Η εταιρεία Facebook κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για να τερματιστεί αντιδικία με χρήστες της πλατφόρμας που της ζητούν αποζημιώσεις και τόκους διότι επέτρεπε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Cambridge Analytica, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η εταιρεία Facebook κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για να τερματιστεί αντιδικία με χρήστες της πλατφόρμας που της ζητούν αποζημιώσεις και τόκους διότι επέτρεπε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Cambridge Analytica, να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Advertisement
 

Σε έγγραφο που υποβλήθηκε προχθές Παρασκευή σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η Facebook αναφέρεται στην «κατ’ αρχήν συμφωνία» και ζητεί αναστολή των διαδικασιών για 60 ημέρες «προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία γραπτώς και να την παρουσιάσει στο δικαστήριο».

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δεν αναφέρεται στο ύψος της αποζημίωσης που προτίθεται να δώσει, ούτε στους όρους για να κλείσει αυτή η αντιδικία, που ξεκίνησε με συλλογική αγωγή.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο η Meta, η μητρική της Facebook, δεν έκανε κανένα σχόλιο χθες Σάββατο.

Η συμφωνία αναγγέλλεται ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και η γενική διευθύντριά του Σέριλ Σάντμπεργκ, που ανακοίνωσε τον Ιούνιο την παραίτησή της έπειτα από 14 χρόνια στην εταιρεία, αναμένεται να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο ενώπιον της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο.

Στη διαδικασία που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η Cambridge Analytica, που συνδεόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Η Cambridge Analytica —στο μεταξύ έχει κλείσει— συγκέντρωσε και αξιοποίησε, χωρίς τη συναίνεσή τους, προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στα οποία της έδωσε πρόσβαση η πλατφόρμα.

Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να αξιοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί εργαλείο λογισμικού με σκοπό να κατευθυνθεί η ψήφος αμερικανών ψηφοφόρων στον κ. Τραμπ.

Advertisement
ΔΕΗ

Τον Ιούλιο του 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές επέβαλαν στη Facebook πρόστιμο 5 δισεκ. δολαρίων διότι «παραπλάνησε» τους χρήστες της και επίσης επέβαλαν ανεξάρτητο έλεγχο του τρόπου που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, η Facebook ανέστειλε την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε χιλιάδες εφαρμογές για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως τα χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά, περιόρισε τον όγκο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές γενικά και διευκόλυνε για τους χρήστες, την πρόσβαση στις επιλογές και τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά τους δεδομένα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας