9.3 C
Serres

Σχολή Καλών Τεχνών: Εικόνες κτηρίων που δεν τιμούν το ΑΠΘ (φωτο)

Date:

Καθιζήσεις, φθορές και φόβοι ότι τα κτήρια χτίστηκαν πάνω σε ρέμα που επιχωματώθηκε – Καθησυχαστικές οι τεχνικές υπηρεσίες, κινούν διαδικασία γεωλογικής μελέτης -Καθηγητές της Σχολής, αλλά και φοιτητές, «ξεναγούν» το TheOpinion στα κτήρια αυτά και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις.

Κανονικά το ρεπορτάζ αυτό δεν θα έπρεπε να έχει λέξεις. Οι φωτογραφίες της Αφροδίτης Μιχαηλίδου είναι από μόνες τους αρκετές να περιγράψουν την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν σήμερα, κτήρια του ΑΠΘ, τα οποία στεγάζουν τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη.

Την εποχή που, κατά τη διοίκηση του ΑΠΘ, αναζητούνται χώροι για να στεγάσουν τμήματα και… βιβλιοθήκες, υπάρχουν κτήρια του ΑΠΘ στη Θέρμη που όχι μόνο δεν τιμούν το πανεπιστήμιο, αλλά η όψη τους και μόνο είναι αρκετή για να εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για την ασφάλεια όσων τα χρησιμοποιούν. Κι όλα αυτά σε κτήρια που η ανέγερσή τους ολοκληρώθηκε μόλις το 2000.

Δεκάδες φοιτητές και διδάσκοντες της Σχολής Καλών Τεχνών κινούνται καθημερινά σε χώρους, που είτε από κατασκευαστικά λάθη και κακοτεχνίες είτε (και) λόγω του αμμώδους εδάφους της όλης έκτασης, έχουν υποστεί καθιζήσεις.

Καθηγητές της Σχολής, αλλά και φοιτητές, «ξεναγούν» το TheOpinion στα κτήρια αυτά και ζητούν άμεσα παρεμβάσεις. Όπως επισημαίνουν, και στο παρελθόν έχουν ενημερώσει εγγράφως και αρκετές φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΠΘ, χωρίς να έχει γίνει κάποια παρέμβαση. Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς οι καθιζήσεις και οι φθορές που έχουν προκληθεί είναι χειρότερες από κάθε άλλη φορά.
Η ανησυχία τους εντάθηκε από την πληροφορία που είχαν ότι ενδεχομένως στην έκταση περνούσε ρέμα, το οποίο επιχωματώθηκε. Όπως λένε, όταν έγινε η τελευταία πραγματογνωμοσύνη το 2021, με μια μηχανικό από το τμήμα της Τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, έγινε γνωστό και επίσημα ότι στο κέντρο κάτω από τα τέσσερα κτήρια, υπάρχει ρέμα.

ph1 1 6

Δύο χρόνια επίσημης εγκατάλειψης
Φοιτητές και καθηγητές επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις μετά τα lockdowns και βρήκαν τα κτήρια σε ακόμη πιο κακή κατάσταση από πριν. Όπως εξηγούν στο TheOpinion, οι ρωγμές στους τοίχους είχαν μεγαλώσει, τα ταβάνια έσταζαν και οι ρίζες των φυτών είχαν καταφέρει να σπάσουν κι άλλα πλακάκια.

ph2 1 7
ph3 1 5

Τα αιτήματα των φοιτητών αλλά και των καθηγητών για παρέμβαση της διοίκησης στο άκρως ακατάλληλο κτίριο, είναι τακτικά. Το μόνο που «διόρθωσαν» οι άνθρωποι του ΑΠΘ, ανεξάρτητα με τα δεκάδες προβλήματα, ήταν τα πατώματα εντός των κτιρίων, τα οποία καθαρίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, από τα χρώματα και τις μπογιές.

ph4 1 5

Επικίνδυνες εγκαταστάσεις κοντά σε εύφλεκτα υλικά
Σε ένα από τα τέσσερα κτήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΑΠΘ υπάρχει υπόγειος σταθμός ρεύματος της ΔΕΗ. Το μόνο που χωρίζει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση με τους φοιτητές είναι δύο πόρτες.

ph5 1 3

Δίπλα από ένα από τα εργαστήρια του τμήματος υπάρχει λεβητοστάσιο. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκτός από δύο μεγάλες ρωγμές στους τοίχους, που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουν, η διαρροή νερού εντός του χώρου, έρχεται να εμπλουτίσει τη λίστα με τις βλάβες.

ph6 1 1
ph7 1 1

Τα κτήρια μπάζουν και οι τοίχοι ξεφλουδίζουν
Όλα τα υπόγεια των κτηρίων ήταν σχεδιασμένα να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών τα υπόγεια μετατράπηκαν σε εργαστήρια.

Κι όμως, εκεί που δεκάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά ώρες για την τέχνη τους, τα νερά πλημμυρίζουν τα πατώματα και οι τοίχοι ξεφλουδίζουν από την υγρασία.

ph8 1
ph9 1

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η βροχή έχει καταστρέψει τη δουλειά των φοιτητών, παίρνοντας μαζί της όλες εκείνες τις ώρες που χρειάστηκαν για να την ολοκληρώσουν.






Εντός των κτηρίων, οι περισσότεροι τοίχοι είναι βαμμένοι μέχρι ένα σημείο. Όπως τονίζει στο TheOpinion ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργος Διβάρης, αυτό συμβαίνει γιατί οι φοιτητές μπαίνουν στην διαδικασία να προσέχουν διαρκώς τον χώρο που δουλεύουν, ακόμα και στην περίοδο των εξεταστικών. Είναι σοκαριστικό το ότι ένας φοιτητής του τμήματος υποχρεούται να βάψει μόνος του τον χώρο που θα παρουσιάσει την πτυχιακή του εργασία, μιας και το πανεπιστήμιο δεν ενδιαφέρεται για αυτό!

ph10 1
ph11 1
ph12 1

Το ιστορικό
«Μπήκαμε στα νέα κτήρια το 1999 με 2000. Παρόλο που ήταν νέες κατασκευές, και μάλιστα χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους, οι κακοτεχνίες ήταν ορατές από τότε. Προσωπικά, ως επισκέπτης καθηγητής τότε, που ήμουν και επόπτης κτηρίων, αρνήθηκα να υπογράψω την παραλαβή. Φανταστείτε ότι σε λίγο παίρνω σύνταξη, και ακόμη τα προβλήματα στα κτήρια όχι μόνο υπάρχουν, αλλά έχουν επιδεινωθεί τόσο που πλέον νομίζω έχουν καταστεί επικίνδυνα. Τι θα γίνει σε περίπτωση μιας σεισμικής δόνησης;», αναρωτιέται ο κ. Διβάρης.
«Ούτε εγώ, ούτε το Τμήμα παραλάβαμε επισήμως τότε τα κτήρια αυτά (τέσσερα εργαστήρια και ένα του Μουσικού).

Αρχικά, δια γυμνού οφθαλμού ήταν ορατή η ευτέλεια των υλικών, ενώ για παράδειγμα τα μάρμαρα στη μελέτη προβλεπόταν να είναι της καλύτερης ποιότητας, αυτά που τελικά τοποθετήθηκαν ήταν ευτελή. Αν θυμάμαι καλά, στο ΑΠΘ είχε υποβληθεί τότε και πρόστιμο μετά από έλεγχο που έγινε, καθώς όπως είπα, οι πόροι ήταν ευρωπαϊκοί.

Λίγο μετά, άρχισαν οι καθιζήσεις. Καθιζήσεις στα πεζοδρόμια περιμετρικά των κτηρίων, τα οποία δεν είχαν οπλιστεί επαρκώς και υπέστησαν καθιζήσεις. Αυτές όμως προκάλεσαν και ρωγμές και καταστροφές σε ό,τι στηριζόταν πάνω τους. Να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι υπήρχε ένα τοιχίο με διακοσμητικά τούβλα στο κτήριο της Χαρακτικής, το οποίο γκρεμίστηκε τελείως», λέει.

ph13 1
ph14 1
ph15 1

«Σύμφωνα μάλιστα με τον νέο κανονισμό», προσθέτει ο καθηγητής, «ουσιαστικά οι υποχρεώσεις και η ευθύνη για την ασφάλεια των κτηρίων, μετατίθεται στους διευθυντές των εργαστηρίων. Δηλαδή, άλλοι θα βρουν τον μπελά τους, αν κάτι γίνει. Άλλοι θα έχουν κάνει το λάθος, σαν τον σταθμάρχη στα Τέμπη».

Τι λένε οι Τεχνικές Υπηρεσίες
Ενήμερες για το θέμα είναι οι τεχνικές υπηρεσίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο TheOpinion ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών, Νίκος Μανουσαρίδης, σε εξέλιξη είναι γεωλογική μελέτη για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα με το έδαφος της έκτασης όπου είναι κτισμένα τα κτήρια, καθώς, όπως λέει, υπάρχει περίπτωση εκεί να περνούσε ρέμα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ξεκινούν εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών που ευλόγως, όπως λέει, και μόνο οπτικά είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

«Πήγα ο ίδιος για αυτοψία την περασμένη εβδομάδα στα κτήρια. Οι φθορές είναι πράγματι εμφανείς. Το πρόβλημα βρίσκεται στις αναβαθμίδες, ας πούμε στο πλακόστρωτο, στα πεζοδρόμια που έχουν κτιστεί γύρω από τα κτήρια. Φαίνεται ότι στις αναβαθμίδες αυτές δεν υπήρξε, κατά την κατασκευή τους, κατάλληλη συμπίεση στο χώμα και ως εκ τούτου έχουν πάθει πλέον καθιζήσεις», τόνισε ο κ. Μανουσαρίδης.

Ορατές δια γυμνού οφθαλμού είναι όμως και ρωγμές σε διάφορα σημεία. «Δεν είναι κάτι ανησυχητικό», είπε και πρόσθεσε: «στο κυρίως κτήριο, στις κολόνες, στα πέλματα, δεν φαίνεται κάποια ζημιά, τουλάχιστον οπτικά. Όμως σε αυτά τα πλακόστρωτα, υπάρχουν καθιζήσεις με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία, όπως σε ένα σκαλοπάτι να έχει δημιουργηθεί ακόμη και τρύπα».

Ο κ. Μανουσαρίδης πιθανολογεί ότι στην έκταση υπήρξε ρέμα και έγινε επιχωμάτωση, αν κρίνει κανείς και από την κλίση του εδάφους, αλλά και από το «αμμουδερό», όπως είπε, έδαφος. «Σε κάθε περίπτωση τρέχει διαγωνισμός για γεωλογική μελέτη που θα μας δείξει την ποιότητα του εδάφους, ενώ θα προχωρήσουμε και σε μερική αποκατάσταση αυτών των εμφανών φθορών», προσθέτει ο κ. Μανουσαρίδης.

Πηγή theopinion.gr

ΕλλάδαΣχολή Καλών Τεχνών: Εικόνες κτηρίων που δεν τιμούν το ΑΠΘ (φωτο)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ένοπλος ξαφρίζει κοσμηματοπωλεία σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη με Porsche

Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση ένοπλου ληστή σε 2...

Μικροκινητικότητα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξουμε

Για την μικροκινητικότητα μίλησε ο δημοσιογράφος, ειδικός στο θέμα...

Κιβωτός: Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον π. Αντώνιο

Με συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα