Σκύλος και γάτα στο ίδιο σπίτι; Tips για αρμονική συμβίωση!
Date:
Μια κοινή πεποίθηση αποτελεί η αιώνια έχθρα μεταξύ σκύλου και γάτας. Ο μύθος, λοιπόν, τους θέλει πράγματι δύο ορκισμένους εχθρούς και η πραγματικότητα πολλές φορές τον ενισχύει.
Το πιθανότερο είναι πως έχετε δει κάποιον σκύλο να γρυλίζει και να γαυγίζει σαν τρελός σε μια γατούλα, η οποία προσπαθεί να αμυνθεί.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαμάχη κορυφώνεται τόσο, ώστε να καταλήξει σε ένα άγριο κυνηγητό.
Τι γίνεται όμως αν είστε ιδιοκτήτες και των δύο; Ή αν θέλετε να προσθέσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας και ανησυχείτε για το πως μπορούν να συμβιώσουν κάτω από την ίδια στέγη;
Καταρχάς, ψυχραιμία! Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση για όλους.
Εάν οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, θα μπορέσετε τελικά να κάνετε τους δύο τετράποδους φίλους σας να συμφιλιωθούν μεταξύ τους, ή τουλάχιστον να ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε πιο αναλυτικά ορισμένα χρήσιμα Tips για αρμονική συμβίωση με σκύλο και γάτα μαζί.
Ταιριάζουν σαν χαρακτήρες;
Εάν δεν έχετε φέρει στο σπίτι το νέο μέλος της οικογένειας σας ακόμη, καλείστε να επιλέξετε προσεκτικά. Θα πρέπει να βρείτε ένα με χαρακτήρα ανάλογο του κατοικίδιου που ήδη έχετε.
Κάποιες ράτσες σκύλου έχουν ένα έντονα ανεπτυγμένο κυνηγετικό ένστικτο και θα προσπαθούν πάντοτε να κυνηγήσουν και να πιάσουν τη γάτα.
Εάν ανήκετε στην παραπάνω περίπτωση, σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερο να αναβάλλετε την υιοθεσία μια και καλή.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, μια δραστήρια γατούλα, με παιχνιδιάρικη διάθεση αναμένεται να τα πάει περίφημα με έναν εξίσου ενθουσιώδη σκυλάκο. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να μη βλέπουν ο ένας τον άλλο ανταγωνιστικά.
Αντίστοιχα, μια μεγαλύτερη σε ηλικία που θέλει μονάχα την ησυχία της δεν θα έχει πρόβλημα με έναν εξίσου υπερήλικο σκύλο. Ίσα ίσα, που θα κρατούν συντροφιά ο ένας στον άλλον.
Ώρα για μάθημα!
Για να τιθασεύσετε το ένδοξο κυνηγετικό παρελθόν – και παρόν – του τετράποδου φίλου σας, θα χρειαστεί να τον εκπαιδεύσετε και να του μάθετε ορισμένες βασικές εντολές, όπως είναι οι «κάτσε», «έλα» και «άστο».
Μετά το πέρας του μαθήματος, καλείστε να δοκιμάσετε την αξιοπιστία του. Βάλτε στο παιχνίδι μερικούς αντιπερισπασμούς και αντικείμενα που του τραβάνε το ενδιαφέρον.
Έχετε κατά του τον τελικό σκοπό σας: να ακολουθεί πιστά αυτές τις βασικές εντολές, ακόμη κι όταν είναι η γάτα σας μπροστά. Μην τον αφήσετε όμως από το λουρί μέχρι να δείτε πως υπακούει!
Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία, μην ανησυχείτε. Μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Εξάλλου, κάποια ζωάκια απαιτούν τους λεπτούς χειρισμούς ενός ειδικού.
Ανακατευθύνετε την συμπεριφορά
Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος να περιορίσετε μια προβληματική συμπεριφορά εκ μέρους του είναι να ξεκινήσετε από νωρίς και να την ανακατευθύνετε.
Έτσι, λοιπόν, μόλις τον δείτε πως αρχίζει να κυνηγάει την γάτα, πείτε του όχι. Τοποθετήστε τον σε ένα δωμάτιο ολομόναχο για μερικά λεπτά, μέχρι να ηρεμήσει.
Το σημαντικότερο όλων είναι να βρείτε κάτι να απασχολήσετε την προσοχή του, αντί για τη γάτα σας. Ζητήστε του να έρθει σε εσάς ή να το αφήσει. Αν σας υπακούσει, δώστε του μια λαχταριστή λιχουδιά.
Ακόμη κι αν είναι ήρεμος κοντά της από την αρχή, μην ξεχνάτε να του πείτε έναν καλό λόγο. Μην τον αφήνετε όμως τελείως λάσκα. Έχετε τον από κοντά με το λουρί του.
Διασφαλίστε επίσης πως η γάτα σας έχει έναν άμεσο τρόπο διαφυγής. Προμηθευτείτε ένα ψηλό γατόδεντρο, ή κρησφύγετο, μερικά ράφια, ώστε να μπορεί να απομακρύνεται όταν αισθάνεται ότι απειλείται.
Ορισμένοι εκπαιδευτές συνιστούν να του δίνετε μικρά κομματάκια από τα αγαπημένα του snacks κάθε φορά που βρίσκεται κοντά της και είναι ήρεμος. Έτσι, θα συνδέσει την παρουσία της στο χώρο με τις λιχουδιές!
Αποφύγετε την βαρεμάρα
Η αλήθεια είναι πως ένας ενεργητικός και δραστήριος σκύλος είναι πιθανότερο να προβεί σε κάποιου είδους ανεπιθύμητη ενέργεια απέναντι της.
Για αυτό, μην παραλείπετε να του δίνετε τις κατάλληλες ευκαιρίες να εκτονώνεται. Βγάζετε τον τακτικά βόλτα, παίζετε μαζί του τα αγαπημένα του παιχνίδια και μαθαίνετε του νέα κόλπα.
Το ίδιο ισχύει και για τη γάτα σας. Παίζετε μαζί της και φροντίστε να κρατάτε ζωντανό το ενδιαφέρον της και προπαντός, μακριά από εκείνον.
Να θυμάστε πως όσο πιο πολύ διασκεδάζουν και εκτονώνονται, τόσο λιγότερες είναι πιθανότητες να στραφούν ή να εμπλακούν σε έναν καυγά, απλά και μόνο επειδή βαριούνται.
Συστηθείτε και πάλι από την αρχή
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τους συστήνετε μεταξύ τους από την αρχή.
Δοκιμάστε να τους κρατήσετε για λίγο σε χωριστά δωμάτια. Έτσι, δεν θα μπορούν να βλέπουν, να ακούν ή να μυρίζουν ο ένας τον άλλον. Κρατήστε τους χώρια ακόμη και την ώρα του φαγητού.
Στη συνέχεια, βάλτε τους στον ίδιο χώρο. Κρατήστε τους όμως σε απόσταση, χρησιμοποιώντας μια ειδική διαχωριστική πύλη. Συνεχίστε να τους ταΐζετε χώρια. Επαναλάβετε μέχρι να μειωθούν δραματικά τα άσχημα επεισόδια.
Μόλις δείτε πως έχουν ηρεμήσει τα πράγματα, μπορείτε να τους φέρετε σε επαφή. Κρατήστε τον σκύλο σας με λουρί, κοντά σας και φροντίστε να επιβλέπετε πάντοτε την πρόοδο τους.
Πάνω από όλα, αξίζει να έχετε κατά νου πως όλη η παραπάνω διαδικασία μπορεί να κρατήσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και ολόκληρους μήνες!
Δεν είναι βλέπετε και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να τιθασεύσετε το έντονο ταπεραμέντο του κατοικίδιου σας και να το φέρετε σε επαφή με έναν ορκισμένο εχθρό του.
Μην αποθαρρύνεστε όμως. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και θα δείτε πως στο τέλος θα μπορέσετε να συμβιώσετε όλοι μαζί αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη.
Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του blog για κατοικίδια Allaboutpets.gr, Ευχαριστούμε θερμά το Epilogestv για την φιλοξενία!