Date:
Οργισμένος ο Σωτήρης Τσιόδρας – Οι προτάσεις των λοιμωξιολόγων για να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Συγκίνηση προκαλούν οι φωτογραφίες από τη μεταφορά των ηλικιωμένων που βρέθηκαν χθες θετικοί στον κορονοϊό στο κέντρο φροντίδας «Αττική». Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 και οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται από νωρίς το πρωί στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο», σύμφωνα με το newsbeast.gr.
Συνεργεία του δήμου Αθηναίων πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η μονάδα φροντίδας, εφαρμόζοντας τα σχετικά πρωτόκολλα.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τους 40, κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Ο κορονοϊός δεν παίζει». Αυτό ήταν το δραματικό μήνυμα του Τάκη Παναγιωτόπουλου, ομότιμου καθηγητή Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μετά τα νέα κρούσματα στο γηροκομείο.
«Πρόκειται για εξαιρετικό περιστατικό δεν υπάρχει αμφιβολία» σχολίασε εκτιμώντας ότι η δομή ενδέχεται να κλείσει. «Θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Ποιοι ήρθαν σε επαφή με ποιους. Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση θα μας οδηγήσει στο καλύτερο, πρέπει να δούμε ψύχραιμα την αλληλουχία των γεγονότων και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega, δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο.
«Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα» επισήμανε.
Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει.
«Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα. Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο» εξήγησε.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει όπως είπε ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».
Περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο
Στο κέντρο φροντίδας τέθηκαν από χθες το βράδυ σε ισχύ περιοριστικά μέτρα (η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια). Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου:
Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από 30-09-2020 στις 21:00 έως και τις 9 Οκτωβρίου στις 21:00.
Οργή Τσιόδρα: «Η Αθήνα δεν πάει καλά»
Από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκαν τα κρούσματα στο γηροκομείο έσπευσε στο σημείο ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο γηροκομείο ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κατάσταση που συνάντησε, ενώ εκτίμησε -δεδομένου και του απαγορευτικού στα επισκεπτήρια- πως η διασπορά του ιού προήλθε από προσωπικό.
«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως γίνεται από το προσωπικό. Σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80% είναι κατακεκλιμένοι, καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε, αλλά συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραμε. Η Αθήνα δεν πάει καλά, η Θεσσαλονίκη πάει καλά», είπε ο λοιμωξιολόγος.
Οι δύο προτάσεις των λοιμωξιολόγων για να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Η ανησυχία για την επόμενη ημέρα εντείνεται και λόγω της αδυναμίας της τήρησης των ήδη υφιστάμενων μέτρων, της παραβίασης των κανόνων και των φαινομένων συνωστισμού, στοιχείων δηλαδή που δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών παρά τις συνεχείς συστάσεις και προειδοποιήσεις των ειδικών αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό ζήτημα με χαλαρότητα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δέσμη μέτρων, τα κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει τεθεί ως επόμενο βήμα, η καθολική χρήση μάσκας (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και το σφράγισμα των πλατειών, ειδικά στην περιοχή της Αττικής.
Και αυτό γιατί, τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν θέλει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και καταλαβαίνει ότι πρέπει να επιχειρηθεί να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ιού με παρεμβάσεις, όπου απαιτείται.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν: το να κλείνει νωρίτερα η εστίαση, στις 10 ή στις 11, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σενάρια που εξετάζονται σοβαρά από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Η ακτινογραφία των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (30.09) 354 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 195 στην Αττική. Από αυτά τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 25 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικότερα οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα:
195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή
5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.