17.5 C
Serres

Σκρέκας: Ετοιμάζουμε θεσμικό πλαίσιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση ενέργειας

Date:

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο

Θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων για υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και για αποθήκευση ενέργειας θα ετοιμαστεί μέχρι τον Ιούνιο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το υπουργείο αυξάνει τη δραστηριοποίησή του για να αναπληρώσει την όποια υστέρηση εμφανίζει η χώρα μας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα δοθεί χρόνος και χώρος στη λειτουργία πιλοτικών έργων ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, η «Μήδεια» έδειξε πως έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΕ έχει σχεδιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, ορίζοντας ότι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Τόνισε δε ότι στη χώρα μας οι επενδύσεις εστιάζονται κυρίως σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά.

«Όμως, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, αλλά και με άλλες χώρες.

«Σοβαρή η μελέτη για τα θαλάσσια αιολικά»
Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε ως σοβαρή μελέτη αυτή που προετοίμασε η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά, η οποία θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο και επισήμανε ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, μέσω σοβαρών επενδύσεων που, με βάση τα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης των διαχειριστών, υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ.


«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ, όπως είπε, το υπουργείο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε τον Ιούνιο του 2021 να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο Νορβηγός πρέσβης, Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν, δήλωσε ότι είναι ο καιρός για να μετατρέψει η Ελλάδα το υπεράκτιο δυναμικό σε επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, σχεδιάζεται και ένα επενδυτικό σεμινάριο στο Όσλο για ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Πηγή ΑΠΕ

ΟικονομίαΣκρέκας: Ετοιμάζουμε θεσμικό πλαίσιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

H MYTILINEOS δημιουργεί τον Next Generation Energy Solutions Provider 100% εξαγορά της UNISON

Η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA,...

H MYTILINEOS υποστηρίζει το πρόγραμμα FemStem για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων γυναικών στον χώρο του STEM

Γυναίκες επιστήμονες ήδη πρωτοστατούν στην πρωτοποριακή έρευνα σε όλο...

Alpha Bank: Στην νησιωτική Ελλάδα για περαιτέρω στήριξη της Τουριστικής Ανάπτυξη

Ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ οι νέες χρηματοδοτήσεις το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα