Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα.     Προβλήματα στη συγκομιδή της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα.

 

 

Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης.

Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

 

Στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων, στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Εκτιμήσεις εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στους δύο παραπάνω νομούς, αναφέρουν ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 10.000 εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία αλλοδαποί, οι οποίοι όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται.

«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης και προσθέτει: «Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παρέμειναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Θέτουν δε την επερχόμενη παραγωγική περίοδο σύμφωνα με τους αγρότες σε μεγάλο κίνδυνο και την επικείμενη σοδειά σε αμφισβήτηση. Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός».

 

Advertisement
Babis

Επίσης, ο κ. Κασαπίδης, προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια. Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών. «Να αλλάξουμε το μοντέλο και τα πρότυπα της οικονομίας μας από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και να συμβάλλουμε όλοι στη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της περιφέρειας και της πατρίδας μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης προτείνει:

Να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνηση εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να καταγραφεί το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων και να επεκταθεί η άδεια παραμονής, από 6 σε 12 μήνες, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία.

 

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου