Date:
Ομαδικά πυρά δέχθηκε χθες η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο από το ΔΝΤ και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα να μην επιχειρήσει να αναστρέψει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά,
αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ένα μήνυμα αρνητικό για τις αγορές, οι οποίες θα την τιμωρούσαν με την άρση της εμπιστοσύνης τους, σε μία εύθραυστη περίοδο.
Το ΔΝΤ επεφύλασσε μία μάλλον δυσάρεστη, αλλά μάλλον όχι έκπληξη στην Αθήνα, με την δημοσιοποίηση της έκθεσή της για την βιωσιμότητα του χρέους.
Από την μία λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά βραχυπρόθεσμα και από την άλλη λέει οποιοδήποτε λοξοδρόμισμα θα σημάνει αυτόματα άρση της περιορισμένης εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Στουρνάρας που με συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις.
Ουσιαστικά και οι δύο λένε ένα και μοναδικό πράγμα. Πιθανή αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά μειώσεις στις συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά θα σημάνουν έξοδο από τις αγορές πριν ακόμη μπούμε σε αυτές.
Ας δούμε όμως περιγραμματικά τι λένε οι δύο παρεμβάσεις.
Προτρέπει την κυβέρνηση να μην κάνει κανένα πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Μάλιστα «καλωσορίζει» τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν πλήρως το δημοσιονομικό πακέτο του 2019 και 2020, το οποίο περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου έναν χρόνο αργότερα. Το Ταμείο επίσης κάνει ειδική αναφορά στα εργασιακά και συνιστά να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο τομέα, φρενάροντας ουσιαστικά τα σενάρια που διακινούνται τελευταίως και θέλουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ειδική αναφορά γίνεται μάλιστα και στον εκλογικό κύκλο που ανοίγει στην Ελλάδα και δεν διστάζει να εκφράσει και τις ανησυχίες του για τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως μπορεί να έχει αυτός για την οικονομία αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς θα υπάρξει ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας και πιθανή αντιστροφή ορισμένων θετικών παραγόντων που μπορεί να στηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη.
Αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Ταμείο δεν τους αποδέχεται και θεωρεί ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν σε μακροχρόνιο ορίζοντα και αυτός άλλωστε είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο πιστεύει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Παράλληλα προτείνει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση στον τομέα των δαπανών, με περιορισμό των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω της δέσμευσής της για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει αναλάβει.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, στις δηλώσεις του τόνισε ότι το Ταμείο θα διατηρήσει την ετήσια έκθεση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία.