Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα.     Προβλήματα στη συγκομιδή της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα.

 

Advertisement
 

 

Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης.

Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

 

Στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων, στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Εκτιμήσεις εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στους δύο παραπάνω νομούς, αναφέρουν ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 10.000 εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία αλλοδαποί, οι οποίοι όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται.

«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης και προσθέτει: «Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παρέμειναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Θέτουν δε την επερχόμενη παραγωγική περίοδο σύμφωνα με τους αγρότες σε μεγάλο κίνδυνο και την επικείμενη σοδειά σε αμφισβήτηση. Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός».

 

Advertisement

Επίσης, ο κ. Κασαπίδης, προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια. Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών. «Να αλλάξουμε το μοντέλο και τα πρότυπα της οικονομίας μας από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και να συμβάλλουμε όλοι στη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της περιφέρειας και της πατρίδας μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης προτείνει:

Να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνηση εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να καταγραφεί το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων και να επεκταθεί η άδεια παραμονής, από 6 σε 12 μήνες, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία.

 

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών