Σοφία Ζαχαράκη: Δεν θα μείνει τίποτα κρυφό στην υπόθεση των Τεμπών – Προσβάλλομαι πάρα πολύ με την καταγγελία της συγκάλυψης
Καλεσμένη στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤΝews με τον Απόστολο Μαγγηριάδη ήταν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και μίλησε για τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σε ερώτηση για τον αν περίμενε τόσο μεγάλη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι δεν περίμενε τόση συμμετοχή. «Έγιναν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν μπορείς να βάλεις πολιτικές ετικέτες και ταμπέλες», είπε χαρακτηριστικά.
«Ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση και πάρα πολλοί άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν. Ήταν πάρα πολλές παλιές μου συμμαθήτριες εκεί. Καταλαβαίνω ότι ήταν κάτι που ενώνει στη λογική της διερεύνησης, αλλά κι ενός εύλογου προβληματισμού γιατί όταν έχεις και παιδιά, εμείς είμαστε και το αρμόδιο υπουργείο, ασχολούμαστε πολύ με τη νεολαία, με τα μικρά παιδιά, με την παιδική προστασία. Ξυπνάει το συναίσθημα ή το άκουσμα αν ήταν και το παιδί μου εκεί, ένας συγγενής μου ή το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο και τους πολίτες, ειδικά όταν χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες του κράτους», προσέθεσε.
«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό σε αυτήν την υπόθεση»
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι όλη αυτή η ένδειξη διαμαρτυρίας αφορά μόνο το ζήτημα του δυστυχήματος στα Τέμπη ή μπορεί να εκφράζει μια γενικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια για μια σειρά θεμάτων για την κυβέρνηση όπως για το κόστος ζωής στην Ελλάδα, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, για την παιδεία ευρύτερα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απάντησε:
«Έχουμε δει πολλές φορές και στο παρελθόν στην Ελλάδα. Μας έχουν πληγώσει και πολλές εξ αυτών συναντήσεις πολλών διαφορετικών ομάδων, οι οποίες βρέθηκαν και στην πάνω και στην κάτω πλατεία με διαφορετικά αιτήματα. Δεν ήταν κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι εδώ πέρα επικράτησε αυτό το οποίο ήταν και ο αρχικός σκοπός. Ήταν μια απαίτηση έτσι ώστε να ακουστεί το αίτημα, το οποίο είναι αίτημα και του πρωθυπουργού και κάθε μέλους της κυβέρνησης και κάθε μέλους της Ελληνικής Βουλής να ακουστεί και να λάμψει η αλήθεια.
Η κυρία Ζαχαράκη είπε πως «είναι πεπεισμένη ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό σε αυτήν την υπόθεση».
Ακόμα τόνισε πως «αν κάποιος πήγε εκεί με διαφορετικό σκοπό από το αίτημα να λάμψει η αλήθεια, είναι λάθος η πλατφόρμα που έχει βρει. Γιατί εδώ πέρα μιλάμε για γονείς τους οποίους σέβεσαι απόλυτα, για συγγενείς που θέλουν να μάθουν την αλήθεια, αλλά και για πάρα πολλούς πολίτες οι οποίοι κρατούν το χέρι, συμπαραστέκονται. Και λέμε και εγώ δίπλα σου».
«Προσβάλλομαι πάρα πολύ με την καταγγελία της συγκάλυψης»
Σε ερώτηση αν σέβονται όλοι τους γονείς των θυμάτων Τεμπών και αν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη θέλησε να στείλει ένα έμμεσο μήνυμα σε υπουργούς η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για «μία δύσκολη υπόθεση ακόμα και να τη διαχειρίζεσαι στον δημόσιο λόγο».
«Είναι και το συναίσθημα που μπορεί να σε κάνει να υψώνει τη φωνή, να αντιπαρατίθεται, να αντιπαρατίθεται, γιατί προσωπικά προσβάλλομαι πάρα πολύ με την κατηγορία και την καταγγελία της συγκάλυψης. Δεν μπορώ να δεχτώ πως κάποιος οποιοσδήποτε μπορεί αυτή τη στιγμή να υποστηρίζει ότι μπορεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός να θέλει να συγκαλύψει ποιον και γιατί;», προσέθεσε.
«Άρα πολλές φορές ξέρετε τι λέω. Ότι μπορεί η ένταση ή το να υψώνει τη φωνή να έρχεται γιατί είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή και ένα συλλογικό τραύμα που εν τέλει πρέπει όλοι να διαχειριστούμε. Γιατί και οι πολιτικοί δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από πολίτες που σκεφτόμαστε το Αν βέβαια δεν είμαστε κοινωνικοί σχολιαστές, ούτε πολιτικοί σχολιαστές και με το αν δεν γράφεται ιστορία, είμαστε εδώ να πράξουμε έτσι ώστε να διασφαλιστεί ένα πλαίσιο που να μπορούν να λειτουργούν κυρίως οι υπηρεσίες και δη οι μεταφορές στην Ελλάδα. Ακόμη καλύτερα», προσέθεσε.
Η κυρία Ζαχαράκη απάντησε ερώτηση για το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσπιστία σε επίπεδο κοινωνίας για το τι μπορεί να περιείχε αυτή η εμπορική αμαξοστοιχία. Ο πρωθυπουργός, 15 μέρες μετά το ατύχημα, απέκλεισε την οποιαδήποτε περίπτωση να κουβαλούσε ένα άλλο φορτίο. Χθες, είπε κάτι τελείως διαφορετικό… Άρα, πώς μπορείς να πείσεις μια ολόκληρη κοινωνία που περιμένει απαντήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι ξέρεις κάτι;
«Πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός είχε πει το εάν και το εφόσον και πέρυσι και σύμφωνα με τα συμπεράσματα αλλά και την πληροφορία που είχε από την εταιρεία. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι κάθε φορά το συγκείμενο και η πληροφορία κάνουν τη διαφορά», είπε αρχικά.
«Ο πρωθυπουργός κοίταξε τον κόσμο στα μάτια»
«Ο πρωθυπουργός χθες τι έκανε; Κοίταξε τον κόσμο στα μάτια. Δεν κρύφτηκε και δεν το κάνει ποτέ. Νομίζω ότι είναι και ένα πολιτικό, αν θέλετε, πρώτο παράδειγμα ανδρός, ο οποίος κάθε φορά, σε οποιαδήποτε στιγμή χρειάζεται να συνομιλήσει με τον Έλληνα πολίτη, είναι εκεί και μπαίνει μπροστά σε αυτό το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει και μεγάλο διχασμό ή μεγάλη αντίδραση, την οποία σίγουρα θα πρέπει αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε. Όχι με τη λογική απλά να προλάβουμε ή να διαχειριστούμε ανθρώπους», προσέθεσε.
Όσον αφορά το ζήτημα της συγκάλυψης είπε πως «όταν πηγαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατόπιν αιτήματος του εφέτη ανακριτή και λέει πρέπει να ακούσω τα πάντα, πρέπει να ακούσω ποιος μίλησε, τι είπε» και στη συνέχεια «φέρνει τη διάταξη η οποία ψηφίζεται στη Βουλή μόνο δυστυχώς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας… αναρωτιέμαι γιατί δεν ψήφισαν και τα άλλα κόμματα αυτή τη λυτρωτική θα έλεγα διάταξη για το κομμάτι της».
Σε ερώτηση για το αν το πόρισμα του Πολυτεχνείου τον επόμενο μήνα, όταν θα έρθει βγάλει ως συμπέρασμα ότι τα έλαια που κουβαλούσαν τα έλαια σιλικόνης που κουβαλούσαν οι δύο ατμομηχανές των αμαξοστοιχιών δεν μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το μανιτάρι έκρηξης, το ερώτημα θα είναι τι το προκάλεσε και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για να καταλάβουν τι προκάλεσε τη σύγκρουση η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απάντησε:
«Ας περιμένουμε πρώτα απ όλα να έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Ζήτησε ο ίδιος ο εφέτης να πάμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να γίνει ακριβώς η διαδικασία αυτή διερεύνησης. Και έκανε και κάτι άλλο. Έχει στείλει δείγματα στο Λονδίνο σε πάρα πολλά εργαστήρια, δηλαδή εκτός Ελλάδος. Το βασικό προφανώς είναι το πόρισμα που αναμένουμε. Ας περιμένουμε λοιπόν να φτάσουμε εκεί και να δούμε ακριβώς αυτά τα οποία μας είχαν ενημερώσει», προσέθεσε.
«Αυτή τη στιγμή πάνω από 250 δικηγόροι συνηγορούν με στοιχεία. Συνθέτουν όλη αυτή την εικόνα την οποία ο εφέτης ανακριτής συλλέγει. Και πραγματικά πιστεύω σε αυτό τον πλούτο των στοιχείων και αυτοί εκπροσωπούν και τους γονείς.
Τα 250 αιτήματα αυτά έχουν καταθέσει οι γονείς για περαιτέρω διερεύνηση, αυτή τη στιγμή έχουν γίνει δεκτά για διερεύνηση από τον ανακριτή και επαναλαμβάνω ότι θα είναι μια λυτρωτική διαδικασία κυρίως για την αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο αυτής, για όλη την κοινωνία και για καθεμία και καθέναν από εμάς, να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο τι συνέβη εκείνο το βράδυ που χάσαμε αυτές τις ανθρώπινες ζωές», είπε ακόμα.
«Και βέβαια το πώς μπορεί να αποκατασταθεί. Και επιτρέψτε μου σε αυτό να δίνω ιδιαίτερη σημασία η σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, καθώς τα θέματα καθημερινότητας που μπορεί κάποιος να νιώθει μια δυσαρέσκεια. Το ζήτημα της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες τις οποίες λαμβάνουμε από το κράτος και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ανώτερους ανθρώπους, είναι πρώτιστης σημασίας», συμπλήρωσε.
Ακόμα αναφέρθηκε σε τρία βασικά σημεία, στα οποία έχει καθορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωταρχική αρχή για τη λειτουργία της κυβέρνησης.
«Πρώτα απ όλα να διευκολύνει με κάθε τρόπο τη διερεύνηση και την έρευνα που γίνεται αυτή τη στιγμή από τον εφέτη ανακριτή, οποιοδήποτε και αν είναι το περιεχόμενο. Το έχουμε κάνει ήδη με διατάξεις που επαναλαμβάνω στους Έλληνες πολίτες και μπορούν να το ελέγξουν», είπε αρχικά.
«Δεύτερο πράγμα οπωσδήποτε να μην επιχειρήσει και αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ μιας επικοινωνιακής φύσεως διαχείριση. Αυτό γιατί είπαμε αυτή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τρίτον, να διασφαλίσω όσο γίνεται καλύτερα και το κομμάτι της υλοποίησης των συμβάσεων που δυστυχώς είχαν καθυστερήσει πάρα πολύ».
Για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης
Στη συνέχεια η κυρία Ζαχάρακη αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αρχικά απάντησε σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει κάποιο σχέδιο να ομογενοποιηθεί με κάποιον τρόπο η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης;
«Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα του ελληνικού κράτους. Εμείς έχουμε τον οργανισμό τον επιδομάτων, τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία έγιναν ένας οργανισμός. Καταγράφονται, Δεν είναι όλα ψηφιοποιημένα. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα ότι προσπαθούμε να επιλύσουμε μια μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση ενός επιδόματος που ακόμα έχει μείνει έσχατο», είπε αρχικά.
Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένας ενιαίος ψηφιακός φορέας για τα επιδόματα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. «Στόχευση όμως είναι του ίδιου του πρωθυπουργού, του Υπουργείου Οικονομικών και του Εργασίας να βλέπουμε σε μια ομογενοποιημένη θα έλεγα πλατφόρμα, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο αυτό το τι παίρνει ο κάθε πολίτης. Πιστεύω ότι θα χρειαζόμαστε ένα χρόνο γι αυτό», είπε ακόμα.
«Προσπαθούμε και θα το κάνουμε ακόμη περισσότερο να αυξήσουμε και τα ποσά που δίνουμε πιο στοχευμένα. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε περισσότερη δικαιοσύνη με την ομογενοποίηση και σίγουρα καλύτερα στόχευση», προσέθεσε.
Στη συνέχεια απάντησε για το αν ο προσωπικός βοηθός σε άτομα με αναπηρία πρόκειται να επεκταθεί.
«Η στόχευση και η κατεύθυνση του πρωθυπουργού ήταν να μπορέσουμε να βρούμε από το 2026 και μετά τους πόρους. Θα είναι στην αρχή και πάλι έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή 1.270 συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία, με αναπηρία που έχει ποσοστό 67% και πάνω, έχουν έναν προσωπικό βοηθό», είπε ακόμα.
Για την επέκταση ωραρίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η κυρία Ζαχαράκη είπε πως «το σκεφτόμαστε σε πιλοτικό πλαίσιο, δηλαδή σε 100 σε σύνολο 1.500 δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη την επικράτεια γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θέλει πολύ μεγάλη διαβούλευση και με τους εργαζόμενους, αλλά σίγουρα με τη λογική του ΕΣΠΑ, πάλι με ανθρώπους συμβασιούχους που μπορούν να αξιοποιηθούν».
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», είπε: «Είμαστε ουσιαστικά 3 υπουργεία σ αυτό το πρόγραμμα, κυρίως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το πρώτο βήμα θυμίζω για αυτούς που μας ακούν ότι μπαίνεις μέσα στο recovery, κάνεις την αίτηση για βεβαίωση επιλεξιμότητας. Αυτή τη στιγμή έχουν μπει περίπου 105.000 αιτούντες και αιτούντες. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πάρουν τη βεβαίωση επιλεξιμότητας», είπε.
«Από τις 10.000 περίπου έχουν αξιολογηθεί. Φανταστείτε ότι περίπου 7.500 θα πάρουν τη βεβαίωση επιλεξιμότητας», συμπλήρωσε.