Προς παράταση οδηγείται η δήλωση ΟΣΔΕ 2025, καθώς η υποχρεωτικότητα του ΑΤΑΚ στην οριστικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Για τον λόγο αυτό το ΥΠΑΑΤ οδηγείται στη λύση να άρει ... Περισσότερα

Σοβαρά προβλήματα λόγω ΑΤΑΚ: Τον προβληματισμό τους εκφράζουν ο αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι και το Επιμελητήριο Σερρών

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Προς παράταση οδηγείται η δήλωση ΟΣΔΕ 2025, καθώς η υποχρεωτικότητα του ΑΤΑΚ στην οριστικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις.

Για τον λόγο αυτό το ΥΠΑΑΤ οδηγείται στη λύση να άρει την υποχρεωτικότητα του ΑΤΑΚ για οριστικοποίηση και να την μετακινήσει στην υποχρεωτικότητα για πληρωμή, αναγκάζοντας τον αγρότη να υποβάλλει ΑΤΑΚ και να γίνεται διασταύρωση μέσω του Ε9. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι με Ε9 και ΑΤΑΚ είναι προβληματικοί και δεν εγκρίνονται από την Ε.Ε. σύμφωνα με έγγραφο που έχει στείλει στις 12 Φλεβάρη του 2025, με πολλούς ιδιοκτήτες ουσιαστικά να μη μπορούν να έχουν γεωργικές αποδείξεις για τα αγροτεμάχια που κατέχουν.

Στην κοινή επιστολή, που απέστειλαν  προς το αρμόδιο Υπουργείο όσο και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και οι επτά(7) Δήμαρχοι της Π.Ε Σερρών τονίζουν τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους  για τις σοβαρές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν από την υποχρεωτική εφαρμογή της αναγραφής του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου Κτηματολογίου) σε όλα τα αγροτεμάχια που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, ιδίως στον Νομό Σερρών.

Ο Νομός Σερρών, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή με εκτεταμένο κάμπο και ιδιαίτερες συνθήκες γεωκτημονολογικής δομής, αντιμετωπίζει πλήθος αντικειμενικών δυσκολιών στην εξεύρεση ή και την ύπαρξη ΑΤΑΚ για όλα τα δηλούμενα αγροτεμάχια, για λόγους που περιλαμβάνουν:
1. Απουσία αναδασμών στις περισσότερες περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα την ύπαρξη χιλιάδων μικρών, κατακερματισμένων και συχνά ασαφώς οριοθετημένων τεμαχίων.
2. Εκτεταμένες πρακτικές άτυπων ανταλλαγών αγροτεμαχίων μεταξύ αγροτών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η συγκέντρωση καλλιεργειών σε ενιαίες ζώνες, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
3. Μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε αρκετές περιοχές και σημαντικά προβλήματα ταυτοποίησης τεμαχίων με το Ε9.
4. Πολλαπλές περιπτώσεις πολυτεμαχισμού και συνιδιοκτησιών, που καθιστούν την εξαγωγή έγκυρου ΑΤΑΚ σχεδόν αδύνατη.
5. Μη αποδοχή κληρονομιών από κληρονόμους, με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα να μην εμφανίζονται καθόλου στο Ε9 και να μην έχουν αποδοθεί ΑΤΑΚ.
6. Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που διαμένουν στο εξωτερικό ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διοικητικές απαιτήσεις.
7. Αγροτεμάχια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους Δήμους ή στην Εκκλησία, για τα οποία δεν είναι εφικτή η άμεση καταχώριση ΑΤΑΚ από τους χρήστες (αγρότες/μισθωτές).

Σύμφωνα με στοιχεία των γεωπόνων και των δηλωτών του ΟΣΔΕ στον Νομό Σερρών, αν εφαρμοστεί αυστηρά η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ για όλα τα αγροτεμάχια, εκτιμάται ότι περίπου το 50% της καλλιεργήσιμης έκτασης δεν θα μπορέσει να δηλωθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζική απώλεια δικαιωμάτων και ενισχύσεων, πλήττοντας άμεσα τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία του τόπου.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την αναστολή ή την ελαστική εφαρμογή του μέτρου, με:
– δυνατότητα προσωρινής αναγραφής τεμαχίων χωρίς ΑΤΑΚ, – αποδοχή υπεύθυνων δηλώσεων ή παραχωρητηρίων στις περιπτώσεις μη ιδιοκτησίας,
– αναγνώριση της γεωργικής πραγματικότητας στις περιοχές χωρίς κτηματολόγιο ή με σοβαρές διοικητικές εκκρεμότητες.

Η εφαρμογή οριζόντιων και αυστηρών προϋποθέσεων σε έναν νομό με τόσο ιδιαίτερη γεωργική φυσιογνωμία κινδυνεύει να επιφέρει κοινωνική και οικονομική ασφυξία στον πρωτογενή τομέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άγρια επίθεση σε οδηγό τρόλεϊ στον Πειραιά – Τρεις άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν μέσα στο όχημα

15/09/25 10:50 πμ

Άγρια επίθεση σε οδηγό τρόλεϊ στον Πειραιά – Τρεις άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν μέσα στο όχημα

Περίπατος μνήμης στα ιστορικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης - Τόπος πένθους και κοινωνικής ζωής

15/09/25 10:37 πμ

Περίπατος μνήμης στα ιστορικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης – Τόπος πένθους και κοινωνικής ζωής

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών σε ομογενείς

15/09/25 10:23 πμ

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών σε ομογενείς

Φρουρούμενοι νοσηλεύονται 36χρονη και 34χρονος μετά από αιματηρό επεισόδιο

15/09/25 10:16 πμ

Φρουρούμενοι νοσηλεύονται 36χρονη και 34χρονος μετά από αιματηρό επεισόδιο

Παραμένει στο Νο 27 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς

15/09/25 10:12 πμ

Παραμένει στο Νο 27 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Άρχισε στη ΛΔ Κονγκό ο εμβολιασμός για να αναχαιτιστεί η νέα επιδημία του Έμπολα

15/09/25 10:08 πμ

Άρχισε στη ΛΔ Κονγκό ο εμβολιασμός για να αναχαιτιστεί η νέα επιδημία του Έμπολα

Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού στοίχισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη

15/09/25 10:04 πμ

Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού στοίχισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη

EY: Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη - Στο ιστορικό κτήριο «Ματαράσσο-Αλτσέχ» στα Λαδάδικα

15/09/25 9:44 πμ

EY: Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη – Στο ιστορικό κτήριο «Ματαράσσο-Αλτσέχ» στα Λαδάδικα

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του - Κατασχέθηκαν 15 20λιτρα δοχεία

15/09/25 9:38 πμ

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του – Κατασχέθηκαν 15 20λιτρα δοχεία

"Καλημέρα Ελλάδα": Πρεμιέρα με... Γιώργο Παπαδάκη

15/09/25 9:33 πμ

“Καλημέρα Ελλάδα”: Πρεμιέρα με… Γιώργο Παπαδάκη

Με την εκλογή προεδρείου η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15/09/25 9:24 πμ

Με την εκλογή προεδρείου η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δολιοφθορά στο σύστημα τηλεδιοίκησης καταγγέλλει ο ΟΣΕ

15/09/25 9:20 πμ

Δολιοφθορά στο σύστημα τηλεδιοίκησης καταγγέλλει ο ΟΣΕ