8.4 C
Serres

Σιντική: Ερωτηματικά για τον αποκλεισμό της Αναβιωτικής Ομάδας Μιχάλη Τσαρτσίδη από την “Αναβίωση”

Date:

Μια σειρά από ερωτηματικά για τον αποκλεισμό της Αναβιωτικής Ομάδας Μιχάλη Τσαρτσίδη από την “Αναβίωση” βάζει με επιστολή που έστειλε προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής

 

ο απόδημος  Σιδηροκαστρινός Τσαταλτζινός Γεώργιος, εγγονός και συνονόματος του μακεδονομάχου ήρωα και του μοναδικού που επέζησε και απέδρασε από την εκτέλεση των Σιδηροκαστρινών στον Ασβετόλακκο από τους Βουλγάρους το 1913 μια μέρα πριν από την απελευθέρωση

 

Διαβάστε την επιστολή 

Θεωρώ αρκετά σοβαρό το θέμα, για να αδιαφορήσω και να μην το επισημάνω στους αρμόδιους φορείς. Σαν πολίτης αυτής της χώρας, θεωρώ υποχρέωσή μου, να ρωτήσω την Δημοτική αρχή της γενέτειράς μου, για μια απαξίωση που συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια και την θεωρώ μη πρέπουσα.

Μπορεί να κάνω και λάθος. Καλύτερα όμως να κάνω εγώ λάθος και να μην συμβαίνει αυτό, παρά να συμβαίνει όντως και να μην διορθώνεται. Θα σας παρακαλούσα να μελετήσετε την επιστολή που επισυνάπτω και που αναφέρεται στο θέμα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ (Εστάλλει ταχυδρομικώς (συστημένο) στην πρόεδρο του Δημ. Συμβ. Σιντικής και κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά, στην λίστα των αποδεκτών στο τέλος της επιστολής)

 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Αξιότιμη πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής κ Σουλτάνα Ρόδη.

Λέγομαι Τσαταλτζινός Γεώργιος. Γέννημα θρέμμα έως και τα 18 μου Σιδηροκαστρινό και μάλιστα Βαροσλίδικο μ’ ενδιέφερε και μ’ ενδιαφέρει πάντα, η πρόοδος και η προβολή της γενέτειρας μου, που αγαπώ και επισκέπτομαι όταν μπορώ, όπως και όλοι πιστεύω οι απόδημοι.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Σιντικής, έχει κάνει μια σωστή στροφή, προς τον ιστορικό Τουρισμό, αν και χρονικά άκαιρη, με κορυφαία εκδήλωση την «Αναβίωση στο ΡΟΥΠΕΛ».

Το 2017 ευτυχήσαμε, οι επισκεφθέντες το ΡΟΥΠΕΛ, να παρακολουθήσουμε ένα δρώμενο, (αναβίωση της ζωής των υπερασπιστών του Ρούπελ 40-41) στην Κεντρική Στοά, από την Αναβιωτική Ομάδα του Πολεμικού και Λαογραφικού Μουσείου του Μιχάλη Τσαρτσίδη.

Στην αναπαράσταση επεδείχθησαν «ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ», αυτά που πολέμησαν στον χώρο εκείνον, στο ΡΟΥΠΕΛ και συγκεντρώθηκαν από το πεδίο των μαχών, καθώς και στολές αυθεντικές πολεμιστών, ηρώων των Οχυρών και πολύς κόσμος τα επεξεργάστηκε και τα θαύμασε. Στο πρόγραμμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 2 Μαίου 2019 (καθώς και του 2018) διάβασε ο ενδιαφερόμενος

Στην Αναβίωση ΡΟΥΠΕΛ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ οι αναβιωτικές ομάδες : «Στενωπός» (Ελλάδα), «Kampfgruppe «Süden» Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Club for Military Historical Reconstruction «Brothers in Arms»» (Βουλγαρία) και «Deutsches Ffrei-korps Verband» (Ρουμανία).






 

ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν άμεσα είναι:

A ) Γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν συμμετέχει η Αναβιωτική ομάδα του μουσείου Τσαρτσίδη Μιχάλη, τον οποίο ο Δήμος Σιντικής, τίμησε το 2017 σε ειδική τελετή δεόντως, «για την συμβολή του, στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου», καθώς και του Μουσείου του στο Σιδηρόκαστρο?. Αναγνώρισε δηλαδή ο Δήμος, ότι το Μουσείο διατηρεί και προβάλει την ιστορική κληρονομιά του Σιδηροκάστρου, καθώς αποτελεί και «κράχτη» για τους τουρίστες, συμβάλλει στην οικονομία του Σιδηροκάστρου, αφού το επισκέπτονται πάρα πολλοί, αλλά εδώ και δύο χρόνια (2018-2019) ο ίδιος ο Δήμος Σιντικής, το αποκλείει από την κυριότερη, καθώς και του Νομού Σερρών εκδήλωση του, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ???? Έπαψε πλέον να ενδιαφέρει τον Δήμο Σιντικής το Μουσείο? Τι συνέβη από το 2017 που έλαβε χώρα το δρώμενο της Αναβιωτικής ομάδας του Μουσείου Τσαρτσίδη, στην κεντρική στοά και εντυπωσίασε πάρα πολύ και το 2018 και 2019 απαγορεύτηκε η εμφάνισή του, ενώ και χρονικά δεν συνέπιπτε με την αναπαράσταση της μάχης, αλλά και βρισκόταν σε τελείως διαφορετικό χώρο?

Β ) Ο αποκλεισμός της Αναβιωτικής αυτής Ομάδας, από τις τριήμερες εκδηλώσεις της Αναβίωσης του ΡΟΥΠΕΛ, σημαίνει απαξίωση του Μουσείου Τσαρτσίδη και πιστεύω πως το κατανοείτε, αλλά το κυριότερο είναι πως απαξιώνει και «καταισχύνει «ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ», «ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΆ», που μόνον στο Μουσείο αυτό υπάρχουν, και μόνον τα μέλη αυτής της Αναβιωτικής Ομάδας του Μουσείου Τσαρτσίδη φέρουν. Δεν θα πρέπει να τιμώνται από τον Δήμο Σιντικής, δεόντως και «όχι να καταισχύνονται» ?

Γ ) Το Μουσείο Τσαρτσίδη αποτελεί σημαντικό παράγοντα προβολής του Σιδηροκάστρου και θεωρώ πως η απαξίωση του, μέσω του αποκλεισμού της Αναβιωτικής του Ομάδας, από τις τριήμερες εκδηλώσεις της Αναβίωσης, δημιουργεί «κίνδυνο των δημοτικών συμφερόντων» που πρέπει να προασπίσετε. Μπορεί ένα ελάχιστο τμήμα των εκθεμάτων του μουσείου, να εκτίθεται μόνιμα στην κεντρική στοά του ΡΟΥΠΕΛ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εκεί πρέπει να σταματά η προβολή αυτού καθεαυτού του μουσείου. Δεν είναι δυνατόν στις ημερίδες που διοργανώνει ο Δήμος, εδώ και τρία χρόνια, σε πολεμικά μουσεία άλλων πόλεων, προκειμένου να προβάλλει – να διαφημίσει, την Αναβίωση στο Ρούπελ, να χρησιμοποιεί εκθέματα άλλων συλλεκτών και όχι αυτά του τόπου του, τα αυθεντικά του πολεμικού Μουσείου Τσαρτσίδη. Δεν μπορεί στο Σιδηρόκαστρο να παρελαύνουν την παραμονή Γερμανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι κλπ και να αποκλείονται οι Έλληνες Σιδηροκαστρινοί. Υπάρχει λόγος γι αυτή την απαξία? Η τύχη του Μουσείου δεν νομίζω πως πρέπει να κρίνεται από κάποιον ή κάποιους, που ενδεχομένως να διακατέχονται από προσωπικές ή πολιτικές εμπάθειες, ή δεν έχουν και σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ πως είναι χρέος του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει γι αυτό (αν θα συμμετάσχει δηλ. ή όχι στις εκδηλώσεις). Την απόφαση αλήθεια γι αυτόν τον αποκλεισμό, της Αναβιωτικής Ομάδος του Μουσείου Τσαρτσίδη, τα δύο τελευταία χρόνια, την γνωρίζει και την έχει υπογράψει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ή για την τύχη ενός οικονομικού αλλά και ιστορικής σημασίας παράγοντα του Δήμου, αποφάσισε κάποιος που δεν θα έπρεπε ?

Δ ) Αλήθεια, οικονομικά συμφέρει στον Δήμο να καλούνται Αναβιωτικές Ομάδες από Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αθήνα, Πάτρα κλπ και να αποκλείεται η μεγαλύτερη σε μέλη Ελληνική Ομάδα, από το Σιδηρόκαστρο, του ίδιου του Δήμου Σιντικής, που το πλείστον των μελών της είναι Σιντίκιοι και που φυσικά δεν στοιχίζουν ? Πόσοι αλήθεια, από τους χιλιάδες επισκέπτες της Αναβίωσης, περνούν από το Σιδηρόκαστρο, την στιγμή που δεν τους γνωστοποιείται, το μεγάλου ενδιαφέροντος για πολλούς, Μουσείο Τσαρτσίδη, με την δέουσα προβολή, δεν εμφανίζεται στις τριήμερες εκδηλώσεις, αλλά επίσης δεν έχετε εκδηλώσει και κανένα έντονο ενδιαφέρον σαν Δήμος, να το μεταστεγάσετε (όπως είχα ακούσει παλαιότερα από τον Δήμαρχο κ Δομουχτσίδη, στην τέως λέσχη Αξιωματικών) ώστε να αποτελέσει όντως φάρο για τους τουρίστες στο Σιδηρόκαστρο ?

Ε ) Τελευταία ακούγονται αρκετά, για την επιτυχημένη εκδήλωση της Αναβίωσης. Φοβούνται λέει οι διοργανωτές πως θα καταντήσει πανηγύρι και σκέφτονται να γίνεται ανά δύο χρόνια. Ίσως και να μην έχουν άδικο, αφού η ίδια και η ίδια κάθε χρόνο παράσταση, καταντάει ρουτίνα και οι μπύρες, τα καπελάκια οι μπλούζες, αναμνηστικά βέβαια και απαραίτητα, αλλά και ίσως αν θα επιτραπούν και άλλα εμπορεύματα, δώσουν μορφή πανηγυριού. Δεν μας λένε τι φοβούνται. «Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή, αυτοί που το φοβούνται, συμπεριλαμβανομένου και του κ Δημάρχου, να ονοματίσουν ποιον παράγοντα φοβούνται, πως θα καταντήσει την εκδήλωση της Αναβίωσης πανήγυρη». Θα σας πρότεινα κυρία Πρόεδρε να γίνεται 2 και 3 (ίσως και περισσότερες) φορές τον χρόνο η Αναβίωση, την ημέρα όμως της γιορτής της μνήμης του Ρούπελ, που πρέπει όμως να έχει διδακτικό χαρακτήρα και να την παρακολουθήσουν, όλα τα Ελληνικά σχολεία, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά αυτό το τμήμα της πρόσφατης ιστορίας. Αναβίωση όμως δεν μπορεί να είναι μόνον μια αναπαράσταση, με λίγες στιγμές μάχης, που επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, μια φιέστα δηλαδή για εντυπωσιασμό του κοινού που την παρακολουθεί, τείνει να καταντήσει ρουτίνα. Θεωρώ πως ήταν πάρα πολύ σωστή, η αναπαράσταση που περιλάμβανε και την Αναβίωση της καθημερινότητας των ηρώων, όπως την αναβίωσε ο ομάδα Τσαρτσίδη, στην κεντρική στοά, και ότι ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ όπως πιστεύω, χωρίς ουσιαστικό λόγο από τις εκδηλώσεις, αλλά και άλλα δρώμενα . Θα μπορούσε επίσης να πλαισιωθεί η Αναβίωση με πολλές άλλες εκδηλώσεις και δρώμενα από μαθητές σχολείων ώστε να μην είναι μονότονη.

Είναι αφύσικο κυρία πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σιντικής, να προσκαλείται επισήμως η Αναβιωτική Ομάδα του Μουσείου Τσαρτσίδη, από άλλες Περιφέρειες και Δήμους ανά την Ελλάδα, να λάβει μέρος σε εορταστικές εκδηλώσεις και να αποκλείεται από την Βασική εκδήλωση του Δήμου Σιντικής, που πραγματοποιείται στο ΡΟΥΠΕΛ, εκεί δηλαδή ΟΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΕΙ .

Είναι αφύσικο κυρία πρόεδρε να απαξιώνει ο Δήμος, το μοναδικό ίσως αξιοθέατο που διαθέτει αυτή την στιγμή, για προσέλκυση τουριστών στο Σιδηρόκαστρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μεν ως Τουριστική πόλη, με το Βασιλικό Διάταγμα 134/ από 13 Νοέμβρη 1965, αλλά εξέλειπαν οι περισσότεροι λόγοι που την χαρακτήριζαν τουριστική (Τοξωτή γέφυρα Σταυρού, παλιό Ηρώον, Κάστρο στο Ισσάρι σχεδόν άφαντο, νεοελληνικός οικισμός άφαντος, πύργος του Ανδρόνικου αθέατος, ζεστά νερά έχουν τσιμεντοστρωθεί, νότιος καταρράκτης κλειστές οι προσβάσεις από σιδερόπορτες και τοίχους, Βόρειος καταρράκτης απαράδεκτη διαδρομή, κλπ. ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ? ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ? Νομίζω πως χρειάζεται μια πολύ πιο σοβαρή ματιά και κρίση στο θέμα. Θα πρέπει να θυμόμαστε το «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά» και να τα τιμούμε δεόντως. Αποκλείοντας την Αναβιωτική Ομάδα, που φέρει τα όπλα αυτά, δεν καταισχύνονται οι φορείς και τα πρόσωπα, αλλά αυτά καθεαυτά τα όπλα. Ελπίζω πως το θέμα θα εισαχθεί και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα αναμένω απάντησή σας και πιστεύω πως θα δούμε και πάλι στην κεντρική στοά την εμφάνιση της Αναβιωτικής ομάδας, με τα όπλα τα αυθεντικά, καθώς επίσης πως κάποια στιγμή, θα δούμε «ΚΆΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ή ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ»

Μετά τιμής. Ένας απόδημος Σιδηροκαστρινός Τσαταλτζινός Γεώργιος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιντικής κκ Μακάριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Παναγιωτόπουλο Νικόλαο. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ Τζιτζικώστα Απόστολο Αντιπεριφεριάρχη κ Σπυρόπουλο Παναγιώτη Δήμαρχο Δήμου Σιντικής κ .Δομουχτσίδη Φώτιο Αρχηγό Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Λούγγο Ζήση Αρχηγούς Ελάσ. Αντιπολίτευσης κ. Όλγα Φυταγγουρίδου . .κ. Ιωσήφ Παναγιωτίδη κ Ιωαννίδου Μαρία και Όλους τους κυρίους Δημοτικούς Συμβ. του Δήμου Σιντικής ΜΜΕ Ψίθυροι Σιντικής, κ. Κοτάνογλου Μαρία . . Κάστρο Σιντικής κ. Λεωνίδα Κασάπη,
& Θάρρος Σιντικής κ Παναγιώτη Σκαρλάτο

 

ΠολιτισμόςΣιντική: Ερωτηματικά για τον αποκλεισμό της Αναβιωτικής Ομάδας Μιχάλη Τσαρτσίδη από την...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επίσκεψη Λ. Μενδώνη στην Αρμενία – Συνομιλίες με την υπουργό Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Andreasyan

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην...

ΠΚΜ: Ανέλαβε κι επίσημα τα καθήκοντά της η Αθηνά Αηδονά

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στη νέα περιφερειάρχη, Αθηνά...

Αμφίπολη: Το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο – φωτο & video

Κάτι «μαγικό» φαίνεται ότι συμβαίνει τις μέρες του χειμερινού...

Ποια είναι η Αθηνά Αηδονά, η νέα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου Περιφερειάρχη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα