9.2 C
Serres

Σκρέκας: Πολύ σημαντικό έργο ο IGB – Αρχίζει μια νέα εποχή στη συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας

Date:

«Πολύ σημαντικό έργο» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τον υπό κατασκευή διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας IGB, επισκεπτόμενος, σήμερα το μεσημέρι τον μετρητικό σταθμό του έργου στην Κομοτηνή, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Αλεξάντερ Νικόλοφ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε κρίσιμους καιρούς, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να ασκούν πολλές πιέσεις στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση του έργου θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

«Μια νέα εποχή αρχίζει στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας από τον τομέα της ενέργειας για το καλό των δύο λαών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος μαζί με τους κ.κ. Πέτκοφ και Νικόλοφ ξεναγήθηκαν στον υπό κατασκευή μετρητικό σταθμό της Κομοτηνής από στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας AVAX και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών.

IGB

«Εκπροσωπώντας, σήμερα, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκα τον καλό φίλο της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Πέτκοφ και τον ομόλογό μου, τον υπουργό Ενέργειας. Επισκεφτήκαμε το εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που διασυνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, ενός αγωγού μήκους 182 χλμ, που αναβαθμίζει συνολικά γεωπολιτικά την περιοχή, βοηθάει στο να διαφοροποιηθούμε και να απεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των δύο χωρών μας. Ενισχύει επίσης τη ρευστότητα στη μεταφορά ενέργειας και αυτό πιέζει τις τιμές ενέργειας προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως «παράλληλα, εξασφαλίζουμε την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας μέσα από τον ενεργειακό κλάδο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στη νέα διασυνδετική γραμμή Ελλάδας- Βουλγαρίας Maritsa East 1 (BG)- Νέα Σάντα (EL), επισημαίνοντας πως η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης «σχεδόν τετραπλασιάζει τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς Βουλγαρία και Ελλάδα και αντίστροφα, με σκοπό τη μείωση των τιμών ενέργειας και την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχει η κάθε χώρα».

IGB 1

«Ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας ξεκινώντας από τον ενεργειακό κλάδο», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σκρέκας, εξηγώντας πως «έχουμε κι άλλα σχέδια» καθώς οι δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, «έχουν προκαλέσει τεράστια κρίση στην ενέργεια και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός, «μέσα από την ανάπτυξη των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες προσπαθεί να καταστεί ως ένας πόλος ενεργειακής σταθερότητας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και πετυχαίνοντας παράλληλα «αυτό που τελικά θέλουμε για την ελληνική οικονομία αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά».

Κ. Πέτκοφ- Ο IGB μας δίνει τη διαφοροποίηση που χρειαζόμαστε

Τη σημασία του έργου εξήρε, από την πλευρά του, και ο  πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, υπογραμμίζοντας ότι «μας δίνει τη διαφοροποίηση που όλοι ελπίζουμε να δούμε».





«Η διαφοροποίηση αυτή», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είναι «σημαντική τόσο για τη Βουλγαρία ώστε να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό αέριο, το μοναδικό που μπορούμε τώρα να πάρουμε, καθώς και για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί μεγάλη εξαγωγική δυναμική καθώς ο αγωγός διέρχεται του ελληνικού εδάφους, αλλά και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Πέτκοφ ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Ενέργειας για το γεγονός ότι εργάστηκαν πολύ σκληρά και αποτέλεσμα αυτής της στενής συνεργασίας ήταν «τους τελευταίους τρεις μήνες να έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδο απ’ ό,τι έναν ολόκληρο χρόνο πριν».

IGB σκρεκας βουλγαρια1

Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και σημείωσε πως ενόσω η Βουλγαρία θα εισάγει φυσικό αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό θα μπορεί ταυτόχρονα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και αυτή είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου (συνεκτικού) συστήματος: η κάλυψη των αναγκών μιας χώρας από την άλλη και αντίστροφα, δημιουργώντας «μια κοινή οικονομική περιοχή, όπου θα αισθανόμαστε πιο ισχυροί, με μεγαλύτερες δυνατότητες διαφοροποίησης (σ.σ. στις πηγές ενέργειας), πιο αποτελεσματικοί».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι έλαβε την υπόσχεση από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ότι το έργο θα έχει περατωθεί ώς τον Ιούνιο. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι έτσι θα γίνει».
«Αυτό το έργο είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε και ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ, επισημαίνοντας πως το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αμοιβαία ανάπτυξη των δύο χωρών και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα τους. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι προχωράει επίσης με γοργούς ρυθμούς και το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας

Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), με κατασκευάστρια εταιρεία την AVAX, έχει μήκος 182 χλμ, διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 5 bcm. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας, καθώς ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγόρα.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕλλάδαΜακεδονίαΣκρέκας: Πολύ σημαντικό έργο ο IGB - Αρχίζει μια νέα εποχή στη...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Όλες οι αλλαγές για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 1η Ιανουαρίου 2025

Η μη καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και...

Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα επόμενα χρόνια η αγορά της Ευρώπης, αλλά και...

Ν. Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατάρτιση σε κλάδους αιχμής μέσω ΔΥΠΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται η επιχορήγηση της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα