Τον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου στην μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη αναδεικνύουν με επιστολή τους προς τους Aντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis και Frans Timmermans ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου στην μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη αναδεικνύουν με επιστολή τους προς τους Aντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis και Frans Timmermans και τους Επιτρόπους Ενέργειας Kadri Simson,

 

Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton οι υπουργοί Ενέργειας 8 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ουγγαρία).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή –που υπογράφει από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς– η ενεργειακή και κλιματική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των ενεργειακών μειγμάτων των χωρών-μελών της ΕΕ και να επιτρέπει την εφαρμογή εξατομικευμένων λύσεων στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.

Το φυσικό αέριο αποτελεί “τεχνολογία-γέφυρα” για την αντικατάσταση των στερεών ορυκτών καυσίμων και την ένταξη ΑΠΕ και απανθρακοποιημένων αερίων στο ενεργειακό σύστημα. “Στο μέλλον, οι υποδομές φυσικού αερίου ίσωςμπορούν να χρησιμοποιηθούν γιααπανθρακοποιημένα αέρια καθώς και για αποθήκευση ενέργειας. Επομένως, οι επενδύσεις του σήμερα έχουν ορίζοντα ζωής πολλών ετών”, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Advertisement
Family Kitchen

“Η πλειονότητα των έργων υποδομής φυσικού αερίου σταδιακά θα μπορούν να μεταφέρουν βιομεθάνιο, υδρογόνο και συνθετικά αέρια δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ενέργεια και τη βιομηχανία. Συνεπώς, οι εν λόγω υποδομές πρέπει να θεωρούνται καταλύτες για την βιώσιμη και ταχεία μετάβαση προς καθαρότερη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρισμού, καθαρότερες μεταφορές, βιομηχανικές εφαρμογές και οικιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι επενδύσεις που σχετίζονται με τις υποδομές αυτές δεν πρέπει να έχουν δυσμενή μεταχείριση ούτε από πλευράς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ούτε από πλευράς ταξινόμησης. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται υποδομές φυσικού αερίου πρέπει να έχουν ίδια πρόσβαση σε κεφάλαια όπως και οι εταιρείες ηλεκτρισμού.

Η παύση της στήριξης για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών αερίου που συνεισφέρουν προς την ενεργειακή μετάβαση θα καταστήσει δυσκολότερο για πολλές χώρες-μέλη να κινητοποιήσουν επαρκείς επενδύσεις και να καλύψουν τις ανάγκες τους για έργα υποδομής. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η στήριξη της ΕΕ και η χρηματοδοτική συνδρομή για την ανάπτυξη υποδομών αερίου μέσω διευκολυντικού ρυθμιστικού πλαισίου και πρόσβασης στα διαρθρωτικά ταμεία και στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την ισχυρή μας στήριξη στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενθαρρύνουμε την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και άλλων αερίων καυσίμων που μειώνουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και συνεπάγονται σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη για την Ένωση”, καταλήγουν οι οκτώ υπουργοί.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

25/08/25 12:08 μμ

Σε βάθος 68 μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά εντοπίστηκε η σορός του Τούρκου επιχειρηματία Χαλίτ Γιουκάι που πήγαινε στη Μύκονο

Απομνημονεύματα-βόμβα: Η Βιρτζίνια Τζουφρέ έγραψε την ιστορία της πριν από τον θάνατό της

25/08/25 11:55 πμ

Απομνημονεύματα-βόμβα: Η Βιρτζίνια Τζουφρέ έγραψε την ιστορία της πριν από τον θάνατό της

Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αναγνώριση της Παλαιστίνης, έναυσμα για μια νέα αρχή»

25/08/25 11:47 πμ

Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αναγνώριση της Παλαιστίνης, έναυσμα για μια νέα αρχή»

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

25/08/25 11:41 πμ

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

Βίντεο: Σκηνές σοκ στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι

25/08/25 11:34 πμ

Βίντεο: Σκηνές σοκ στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Η Ελλάδα έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

25/08/25 11:26 πμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνες, ποτάμια και λίμνες

25/08/25 11:23 πμ

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνες, ποτάμια και λίμνες

Γιάννης Γκιωνάκης: Το αθεράπευτο πάθος του σπουδαίου κωμικού και η υπόθεση Κοζανιτά

25/08/25 11:14 πμ

Γιάννης Γκιωνάκης: Το αθεράπευτο πάθος του σπουδαίου κωμικού και η υπόθεση Κοζανιτά

Λιναρόσπορος: Ο σωστός τρόπος να τον καταναλώνεις για να παίρνεις τις ευεργετικές του ιδιότητες

25/08/25 10:49 πμ

Λιναρόσπορος: Ο σωστός τρόπος να τον καταναλώνεις για να παίρνεις τις ευεργετικές του ιδιότητες

Θεσσαλονίκη σε κρίση - Γιατί δεν γίνονται οι διορθώσεις ανάταξης;

25/08/25 10:44 πμ

Θεσσαλονίκη σε κρίση – Γιατί δεν γίνονται οι διορθώσεις ανάταξης;

Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

25/08/25 10:20 πμ

Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

Μελισσόχορτο: Το φυσικό αγχολυτικό που καταπολεμά το στρες και την αϋπνία

25/08/25 10:13 πμ

Μελισσόχορτο: Το φυσικό αγχολυτικό που καταπολεμά το στρες και την αϋπνία