Σκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

Από ταπετσιέρης στη Βουλή, ένας από τους πιο πετυχημένους Καραγκιοζοπαίχτες στη χώρα. Ο Γιάννης Λιάγκος δημιούργησε το πρώτο του θέατρο σκιών για τη μικρή του κόρη και από τότε, έκανε στροφή στην επαγγελματική του πορεία, ωθούμενος από την αγάπη του για την παράδοση, απέκτησε το δικό του εργαστήριο τέχνης όπου δημιουργεί φιγούρες θεάτρου σκιών και δίνει παραστάσεις με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη.

Το θέατρο σκιών «Αιτωλός» ξεκίνησε μέσα από το παιχνίδι, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Λιάγκος και «συγκεκριμένα άρχισα να παίζω παραστάσεις για την κόρη μου, της άρεσαν πολύ και εγώ ήθελα να τη μυήσω στον κόσμο του θεάτρου σκιών, καθώς πίστευα ότι μέσα από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη θα μπορέσει πιο εύκολα να μάθει ιστορία, μουσική, τέχνες, εκφράσεις και συναισθήματα. Πραγματικά η κόρη μου με αυτό τον τρόπο διασκέδαζε και παράλληλα, διεύρυνε και τις γνώσεις της. Γενικά το θέατρο σκιών στηρίζεται στο συναίσθημα, στις κινήσεις και στην έκφραση του λόγου».

Σκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

Ήμουν ταπετσιέρης στη Βουλή, είμαι αυτοδίδακτος

«Αυτοδίδακτος είμαι, ήμουν ταπετσιέρης στη Βουλή, σιγά σιγά άρχισα να προμηθεύομαι τα υλικά, ξύλο, κόντρα πλακέ και τις διαφάνειες όπου ζωγραφίζω τις φιγούρες και κάποιες φωτοτυπίες, κυρίως όταν προκύπτουν ανάγκες για τις ιστορίες στο θέατρο των σκιών. Αυτό που έχω παρατηρήσει από την πρώτη στιγμή, στην κόρη μου και γενικά σε όλα τα παιδιά είναι ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να παίζουν με τις φιγούρες, παρά να βλέπουν τις παραστάσεις. Έτσι, φτιάξαμε ένα εργαστήριο κατασκευής φιγούρας», επισημαίνει.

Με το μεράκι και την προσήλωσή του στην τέχνη του θεάτρου σκιών, ο Γιάννης Λιάγκος έγινε πολύ γρήγορα γνωστός. Μάλιστα, αποτελεί και πρώτη επιλογή της αρχιεπισκοπής Αθηνών για εκδηλώσεις. «Κάνουμε πολλές παραστάσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Για παιδιά με κινητικά προβλήματα, για τα παιδιά στο Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά, για να τα στηρίξουμε ψυχολογικά και να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν έστω και για λίγο το σοκ που είχαν υποστεί. Το εργαστήριο δημιουργίας που έχουμε, έχει ως στόχο να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με την παράδοση και το θέατρο σκιών, αλλά και για να έχουμε τη δυνατότητα να δωρίσουμε φιγούρες σε εκδηλώσεις όπου παίζουμε και συμμετέχουν μικρά παιδιά και άτομα με ειδικές ξεχωριστές αναγκες».

Σκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

Οι τουρίστες και το θέατρο σκιών

Αναφερόμενος στη σχέση τουρισμός και θέατρο σκιών, είπε «γενικά οι τουρίστες όταν βλέπουν το θέατρο σκιών και τις φιγούρες του Καραγκιόζη πραγματικά ενθουσιάζονται, αισθάνονται ότι γνωρίζουν την παράδοση του τόπου μας. Ειδικά τα παιδιά απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο τις παραστάσεις και μάλιστα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις φιγούρες. Πολλές φορές αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν με τις φιγούρες και εξηγούμε πώς πρέπει να τις κρατούν και να κάνουν τις κινήσεις. Είναι πολύ ενθουσιασμένα τα παιδιά όταν κρατούν τις φαγούρες περισσότερο από όταν παρακολουθούν τις παραστάσεις».




Babis

«Το πιο δύσκολο κομμάτι βέβαια είναι η μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά, καθώς δεν υπάρχουν οι λέξεις ”χαντακωμένο”, ”λιμοκοντόρος”, ”θα σε στουπήξω”, βέβαια τις περισσότερες φορές τα βρίσκουμε κάνοντας πολλά γέλια και ρωτάνε επίμονα πώς γίνονται οι κινήσεις ακριβώς. Εγώ τους εξηγώ πως το μόνο που χρειάζονται είναι η ελευθερία. Θα πρέπει να παίζουν όπως τους αρέσει και προσπαθώ σιγά σιγά να τους δείχνω με απλό και κατανοητό τρόπο, πώς πρέπει να μιλάνε, δηλαδή πώς να διαχειρίζονται τη φωνή τους, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν και τα συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη, η ένταση, ο θυμός και η αγάπη», όπως εξηγεί.

Σκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

«Τα καλοκαίρια παίρνουμε στις διακοπές τον μπερντέ του Καραγκιόζη και την παρέα του και στήνουμε παραστάσεις για τα πιτσιρίκια, παρακολουθούν με ενθουσιασμό τις παραστάσεις και παράλληλα περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους. Τα επόμενα σχέδια μου είναι να πραγματοποιήσω παραστάσεις για την ομογένεια στην Αμερική και σε άλλα μέρη όπου ζουν οι Έλληνες. Θεωρώ ότι τους λείπει η ελληνική παράδοση και το αυθόρμητο χαμόγελο», υπογραμμίζει ο Γιάννης Λιάγκος.

Σκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απο τον Γιάννη Λιάγκο

ΠολιτισμόςΣκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Η Βεγγέρα»: Μια σαρκαστική κωμωδία ηθών γεμάτη ανατροπές και παρεξηγήσεις στο Θέατρο Χώρος από 3 Μαΐου

Η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, ένα έργο «οδοστρωτήρ» όπως...

Αντιπυρική και αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού

Με δίκτυο πυροπροστασίας και αντικεραυνική εγκατάσταση θωρακίζει το υπουργείο...

Έθιμα του Μάη: Ο Ζαφείρης, τα μαγικά ξόρκια & το αμίλητο νερό

 Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και είναι από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Στην αρχαιότητα οι εκδηλώσεις γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα, είτε για τον Διόνυσο και

Διεθνής Έκθεση Φωτογραφίας «Time to Show My Art 2025 Athens Edition» με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες διεθνείς φωτογραφικές εκθέσεις που...

Τελευταία Νέα