24.8 C
Serres

Σουηδία: Με την ανοσία της αγέλης τα πάει καλύτερα από χώρες της Ευρώπης

Date:

«Η Σουηδία νίκησε τον κορονοϊό αρνούμενη να προχωρήσει σε Lockdown», σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι «μπορεί να αποφευχθεί το δεύτερο κύμα πανδημίας καθώς καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον Μάρτιο, ήτοι μόλις 28 ανά 100.000 άτομα».

 

Ο αριθμός αυτός, όπως αναφέρει η Daily Mail, είναι μικρότερος από το ποσοστό μόλυνσης στη Μεγάλη Βρετανία όπου καταγράφονται 69 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα.

Η Σουηδία, ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εφάρμοσε αυστηρά μέτρα περιορισμού στην αρχή της πανδημίας.

Ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Niels Bohr στην Κοπεγχάγη, Kim Sneppen, δήλωσε ότι η Σουηδία μπορεί να έχει ξεπεράσει την πανδημία καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Σουηδοί έχουν δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας.

Αρχικά, η πολιτική που ακολούθησε η χώρα, επικρίθηκε καθώς στην αρχή της πανδημίας κατέγραψε μια αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητάς που ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Δανία και δέκα φορές από εκείνη της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

 

1 98 2

Τον Απρίλιο καταγράφηκαν 115 θάνατοι σε 24 ώρες, με περισσότερους από τους μισούς να σημειώνονται σε κέντρα φροντίδας. Ωστόσο, σήμερα ο μέσος όρος των επτά ημερών έχει μηδενιστεί.

Ο επιδημιολόγος Anders Tegnell που έχει δεχθεί κριτική για την στρατηγική της Σουηδίας, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι τα μέτρα υγιεινής ήταν «εξίσου αποτελεσματικά» με το lockdown.

Η Σουηδία διατήρησε ανοιχτά τα σχολεία για παιδιά κάτω των 16 ετών, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων και κάλεσε τα άτομα άνω των 70 και τις ευάλωτες ομάδες να αυτοαπομονωθούν.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν σημαντικά το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής η Σουηδία δεν έχει καταγράψει τις απότομες αυξήσεις νέων κρουσμάτων όπως έγινε στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία τον τελευταίο μήνα.

Εντούτοις, περίπου 1.200 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι καταγράφηκαν από την Παρασκευή σε σύγκριση με περίπου 200 κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από την αύξηση των τεστ, τονίζει σήμερα η Δημόσια Αρχή Υγείας.

«Ο κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε με κάποιο τρόπο», είπε ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, που σχεδιάζει τη στρατηγική κατά της πανδημίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Δεν έχει επηρεάσει το σύστημα υγείας, ακόμη. Ο αριθμός των νέων ασθενών στις ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τέγκνελ τόνισε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα μέτρα για την πρωτεύουσα.

«Έχουμε συζητήσεις με τη Στοκχόλμη σχετικά με το αν χρειάζεται να εισαγάγουμε μέτρα για να μειώσουμε τη διασπορά των μολύνσεων. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά, θα επιστρέψουμε σε αυτό στις επόμενες λίγες ημέρες», εξήγησε.







Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης προειδοποίησε ότι η περιοχή καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων. «Η πτωτική τάση δεν υπάρχει», ανέφερε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης, Μπορν Έρικσον σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι είναι μια στιγμιαία διακοπή, ότι η διασπορά θα αρχίσει να καταγράφει εκ νέου πτώση. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες», συμπλήρωσε σχετικά.

Η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη ακυρώνεται για πρώτη φορά από το 1944

Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νόμπελ, τη 10η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.

Τα περίβλεπτα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).

«Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944», κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ.

Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.

Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1000 προσκεκλημένους, αλλά σε ένα κτίριο, το Aula, του πανεπιστημίου του Όσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει καμιά εκατοστή ανθρώπους.

Η γιορτή προς τιμή του βραβευθέντος, που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ, ακυρώθηκε.

Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.870 θανάτους από τη νόσο Covid-19, από την αρχή της πανδημίας.
πηγή ert.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΚόσμοςΣουηδία: Με την ανοσία της αγέλης τα πάει καλύτερα από χώρες της...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επίθεση της Ουκρανίας με 9 ATACMS και 60 drones σύμφωνα με την Ρωσία

Η Ουκρανία εξαπέλυσε 9 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS κατά...

Ρόμπερτ Φίτσο: Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του

Η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο έχει σταθεροποιηθεί...

Καρκίνος: Νέες μοριακές εξετάσεις εντοπίζουν όγκους σε αρχικό στάδιο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα της πρώιμης διάγνωσης...

Γάζα: Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια

Οι άγριες μάχες ανάμεσα σε ισραηλινά στρατεύματα και τον...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα