Σπ. Λαμπρίδης: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας
Date:
Στην εκτίμηση ότι θα ξεπεραστεί σύντομα το αδιέξοδο στο Κογκρέσο αναφορικά με την αποδέσμευση νέας αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο προχώρησε ο ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Η συνολική εικόνα είναι ότι ναι πράγματι μπορεί να μην γίνει αύριο. Το πολύ, όμως, στο άμεσο μέλλον, η Ουκρανία θα πάρει λίγο πολύ αυτό που της έχει υποσχεθεί η Αμερική και θα περάσει αυτή η περιβόητη νομοθετική πράξη», σημείωσε ο κ. Λαμπρίδης.
Η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας. Ωστόσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχουν ενστάσεις, με τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία να αρνείται να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, υπάρχουν φόβοι ότι η νέα βοήθεια προς το Κίεβο ενδέχεται να πέσει θύμα αυτής της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λαμπρίδης υποστήριξε ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, καθώς σε αντίθεση με την Ταϊβάν και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της χώρας. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε ενθαρρυμένος από τα μηνύματα που εισέπραξε στις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεργάτες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών νομοθετών.
«Είναι κάπως αισιόδοξη η εικόνα γιατί δεν βρήκα κάποιον που να πει όχι δεν θέλω να δώσουμε τη βοήθεια. Καταλαβαίνουν την ανάγκη. ‘Από την άλλη μεριά, (οι Ρεπουμπλικάνοι) προσπαθούν να βρουν τρόπους για να φανεί ως μια δικομματική απόφαση που έχει να κάνει με την ασφάλεια της Ουκρανίας και όχι ως μια υποχώρηση στις πιέσεις των Δημοκρατικών. Νομίζω ότι θα γίνει, και οι Ρεπουμπλικάνοι που τουλάχιστον συνάντησα εγώ είχαν μια αισιόδοξη νότα να μου πουν».
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας
Ο Σπύρος Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα της ανοικοδόμησης λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που την ενώνουν με την Ουκρανία. Όπως εξήγησε, «κάποια στιγμή ένας πόλεμος τελειώνει. Αυτό, λοιπόν, που κάνει η χώρα μας αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα».
Ειδικότερα, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ειδίκευσή της σε ευρωπαϊκά θέματα προκειμένου να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στην Ουκρανία που θα της επιτρέψουν να προσαρμοστεί στο κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας έχει αντίστοιχη εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις χώρων στα Βαλκάνια που εντάχθηκαν τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να έχει δυναμικό παρόν σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, τη γεωργία, την τεχνολογία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, και τις φαρμακευτικές εταιρίες. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, ο κ. Λαμπρίδης έδωσε έμφαση στον κάθετο ενεργειακό άξονα που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος διάδρομος έχει επεκταθεί προς τη Μολδαβία και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας.
«Αυτό καθιστά την Ελλάδα έναν τεράστιο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική και στη Βόρεια Ευρώπη και μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Οι Ουκρανοί τα γνωρίζουν αυτά. Συνεργαζόμαστε ήδη στενά και από την ελληνική πλευρά, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για μια πραγματική, εποικοδομητική και κερδοφόρα για τις δύο πλευρές συνεργασία και συμπαραγωγή με ουκρανικούς φορείς μόλις λίγο τα πράγματα ηρεμίσουν».
Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων
Ο Σπύρος Λαμπρίδης αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε, καθώς ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα επέφεραν άμεσα και δραστικά πλήγματα στη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ζημιά που προξενούν θα γίνει ακόμα εντονότερη με το πέρασμα του χρόνου.
Όπως εξήγησε, η εφαρμογή των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική εάν όλες οι χώρες συμμετείχαν με τον ίδιο τρόπο σε αυτές.
Σε ερώτηση για τη στάση της ‘Αγκυρας ανάφερε ότι «εκτός από την Τουρκία, υπάρχουν ένα σωρό άλλες χώρες που παρακάμπτουν και στο πετρέλαιο, και στις μεταφορές και το κυριότερο στη τεχνολογία, όπου διάφορα εξαρτήματα περνάνε από τρίτες χώρες, κυρίως εξαρτήματα διπλής χρήσης, τα οποία καταλήγουν σε ρωσικούς πυραύλους και βόμβες. Οπότε δυστυχώς η εφαρμογή των κυρώσεων δεν είχε μέχρι στιγμής την αποτελεσματικότητα που ελπίζαμε».
Στήριξη μέχρι τέλους στην Ουκρανία
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του πολέμου, ο ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία υπογράμμισε ότι «το σίγουρο είναι ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να καταρρεύσει, όπως θα ήλπιζε ο Πούτιν. Βλέπετε ότι έχουν περάσει δυο χρόνια και η Ουκρανία κρατάει μια χαρά. Δεν ελπίζουμε σε έναν άμεσο θρίαμβο και στη κατάρρευση της ρωσικής πλευράς, αλλά ας μην ελπίζει και ο Πούτιν ότι θα καταρρεύσει η πλευρά της Ουκρανίας».
Όπως εξήγησε, το ζητούμενο είναι να βοηθηθεί το Κίεβο ώστε να ανατραπεί όσο γίνεται περισσότερο υπέρ του το status quo επί του πεδίου. Το συγκεκριμένο γεγονός σημαίνει ότι όποτε έρθει η στιγμή των διαπραγματεύσεων, οι Ουκρανοί θα μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι με μια αυτοπεποίθηση που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν με ρεαλιστικές αξιώσεις ορισμένες από τις βασικές τους προσδοκίες.
«Νομίζω ότι όλα μαζί συγκλίνουν στο ότι θα υπάρχει μια ενότητα του δυτικού στρατοπέδου για πολύ καιρό ακόμα και όσο χρειαστεί. Τουλάχιστον η Ελλάδα έχει υποσχεθεί ότι θα σταθούμε δίπλα στους Ουκρανούς για όσο χρειαστεί ούτως ώστε να φτάσουμε σε μια λύση που θα είναι δίκαιη και να μην δίνει σε κανέναν από τους αντιμαχόμενους την αίσθηση ότι ηττήθηκε. Τώρα ποια θα είναι αυτή η τελική λύση ή ποια μορφή θα έχει, ας αφήσουμε την ιστορία να το δείξει»,είπε.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ