ».

Για να προμηθευτεί το ναρκωτικό «ζόμπι», βγήκε στο δρόμο για να πουλήσει το κορμί της. Ως ιερόδουλη, υποστηρίζει ότι φέρει σημάδια από επιθέσεις με μαχαίρι ενώ παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα .

Ο Ιμπραχίμ Χασάν Κορόμα, ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Mental Watch Advocacy Network» υποστηρίζει ότι «οι νέοι πεθαίνουν» και η βασική αιτία του εθισμού τους είναι η φτώχεια και η παραμέληση.

«Δεν θέλουμε να τους στιγματίζουμε ή να τους κουνάμε με το δάχτυλο, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια», προσθέτει.

πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο