Περίπατο και αθλητισμό σε μονοπάτια με πλούσια βλάστηση, ποτάμια, έναν καταρράκτη και σημάδια ιστορικής μνήμης από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιφυλάσσει για τον επισκέπτη η περιοχή του Κιλκίς, όπου ήδη ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Περίπατο και αθλητισμό σε μονοπάτια με πλούσια βλάστηση, ποτάμια, έναν καταρράκτη και σημάδια ιστορικής μνήμης από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιφυλάσσει για τον επισκέπτη η περιοχή του Κιλκίς, όπου ήδη έχει σηματοδοτηθεί μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων στο όρος Πάικο,

Advertisement
 

 

ενώ δρομολογείται δεύτερη, μήκους πέντε χιλιομέτρων, ανάμεσα σε δύο οινοποιία του Πάικου καθώς και τρίτη, μήκους 25 χιλιομέτρων στην περιοχή του όρους Μπέλλες.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τελευταία για τον περιπατητικό τουρισμό, το οποίο συμβαδίζει με τη γενικότερη στροφή που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη προς την κατεύθυνση ηπιότερων μορφών τουρισμού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του γραφείου τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Μαριάννα Σκουλαρικά.

Η ίδια επισημαίνει ότι η περιοχή του Κιλκίς διαθέτει ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο, το οποίο προσφέρει δυνατότητες για ημερήσιες εξορμήσεις στους Θεσσαλονικείς αλλά και μοναδικές εμπειρίες στη φύση για όλους τους τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Η αρχή της προσπάθειας ανάδειξης των μονοπατιών της περιοχής έγινε πριν από δύο χρόνια, στο Πάικο, όπου εδώ και δέκα χρόνια πραγματοποιείται αθλητική διοργάνωση μαραθωνίου, με αυξανόμενη συμμετοχή κάθε φορά, που «αγγίζει» αυτή τη στιγμή τα τριακόσια πενήντα άτομα.

«Το μονοπάτι υπήρχε, ωστόσο η μόνιμη σήμανση που τοποθετήθηκε είναι πολύ σημαντική για να μην χαθεί κάποιος που είτε συμμετέχει σε έναν αγώνα, είτε επισκέπτεται την περιοχή μεμονωμένα. Διαθέσιμο είναι και το ηλεκτρονικό αποτύπωμα της διαδρομής, ωστόσο καθώς το δάσος αλλάζει διαρκώς μορφή ανάλογα με τη βλάστηση, η μόνιμη σήμανση βοηθά τον περιπατητή να ακολουθεί πάντα το δρόμο του», σημειώνει η κ. Σκουλαρικά.

Μετά την παρέμβαση αυτή, δρομολογείται εντός του καλοκαιριού από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς η σήμανση της διαδρομής των πέντε χιλιομέτρων μεταξύ των οινοποιίων Αϊδαρίνη και Γεροβασιλείου (πρώην Ευτυχίδη), όπου ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει στο δασικό δρόμο, γραφικά γεφυράκια κατά μήκος της πορείας των δύο παραποτάμων του Στραβοπόταμου, στους πρόποδες του Πάικου, λίγο έξω από τη Γουμένισσα.

Advertisement
ΔΕΗ

 

Advertisement
Family Kitchen

 

Παράλληλα ξεκινάει και η διαδικασία της σήμανσης της διαδρομής εικοσιπέντε χιλιομέτρων στην περιοχή του όρους Μπέλλες, πάνω από τη λίμνη Δοϊράνη, όπου ο περιπατητής συναντάει έναν καταρράκτη, το παλιό τριεθνές και το φυλάκιο της γραμμής Μεταξά με τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν σε δυσπρόσιτα σημεία της μεθορίου.

Η διαδρομή είναι κυκλική και επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης.

«Εκεί βρίσκεται το Συμμαχικό Μνημείο στη Δοϊράνη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σημείο είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης. Οι επισκέπτες του νομού είναι περιπατητές που τους αρέσει η φύση, ο ιστορικός τουρισμός, η γαστρονομία και το κρασί. Άλλωστε ο τόπος είναι φημισμένος για τα κρασιά ΠΟΠ “ Γουμένισσα” και “ Πλαγιές Πάικου”, τα τυροκομικά προϊόντα, τον μπάτζο αλλά και τα ντόπια κρέατα που έχουν ξεχωριστή θέση στην παραδοσιακή κουζίνα», αναφέρει η υπεύθυνη του γραφείου τουρισμού.

Οι εργασίες για την σήμανση των μονοπατιών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 15.000 ευρώ και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αναμένεται να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, όπως επισημαίνει, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και των ορειβατικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην περιοχή και αναλαμβάνουν την ευθύνη της συντήρησης της σήμανσης.
Π. Γιούλτση

*φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Γραφείο Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΕΤΑ-ΝΟΗΣΙΣ, με στόχο τη διάχυση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης

06/10/25 3:44 μμ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΕΤΑ-ΝΟΗΣΙΣ, με στόχο τη διάχυση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης

Ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα - Πού ζουν, πώς δουλεύουν, τι αλλάζει - Γιατί κερδίζει έδαφος η χώρα μας

06/10/25 3:39 μμ

Ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα – Πού ζουν, πώς δουλεύουν, τι αλλάζει – Γιατί κερδίζει έδαφος η χώρα μας

Ο Φιν Γούλφχαρντ διασκευάζει βιογραφική ταινία για το συγκρότημα The Replacements

06/10/25 3:36 μμ

Ο Φιν Γούλφχαρντ διασκευάζει βιογραφική ταινία για το συγκρότημα The Replacements

Οι επιστήμονες Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

06/10/25 3:31 μμ

Οι επιστήμονες Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

Εκλέχτηκαν οι κοσμήτωρες και γραμματείς της Βουλής

06/10/25 3:29 μμ

Εκλέχτηκαν οι κοσμήτωρες και γραμματείς της Βουλής

UNHCR: "Καταστροφικό σφάλμα" θα ήταν η υποχώρηση στις πιέσεις για αλλαγή των αρχών χορήγησης ασύλου, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

06/10/25 3:19 μμ

UNHCR: “Καταστροφικό σφάλμα” θα ήταν η υποχώρηση στις πιέσεις για αλλαγή των αρχών χορήγησης ασύλου, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Έκτη η εθνική γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γκόλμπολ

06/10/25 3:15 μμ

Έκτη η εθνική γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γκόλμπολ

Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ - Αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας απο τους πολίτες και ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού

06/10/25 3:10 μμ

Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ – Αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας απο τους πολίτες και ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού

Αλ. Χαρίτσης: Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς

06/10/25 3:11 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς

Σπάνια Lamborghini LM002 του 1987 πωλήθηκε 400.000 δολάρια σε δημοπρασία

06/10/25 3:09 μμ

Σπάνια Lamborghini LM002 του 1987 πωλήθηκε 400.000 δολάρια σε δημοπρασία

Ακαδημίες: Το Σαββατοκύριακο του ΠΑΟΚ

06/10/25 1:04 μμ

Ακαδημίες: Το Σαββατοκύριακο του ΠΑΟΚ

Θρήνος στο Διδυμότειχο: Νεκρό βρέφος 11 μηνών – 50 λεπτά μάχη για να σωθεί

06/10/25 12:49 μμ

Θρήνος στο Διδυμότειχο: Νεκρό βρέφος 11 μηνών – 50 λεπτά μάχη για να σωθεί