SOS από τους επιστήμονες για την έξαρση της µηνιγγίτιδας τύπου Β
Date:
Aσπίδα προστασίας για τη µηνιγγίτιδα τύπου Β συνιστούν οι επιστήµονες, µετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσµάτων το τελευταίο χρονικό διάστηµα.
Η περίοδος αυτή θεωρείται κρίσιµη, καθώς η άνοιξη είναι η εποχή κατά την οποία η νόσος καταγράφει υψηλή κινητικότητα.
Εχουν ήδη καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστηµα τρία κρούσµατα, µεταξύ των οποίων ήταν ένα βρέφος 14 µηνών στην Ηλιούπολη, που διέφυγε τον κίνδυνο, και ένα αγοράκι Ροµά 5 ετών, που νοσηλεύεται αυτή την περίοδο στο Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης σε κρίσιµη κατάσταση. Το παιδί προσβλήθηκε πριν από λίγες ηµέρες από µηνιγγίτιδα Β και η κατάστασή του εξελίχθηκε ραγδαία, µε αποτέλεσµα να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκοµείου σε κωµατώδη κατάσταση. Πρέπει να επισηµανθεί ότι είναι το τρίτο κρούσµα µηνιγγίτιδας που καταγράφεται φέτος την άνοιξη σε όλη τη χώρα.
Η µηνιγγίτιδα είναι µία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία και µπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωµατικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόµα και τον θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Εχει διαπιστωθεί ότι ένα στα δέκα άτοµα που προσβάλλονται από µηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ ένα στα πέντε άτοµα που επιβιώνει εµφανίζει µόνιµες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή µαθησιακές δυσκολίες.
Η µηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου, που προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσµατα στη χώρα µας, είναι η µηνιγγίτιδα τύπου Β.
Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συµπτώµατα µοιάζουν µε αυτά της απλής γρίπης (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαµψία, εµετός, φωτοφοβία, αιµορραγικό εξάνθηµα), δηµιουργώντας την εσφαλµένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγηµα που «θα περάσει γρήγορα», ενώ µπορεί µέσα σε µόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόµα και στον θάνατο.
Η πρόληψη
Η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού είναι κρίσιµη εποχή για την εµφάνιση της νόσου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσµατα. Η ασθένεια µεταδίδεται εύκολα µε καθηµερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισµα. Λαµβάνοντας υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου µηνιγγίτιδας Β ασυµπτωµατικά και µπορεί να το µεταφέρει σε νεαρά µέλη της οικογένειας µέσω καθηµερινών συνηθειών, όπως ένα απλό φιλί, η πρόληψη µέσω του εµβολιασµού αποτελεί αναµφισβήτητα τη µόνη αποτελεσµατική λύση.
Ο εµβολιασµός
Οι επιστήµονες επισηµαίνουν ότι ο αποτελεσµατικότερος τρόπος προστασίας απέναντι στη µηνιγγίτιδα Β είναι ο έγκαιρος εµβολιασµός. Η σύσταση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σηµασία, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις Ελλήνων επιστηµόνων της Εθνικής Σχολής Δηµόσιας Υγείας, µέχρι το 2020 τα περιστατικά µηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν στη χώρα µας κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της νόσου κατά 40%.
Το εµβόλιο κατά της µηνιγγίτιδας Β είναι διαθέσιµο στη χώρα µας από το 2014. Εντάχθηκε στους πίνακες εµβολιασµών των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 µηνών, ενώ συνιστάται και για τις οµάδες υψηλού κινδύνου. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, οι οποίες έχουν εντάξει το εµβόλιο στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράµµατα Εµβολιασµών -επιπροσθέτως των οµάδων υψηλού κινδύνου- συνιστούν και αποζηµιώνουν το εµβόλιο για όλο τον υγιή πληθυσµό και κατά προτεραιότητα για βρέφη ηλικίας έως ενός έτους.
Πρέπει να επισηµανθεί ότι ο εµβολιασµός κατά των υπόλοιπων τύπων µηνιγγίτιδας είναι εξίσου σηµαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη νόσο της µηνιγγίτιδας Β, που ευθύνεται για το µεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών στη χώρα µας. εδοµένης της σοβαρότητας της νόσου, η πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη.
madata.gr