15.4 C
Serres

Σήμερα η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση των 18 Rafale

Date:

Το αεροσκάφος που θεωρείται ένα βήμα πιο μπροστά από την 4η γενιά μαχητικών, και που εδώ και χρόνια αποτελούσε την πρώτη επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας – πέραν των F-16 – αποκτά πλέον γαλανόλευκα φτερά…

Σήμερα το μεσημέρι στις 13:45 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδέχεται τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, όπου μαζί με τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών θα έχουν συνομιλίες για να ακολουθήσει η ιστορική στιγμή, της υπογραφής απόκτησης των 18 Rafale F-3R.

Η απαιτητική τριπλή σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» γαλλικής κατασκευής ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ.

Ο νόμος- πλαίσιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, προβλέπει την προμήθεια των 18 Rafale F-3R, την μελλοντική τεχνική τους υποστήριξη σε ανταλλακτικά και πλήρες φορτίο όπλων, με κόστος 1,92 δις ευρώ για τα μαχητικά και άλλα 400 εκ για τα όπλα τους.

Αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο – Μεσόγειο

Ειδικότερα το σχέδιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας «Dassault Aviation» αφορά την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» και συναφών ειδών και υπηρεσιών.

Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση κ.ά.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα.

Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η «Dassault Aviation», παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.





Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι 4 πιλότοι και 30 τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση. Ανά μήνα σύμφωνα με πληροφορίες θα ταξιδεύουν τέσσερις ιπτάμενοι ώστε να δημιουργηθεί ο βασικός πυρήνας των γαλλικών «ριπών» των αιθέρων

Rafale: Όσα πρέπει να ξέρετε για το μαχητικό πολλαπλών ρόλων που αποκτά η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος «Rafale» είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Το Rafale, σύμφωνα με επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να προσφέρει αεροπορική υπεροχή ιδιαίτερα υπολογίσιμη για κάθε δυνητικό αντίπαλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μιας και μπορεί να εντοπίζει την «απειλή» σε απόσταση έως τα 200 χλμ, να παρακολουθεί έως και 40 στόχους ταυτόχρονα και να πλήττει τους 8 πιο επικίνδυνους.

Με το δεύτερο σχέδιο σύμβασης εγκρίνεται η εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου «Rafale», από την «Dassault Aviation» για τα δομικά μέρη, από την «Thales DMS France» για τα ηλεκτρονικά μέρη και από την εταιρεία «Safran Aircraft Engines» για τους κινητήρες των αεροσκαφών.

Με το τρίτο σχέδιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και της εταιρείας «ΜBDA France» προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των «Rafale», η συντήρηση-τροποποίηση όπλων των αεροσκαφών τύπου «M 2000/5» για χρήση από τα «Rafale» και για συναφείς υπηρεσίες. Τα όπλα περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («Mica», «Scalp», «Exocet»).

Συζητήσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Η Γαλλίδα υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες κομίζει και την αναθεωρημένη πρόταση του Παρισιού για τις φρεγάτες. Το Παρίσι φέρεται να έχει προτείνει τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου Belhara, δυο φρεγάτες για ενδιάμεση λύση τύπου La Fayette και αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα έχει στις 16:30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται από στρατιωτικές πηγές, οποιαδήποτε πρόταση έρθει ξανά από το Παρίσι θα εξεταστεί με προσοχή, όπως μελετώνται επίσης οι προτάσεις που έχουν γίνει από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ert.gr

ΠολιτικήΣήμερα η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση των 18 Rafale

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Δ. Κουτσούμπας: Ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι περισσότερο από ορατός

«Μετά τη χρήση αμερικάνικων και βρετανικών όπλων κατά της...

Κυρ. Μητσοτάκης: Το δημόσιο θα αναλάβει την αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελοκήπους

Το πλαίσιο κρατικής αρωγής για τη στήριξη ιδιοκτητών και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα