Τη σημασία της βιωσιμότητας ως βασικού άξονα της επιχειρηματικής στρατηγικής και όχι ως απλής επιλογής, ανέδειξε η Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ... Περισσότερα

Σοφία Εφραίμογλου: Η βιωσιμότητα πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τη σημασία της βιωσιμότητας ως βασικού άξονα της επιχειρηματικής στρατηγικής και όχι ως απλής επιλογής, ανέδειξε η Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη.

Μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και το Athens Columbia Global Center στο ΙΜΕ, με θέμα την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την εταιρική βιωσιμότητα, η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι η σχετική Οδηγία της Ε.Ε. (CS3D) αλλάζει ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών. «Δεν ζητά πλέον μόνο ανάπτυξη και κέρδος, αλλά και ανάληψη ευθύνης για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων και των αλυσίδων εφοδιασμού σε ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον», τόνισε.

Όπως εξήγησε, η προσαρμογή αυτή δεν αποτελεί απλή τεχνική αλλαγή, αλλά συνολικό μετασχηματισμό του εταιρικού μοντέλου, με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία που στηρίζεται σε μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες, χωρίς να πλήξει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ασία, όπου τα πρότυπα είναι λιγότερο αυστηρά. «Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα, πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Advertisement

Η Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ ξεκαθάρισε ότι το επιμελητήριο έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη μετάβαση των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα απαιτεί νέες δεξιότητες, ισχυρότερη διακυβέρνηση και στενότερη συνεργασία, εντός και εκτός συνόρων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, σημείωσε: «Η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο τη συμμόρφωση. Είναι ζήτημα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με εργαζόμενους, πελάτες, επενδυτές και κοινωνία. Η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν είναι προαιρετικές, είναι καθοριστικές. Οι εταιρείες που θα την ενσωματώσουν πραγματικά στο DNA τους δεν θα επιβιώσουν απλώς – θα ευδοκιμήσουν».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπουργείο Οικονομικών: Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2025

25/09/25 6:44 μμ

Υπουργείο Οικονομικών: Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025

Η ΕΛΣ εγκαινιάζει επίσημα τη σεζόν 2025/26 με την όπερα «Τζοκόντα»

25/09/25 6:43 μμ

Η ΕΛΣ εγκαινιάζει επίσημα τη σεζόν 2025/26 με την όπερα «Τζοκόντα»

Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου από τον ΕΦΕΤ

25/09/25 6:37 μμ

Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου από τον ΕΦΕΤ

«Αθλόραμα Στίβου»: Διήμερο αθλητικής δράσης στην «καρδιά» των Σερρών

25/09/25 6:34 μμ

«Αθλόραμα Στίβου»: Διήμερο αθλητικής δράσης στo κέντρο της πόλης

Σοφία Εφραίμογλου: Η βιωσιμότητα πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης

25/09/25 4:59 μμ

Σοφία Εφραίμογλου: Η βιωσιμότητα πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης

Τροχαίο με 11χρονο στην Ηγουμενίτσα: Είχε σκοτωθεί κι η θεία του σε συγκλονιστικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

25/09/25 4:50 μμ

Τροχαίο με 11χρονο στην Ηγουμενίτσα: Είχε σκοτωθεί κι η θεία του σε συγκλονιστικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Πώς να φτιάξετε αυγά ποσέ για light γεύματα

25/09/25 4:46 μμ

Πώς να φτιάξετε αυγά ποσέ για light γεύματα

Δωρεάν τα φάρμακα σε ασθενείς με αναπηρία όρασης 80% και άνω – Νέα ΚΥΑ

25/09/25 4:37 μμ

Δωρεάν τα φάρμακα σε ασθενείς με αναπηρία όρασης 80% και άνω – Νέα ΚΥΑ

Οργανώστε τα ντουλάπια της κουζίνας χωρίς αχρείαστες αγορές: Οι πιο απλές ιδέες

25/09/25 4:30 μμ

Οργανώστε τα ντουλάπια της κουζίνας χωρίς αχρείαστες αγορές: Οι πιο απλές ιδέες

AMoS Film Festival: Το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου με επίκεντρο τη θάλασσα - 9-12 Οκτωβρίου 2025, Αλόννησος

25/09/25 4:25 μμ

AMoS Film Festival: Το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου με επίκεντρο τη θάλασσα – 9-12 Οκτωβρίου 2025, Αλόννησος

Ρομποτική χειρουργική, γονιδιακές θεραπείες και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του 6ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Thessaloniki Revision Course in Ophthalmology»

25/09/25 4:23 μμ

Ρομποτική χειρουργική, γονιδιακές θεραπείες και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του 6ου «Thessaloniki Revision Course in Ophthalmology»

Η Ελληνική γλώσσα “ζωντανεύει” στη Βενετία (audio)

25/09/25 4:21 μμ

Η Ελληνική γλώσσα “ζωντανεύει” στη Βενετία

Σχολιάστε

3 × ένα =