Θα ξεκινήσει στις 12:00 από το υπουργείο Πολιτισμού και θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του. Όπως μάλιστα εξήγγειλε την Πέμπτη 4/3 στις 12:00 θα πραγματοποιήσει ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Θα ξεκινήσει στις 12:00 από το υπουργείο Πολιτισμού και θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας

Advertisement
 

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του. Όπως μάλιστα εξήγγειλε την Πέμπτη 4/3 στις 12:00 θα πραγματοποιήσει πορεία από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Εργασίας με σύνθημα «Συλλογικές Συμβάσεις παντού».

Στην ανακοίνωση του, που όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει τίτλο «Το τοπίο μέχρι σήμερα», το ΣΕΗ αναφέρει:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πορεία από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Εργασίας- Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 ώρα 12:00

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο πια, σε αυτή την «κατάσταση εξαίρεσης», παρακολουθούμε καθαρά πως η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο όλες τις παθογένειες των επαγγελμάτων μας, κι φέρνει έτσι, νομοτελειακά, μία πρωτοφανή συσπείρωση στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Βλέπουμε τη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, τη μαζικοποίηση των σωματείων μας και αυτό γιατί εκ των γεγονότων καταλαβαίνουμε πια ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα, αλλά και την συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι να είμαστε όλοι μαζί.

Όλον αυτό τον καιρό, δεν υπάρχει ποτέ μια επαρκής εξήγηση, ούτε από την πολιτεία, ούτε από την υγειονομική επιτροπή, όσον αφορά το γιατί οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και αυτοί στους οποίους μπορούν να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παραμένουν κλειστοί, ενώ ταυτόχρονα – μεταξύ άλλων – στοιβαζόμαστε καθημερινά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσο κι αν φωνάζουμε, στους δρόμους, τα Υπουργεία, ή τα social media, ο Πολιτισμός παραμένει κάτι, με το οποίο δεν θα μπορούμε να ασχοληθούμε, αν δεν λύσουμε πρώτα άλλα «σοβαρότερα» θέματα…

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι στοχοποιημένοι, από την ίδια την κυβέρνηση, ως «άναρχος» κλάδος, ως κλάδος της «μαύρης εργασίας», σαν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας, την αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ή για την εργασιακή επισφάλεια και το ανύπαρκτο προστατευτικό πλαίσιο που επιτρέπει την “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανασφάλειας και με την δημιουργικότητά μας σε καταστολή, ζούμε τώρα την έκρηξη των θαρραλέων και επώνυμων καταγγελιών, που ξεκίνησε πρώτα στον χώρο του Αθλητισμού για να ακολουθήσει ο χώρος του Πολιτισμού (και ευελπιστούμε το παράδειγμα αυτό να συνεχίσει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους), αλλά κι ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης, προστασίας και στήριξης προς τους καταπιεζόμενους, που βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της εργασιακής αυθαιρεσίας, ας επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους και μαζί το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο – όποιος – κώδικας δεοντολογίας θα δημιουργηθεί από εμάς τους εργαζόμενους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις και θα αποκτήσει την εφαρμόσιμη ισχύ που απαιτείται.

Με όλα αυτά ως δεδομένα και με κυρίαρχο σύνθημα μας, «Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!» κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Advertisement
ΔΕΗ

Στήριξη, ενθάρρυνση και χειραφέτηση όλων των θυμάτων και των καταπιεζόμενων.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού. Μόνο αυτές διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.
Περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης να οριστεί όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα (σήμερα, 1η Μαρτίου ακόμα δεν έχουμε πληροφόρηση για το πότε θα πιστωθούν οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου!). Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων). Επιπλέον, διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
Διασφάλιση απόδοσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.
Δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

σε όλα τα θύματα και τις/τους καταπιεζόμενες/ους που βάλλονται ανήθικα πανταχόθεν. Είμαστε μαζί τους και ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν
στο αίτημα των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων για άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές των σχολών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους του εργαζόμενους στον Πολιτισμό, όλα τα αδελφά σωματεία και την Ομοσποσπονδία, όλους τους σπουδαστές, να πορευτούν μαζί μας (τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού)

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021- Συγκέντρωση 12:00 Υπουργείο Πολιτισμού

«…να ιδούμε αν η άνοιξη θα συνδράμει τα όνειρά μας.»- Νίκος Καρούζος.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

23/10/25 9:55 μμ

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»

23/10/25 9:52 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»